Dobruca bölgesinde en yüksek verim Dobriç bölgesinde alındı- dekar başına 625 kg. Buğdayın ardından bölgede lavanta ve kanola, kolza, rapitsa hasadına geçildi. Sonbaharda ve ilkbaharda yaşanan kurak ve kışın karsız geçmesi sonucu, bu yılın tahıl bilançosu risk altındaydı, bahar yağmurları yağana kadar.

Bu yıl bütün çiftçilerin paylaştığı gibi tahıl ekili tarlalar birbirine benzemedi, bazı tarlarda buğday ve arpa seyrek çıktı, bazı yerlerde ise başaklar dolu dolu oldu. Bundan dolayı bu yıl her yerde “oratalama ürün”, ifgadesi geçerli.

Dobriç bölgesinde ortalama ürün dekar başına 552 kg geldi. Dobriç bölgesinde 1 300 bin 520 dekar tahıl ekilmiş, bunlardan 795 dekarı daha sonra kuraklık nedeniyle sürüldü. Şimdiye kadar bu bölgede 648 bin 057 ton buğday elde edildi. Arpadan ortalama dekar başına 549 kg ürün alındı. Kanola, kolza, rapitsa bitkisi, yaklaşık 189 bin dekara ekilirken bunlardan 60 binden fazlası daha sonra sürülmek zorunda kalındı.

Birkaç yıldır Dobruca’da sarı buğday tarlalarının hemen yanıbaşında çiçek açan lavanta tarlaları, tam kartpostallık. Dobriç bölgesinde 54 binden fazla dekar lavanta tarlası mevcurt. Bu yıl elde edilen ürün ortalama dekar başına 643 kg. En fazla ürün General Toşevo’da elde edildi – dekar başına 720 kg.

 

Şevkiye Çakır, BNR

Reklamlar