Başbakan Boyko Borisov’un bugün hemşire maaşlarının artırılması için ek kaynaklar sağlanacağına dair söz vermesine rağmen sağlık uzmanları yarınki protesto kararından vazgeçmeyeceği gibi görünüyor.

Başbakan, bugün Başbakanlık konutunda Sağlık Bakanı Kiril Ananiev, sendika temsilcileri ve sağlık uzmanlarıyla bir araya geldi.

Bakan Ananiev,” Sağlık çalışanlarının emeğini derinden takdir ediyorum ve saygı duyuyorum. Onların emeği Avrupa çapında takdir edilmektedir” diye vurgulayarak, bu nedenle onların aranan elemanlar olduğunu belirtti.

Ananiev, sağlık bakım sisteminde insan kaynakları sorunu olduğunu kabul etti. Sağlık Bakanlığının, her yıl yetiştirilen sağlık uzman sayısının artması yönünde Eğitim ve Bilim Bakanlığı ile çalışmalar yürüttüğünü kaydetti. Hemşirelerin sorunlarının yıllarca biriktiğini söyleyen Bakan, ”Onlar, sağlık yönetim sisteminde değişim istiyorlar. Diyalog için hazırız” diye vurguladı ve diyaloğun sakin ve profesyonel bir şekilde yürütülmesini istedi.

Bakan, protesto yapılmasına gerek olmadığını düşünüyor. Şu anda sağlık kuruluşlarında çalışanların maaşlarının artırılması konusunda görüşmeler yapıldığını belirten Ananiev,” Maaş zam teklif süreci henüz başlamadı” dedi.

Bakan,” Taban aylık tutarından başka sağlık görevlilerine ek olarak teşvik tutarları da verilir. Bazı yerlerde bu teşvik tutarları taban aylık tutarının üzerine çıkıyor” diye izah etti. Ananiev, hastane müdürleri ve sağlık personeli arasında iyi bir diyaloga ihtiyaç olduğunu söyledi ve görüşmelere ihtiyaç duyulduğunu bir kere daha yineledi.

Bakan, ”Çok sayıda ortak ve yapıcı çalışma bizi bekliyor” diye kaydetti ve hastane müdürlerini ücretleri tartışmaya davet edeceğini de sözlerine ekledi.

Borisov, hemşirelerin taleplerine anlayış gösterdi.

Bakan, ülkede hemşire açığı sayısının 33 000’den fazla olduğunu ifade etti.

Hemşireler, birkaç yerde çalışıyorlar. Bakanlık, hemşire açığının kapatılması için öğrencilere yönelik hemşirelik mesleği hakkında bilgilendirme kampanyası gerçekleştirecek.

Yarınki protestonun, hemşirelik meslek örgütü tarafından organize edilmediği anlaşıldı. Sosyal medya üzerinden organize edilen protestonun, sağlık uzmanlık örgütü tarafından desteklendiği belirtildi. Sendikal örgütler de protestocuların taleplerini desteklediği, ancak protestonun organizasyonunda yer almadığı kaydedildi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar