Başbakan Boyko Borisov, Plovdiv (Filibe) yakınlarında bulunan Organize Sanayi Bölgesi’ndeki otomobil farları üretecek bir fabrikasının açılış töreninde, yaptığı konuşmasında “4-5 yıl önce Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) 50 milyar levaydı ve bu yıl 120 milyar levayı geçecek. Bulgaristan’da katma değer bırakan yatırımların olması güzel” dedi. Borisov, “Bulgar işçilerine ve mühendislerine iyi çalışmaları ve nitelikleri ile bu tür yatırımcıları getirdikleri için teşekkür ediyorum” diye kaydetti. Başbakan, Bulgaristan’da kurulan ve çok hızlı bir şekilde doldurulan sanayi bölgelerine vurgu yaptı.

“Buraya geldiğinizde, kaç tane fabrika kurulduğunu gördünüz” diye konuşan Borisov, “Belediyenin ve devletin tüm şartları sağlaması benim için önemlidir. Bunlar işyerleri, bu GSYH’dir” dedi. Başbakana göre, yüksek nitelikli Bulgar personelinin yurt dışından dönmeye başlaması önem arz ediyor.

Borisov ayrıca ülkemizdeki altyapının yapımına dikkat çekti; Botevgrad – Mezdra, Filibe – Asenovgrad yollarına ve Plovdiv kentinin çevre yolunun genişletilmesine özellikle dikkat çekti. Başbakan, “Şehrin büyümesi ve gözle görülür ekonomik patlamasıyla Plovdiv Havaalanı da bir kenara bırakılamaz. Buradan ihracat yapılması için Balkanların büyük bir gıda merkezine ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bir noktada, eğer gruplandırma yapılırsa malları uçaklarla göndermek, tırlardan daha ucuz olabilir. Bu konuda çalışıyoruz” diye belirtti.

Otomotiv endüstrisi için aydınlatma üretimi yapan Odelo Bulgaria Ltd. Bayraktarlar Türk Holding’in bir parçası olan bir şirkettir. Filibe yakınlarındaki fabrika için yapılan yatırım 40 milyon Euro değerinde ve 2023 yılına kadar yaklaşık 400 kişinin istihdam edilmesi beklenmektedir. Ülkeye yaptığı yatırım için şirket Ekonomi Bakanlığı’ndan A Sınıfı Yatırımcı Sertifikası aldı.

Odelo Bulgaria Ltd. geçtiğimiz günlerde Sofya’da, otomotiv endüstrisi için ön ve arka lambaları tasarlamak için yaklaşık 40 mühendisin işe alınacağı bir Geliştirme Merkezi açtı. Filibe ve Sofya’daki şirketler birbiriyle ilişkili iki faaliyette bulunuyor- araba ışıklarının tasarımı ve üretimi.

Şirketin son 7 yılda dünya çapında yaptığı yatırımlar 253 milyon Euro değerinde, toplam 6 fabrikası bulunmaktadır. 2018 yılı için 383 milyon Euro ciro ile 4 bin kişi istihdam etmektedir.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar