“2020’deki dünya sağlık krizi sebebiyle Bulgaristan ile Türkiye arasındaki turist akışında önemli bir düşüş yaşandı. Covid-19 tehlikesi ortadan kalkınca bu eğilimin aşılacağına inanıyorum.” 

Bunu, Başbakan Boyko Borisov Bulgaristan’ı çalışma ziyaretinde bulunan Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile yaptığı görüşmede söyledi.

Başbakan, salgın nedeniyle ertelenen Bulgar-Türk Hükümetlerarası Ekonomik İşbirliği Komisyonu’nun Birinci oturumunun düzenlenmesinin önemini vurguladı. BTA’nın bildirdiğine göre Borisov, Bulgaristan’ın faaliyetlerinin turizmin gelişmesine ve iki ülkenin iş çevreleri arasındaki ilişkilerinin yoğunlaşmasına yönelik olduğuna işaret etti.

Borisov, “Bulgaristan ve Türkiye arasında geleneksel olarak iyi ilişkiler mevcuttur, sorunlara her zaman iyi komşuluk ve karşılıklı saygı atmosferinde çözüm bulmaya çalıştık.” dedi. 

Başbakan, ülkemizin, Türkiye’nin özellikle pandemiyle ilgili daha da kötüleşen durumlarda topraklarında 3,7 milyondan fazla göçmen ve mülteciyi kabul ederek, büyük yük ve riskler üstlendiğini değerlendirdiğini vurguladı.

Borisov, Bulgaristan’ın Ankara ile diyaloğu desteklediğini ve her zaman AB’nin Türkiye ile iletişim kanallarını açık tutması konusunda ısrar ettiğini sözlerine ekledi.

Mehmet Ersoy daha sonra Başbakan Yardımcısı ve Turizm Bakanı Mariana Nikolova ile de görüştü. Nikolova, Türkiye’nin Bulgaristan vatandaşları için 1 numara seyahat  tercihi yeri olmaya devam ettiğine dikkat çekti.

Nikolova, 2019’da Bulgaristan vatandaşlarının  Türkiye’ye 1,6 milyondan fazla seyahatinin kaydedildiğini de sözlerine ekledi. Türkiye’deki yabancı konuklar sıralamasında Bulgaristanlılar genelde ilk üçte yer alıyor.

Bakan, gelişmenin en yoğun olduğu dönemde iki ülke arasındaki ticaretin 5 milyar doları bulduğuna da dikkat çekti.

BNR

Reklamlar