Başbakan Boyko Borisov, ABD Başkanı Donald Trump ile bugün Beyaz Saray’da bir araya gelecek. Görüşmelerde savunma ile güvenlik alanlarındaki işbirliği, enerji çeşitliliği, Bulgaristan’a olan dış etki ve Karadeniz’in güvenliği konularının öne çıkması bekleniyor. Başbakan Borisov ve Başkan Trump’ın Oval Ofis’te gerçekleştireceği başbaşa görüşme, Bulgaristan saatiyle saat 21’de başlayacak.

Başbakan Borisov, Başkan Trump ile görüşmesinde Bulgaristan’ın 2014’te Galler’deki NATO Zirvesinde kabul ettiği NATO üyesi ülkelerin savunma bütçesinin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’sının (GSYİH) yüzde 2’sine ulaşması yönündeki taahhüdüne sadık kalacağını yineleyecek. Bu taahhüt, ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupalı müttefiklerine koştuğu kilit önemdeki şartlardan biridir.

Bulgaristan artık GSYİH’nin yüzde 3’ünü savunmaya ayırmış durumda. Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Amerikan yapımı F-16 savaş uçaklarıyla ilgili imzalanan anlaşmalarının Bulgar ekonomisini geliştireceği belirtildi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, görüşmede Karadeniz’in güvenliği konusunun da ele alınacağı bildirildi.

Uçakta gazetecilere konuşan Başbakan Borisov, Karadeniz’de  askeri mevcudiyet konusundaki tavrının değişmediğini, Bulgaristan’ın Karadeniz’in askerileşmesinden bir çıkarı olmadığını belirtti.

Enerji sektöründe sıvılaştırılmış gaz ithalatı konusu ele alınacak. Başbakan ayrıca Balkan Akım, Balkan doğalgaz dağıtım merkezi ve Yunanistan-Bulgaristan gaz bağlantısı projelerinin faydalarına dikkat çekmeyi planlıyor. Bulgar heyeti, Google ve Microsoft gibi dünya devleri dahil ülkemize yatırım imkânları konusunda ilgi gösteren 15 firmanın temsilcileriyle Amerikan Ticaret Odası’nda toplantı yapacak.

Başbakan’ın başını çektiği resmi heyette Başbakan Yardımcısı Tomislav Donçev, Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Krasimir Karakaçanov, Maliye Bakanı Vladislav Goranov ve Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov da yer alıyor. Enerji konuları üzerinde durulmasına rağmen Enerji Bakanı Temenuşka Petkova, delegasyonda yer almıyor.

 

BNR

Reklamlar