Bulgaristan’ın her bölgesinden ve yurtdışından gelen binlerce kişi, Momçilgrad (Mestanlı) kasabasına yakın Dambalı Tepesi’ne şifa aramaya geldi. İnsanlar, asırlardan beri 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gecede gün doğmadan önce tepeden taş kütlesine aşağıya dökülen suyun şifalı olduğuna ve kekeleme, tutulma, egzama ve başka hastalıkları iyileştirdiğine inanıyorlar.

Havanın alacakaranlık olduğunda bile çok sayıda kişi şifa bulmak için yollara düştü. İnsanların en yoğun olarak akın ettiği saat ise 22.00 civarında idi. Arabaların Dambalı Tepesi’ne hareketi sınırlıydı. Çocuklar, hastalar ve yaşlılar, Momçilgrad Belediyesi ve gönüllüler tarafından sağlanan ulaşım araçlarıyla taşındı. Çocuklar için sandviç ve alkolsüz içecekler sağlandı.

Dambalı Tepesi’nde, Momçilgrad Belediye Başkanı Sunay Hasan, Belediye Meclis Üyesi Akif Akif ve belediye yetkilileri hazır bulundular.

Gece tam saat 24.00’de şifa aramaya gelenler, buzlu su dolu havuzlara atladılar. Orman, çocuk ağlamaları ve bağırmalarla yankılandı. Sudan çıkınca ebeveynleri çocuklarını kurulayıp, giydirdi ve özel sağlanan araçlarla taşıdılar.

Momçilgrad Belediye Başkanı Sunay Hasan, bu yıl iyi bir organizasyon yaptıklarını belirterek, “Büyük insan kalabalığına rağmen istenmeyen olayları önledik. Yeni asfalt yol nedeniyle bu baharın Dambalı Tepesi’ne yoğunluğun önceki yıllardan çok daha büyük olacağını biliyorduk. Düzen ve organizasyonla ilgilenen gönüllülere, polislere ve belediye yetkililerine teşekkür ediyorum” dedi. Son aylarda erişim kolaylığı nedeniyle Dambalı Tepesi’nin turistler tarafından çok daha fazla ziyaret edildiğini söyledi. Sözleri, Gruevo köyü Muhtarı Ahmed İbrahim tarafından da doğrulandı. Muhtar, bu yıl geçen yıllara nazaran ulaşımın çok daha hızlı olduğunu belirtti ve Dambalı Tepesi’ndeki şifalı suya her hafta sonu turistlerin geldiğini sözlerine ekledi.

Belediye Başkanı Sunay Hasan, “Turizmin gelişmesi ekibimizin önceliğidir. Dambalı Tepesi, dini turizminin ana bölgeleri arasındadır. Bölge aynı zamanda doğa severler için de caziptir. Buraya yatırım yapmaya devam ediyoruz. Bu yıl da çeşmenin etrafını yeniledik ve kayalardan ikinci çeşmeyi besleyecek yeni bir rezervuar yaptık” diye ifade etti.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar