Ülkemizde her gün birkaç düzine insan hastalanıyor ve artık antibiyotik tedavisine yanıt vermeyen enfeksiyonlar nedeniyle ölmektedir.Tedavinin sonuç vermemesinin nedeni ise bilinçsiz antibiyotik kullanımı. Kontrolsüz antibiyotik kullanımı aynı hızla devam ederse sadece birkaç on yıl içinde insanoğlu onkolojik hastalıklarından daha büyük bir küresel tehdit ile karşı karşıya gelecek.

Uzmanlar, 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü nedeniyle bilinçsiz antibiyotik kullanımının yarattığı tehdite dair tehlike çanlarını çalarken doktorlara ve hastalara seslendi:

İlk olarak, burun akıntısı, neredeyse her boğaz ağrısı, yüksek ateş ve balgam olmadan seyreden kuru öksürük gibi, viral enfeksiyonlar antibiyotikle tedavi edilmez– diyor Enfeksiyon ve Parazit Hastalıklar Merkezi Müdürü Profesör Todor Kantarciyev ve devam ediyor.

İkinci husus, her antibiyotiik doktor tarafından reçete edilmeli. Doktorun ise,h angi mikropların bir antibiyotik ile tedavi edileceğini bulmak, antibiyotiğin en uygun yere nüfuz etmesi amacıyla enfeksiyonu lokalize etmek, hastanın genel sağlığına ve bir antibiyotik reçetesine yazılacak ilaçlarla kombinasyon halinde yönlendirilmesi ve pahalı antibiyotiğin her zaman en iyisi olmadığı için ekonomik gerekçeyi sağlaması gibi bazı kurallara uyması gerek.

Bulgaristan’da reçete edilen ortalama antibiyotik miktarları Avrupa’dakilerle karşılaştırılabilir, ancak bu kıyaslama, üzerinde çalışılan patojenler için geçerli değil.

Son iki yıldır, endişe verici bir eğilim yaşanıyor – polikliniklerde çalışan birçok doktor, çocuklar ve yetişkinler için günde bir kez kullanılan antibiyotikleri reçete ediyorlar. Ancak bu geniş spektrumlu ilaçlar, anjina veya kızıl hastalığı tedavisinde günde üç veya dört kez kullanılan diğer antibiyotiklerden daha iyi değildir. Hastanelere gelince – burada miktar olarak orta Avrupa standartlarından daha fazla antibiyotik kullanılmamasına rağmen, bizler Avrupa’da en fazla geniş spektrumlu antibiyotik ilaçları kullanan ülkeyiz – diğer ülkelere göre bizde kullanım iki kat daha fazla.

Bu olayla mücadele etmek amacıyla, Enfeksiyon ve Parazit Hastalıklar Merkezi bu hafta doktorlar için bilgisayar eğitimi başlattıyor. Sağlık Bakan Yardımcısı Svetlana Yordanova, Hükümet tarafından yıl sonuna kadar onaylanması beklenen Ulusal Antimikrobiyal Direnç Stratejik Eylem Planı’nın da hazır olduğunu, açıkladı. Belgede hem insan, hem de veteriner hekimlikte antibiyotik kullanımı konusunda farkındalığın arttırılması öngörülüyor. Sağlık kuruluşlarında sağlık taramasının artrırılmasıyla, ilaçların reçete edilmesindeki kontrolün artırılması hedefleniyor. Aynı zamanda da antibiyotiklerin kullanımıyla ilgili  enformasyon kampanyaların ve metodik eğitimlerin artırılması öngörülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü Bulgaristan temsilcisi Dr. Skender Syla, “Zihniyetimizi değiştirip akıllıca antibiyotik kullanmaya başlamazsak, yüzyılın ortasından itibaren bir yılda antimikrobiyal direnç nedeniyle 10 milyon insan hayatını kaybedecek. Bu yüzden bu tür ilaçların geleceği hepimize bağlı “ dedi:

Verilerimize göre, antimikrobiyal direnç, Avrupa Birliği’nde yıllık 33 bin ölümden ve aynı dönemde dünya genelinde 700 bin ölümden sorumludur. 2050 yılına kadar antimikrobiyal direnç, onkolojik hastalıklardan bile insanlık için daha büyük bir tehdit olabileceğine inanılmaktadır. Bundan dolayı, ulusal bir eylem planı geliştirmek için Bulgar kurumlarıyla bir araya geldik ve birlikte çalışmaya karar verdik. Ancak burada en önemli şey, mesajlarımızın tüm insanlara ulaşmasıdır.

 

BNR

Reklamlar