TÜRKİYE ÇEVRE AJANSININ KURULMASI İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ KABUL EDİLDİ

Değerli dostlar,

İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yılı olması nedeniyle 2021 yılının İstiklal Marşı Yılı ilan edilmesi, ulusal ölçekte depozitolu geri dönüşüm sistemini kurarak çevrenin korunması ve ekonomik gelir sağlanması amacıyla Türkiye Çevre Ajansı’nın kurulması, bisiklet ve e-skuter kullanımını düzenleyici ve teşvik edici gibi önemli düzenlemeler içeren Türkiye Çevre Ajansının Kurulması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Kanunun öne çıkan maddelerini ve detaylı halini bulabileceğiniz linki sizlerle paylaşıyoruz.

Türkiye Çevre Ajansı’nın Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Aşağıdaki Düzenlemeleri İçeriyor;

  • İstiklal Marşı’nın Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Hakkında Kanuna bir geçici madde eklenmesi suretiyle 2021 yılının, İstiklal Marşı yılı olarak ilan edilmesi öngörülmektedir.
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla ilgili ve tüzel kişiliği haiz Türkiye Çevre Ajansı kurulmaktadır. Ajansın faaliyetleri belirlenmektedir:

    – Depozito yönetim sistemini kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmek.

    – Sıfır atık yönetim sisteminin kurulmasına ve uygulanmasına katkı sağlamak.

    – Eğitim programları düzenlemek, bilimsel çalışmalar yapmak, dokümantasyon, araştırma ve uygulama merkezleri ile laboratuvar ve müze kurmak.

    – Üniversiteler, STK’lar ve gerçek-tüzel kişilerle işbirliği yapmak; belediyelere, il özel idarelerine, eğitim kurumlarına ve diğer kurum ve kuruluşlara mali ve teknik destek sağlamak.

  • 442 sayılı Kanunun ek 13 üncü maddesi uyarınca köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlar üzerinde çeşitli nedenlerle bina yapmayanlara ya da taksitlerini ödemeyen hak sahipleri ile 31/12/2020 tarihinden önce süreleri dolacak olan hak sahiplerine binalarını yapmaları veya taksitlerini ödemeleri amacıyla 31/12/2024 tarihine kadar ek süre verilmesi amaçlanmaktadır.
  • Bisiklet yolunun tanımı, e-skuterlerin kullanımına açık; taşıt ve yayaların trafiğine kapalı olacak şekilde yeniden yapılmakta ve e-skuter ve bisiklet şeridi tanımları Kanun kapsamına alınmaktadır.
  • Karayolları Genel Müdürlüğü’ne, sorumlu olduğu karayollarının kenarına bisiklet yolu ve gürültü bariyeri yapma ve banketleri bisiklet şeridi olarak işaretleyerek bisiklet ve e-skuter kullanımına uygun hale getirme görevi verilmektedir.
  • Karayollarında bulunan bisiklet yollarında ve şeritlerinde e-bisiklet ve e-skuter kullanabilmek için 15 yaşını bitirmiş olma şartı getirilmektedir.
  • Covid-19 salgını nedeniyle; mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ve mazbut vakıflara ait taşınmazlardan, uzun süreli kiralamalar hariç diğer kiralamalarında 2021 yılında kira artışı yapılmaması amaçlanmaktadır.
  • Covid-19 salgın hastalığının ekonomik ve sosyal hayata olumsuz tesirlerinin azaltılması amacıyla çıkarılan 7256 sayılı Kanun kapsamında 31/1/2021 tarihine kadar borçlarını yapılandırmak için başvurma imkanına sahip olan oda ve borsa üyeleri hakkında icra takip işlemlerinin durdurulması ve durma süresince zamanaşımı süresinin işlememesi amaçlanmaktadır.

Daha detaylı bilgi için;

https://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem27/yil01/ss232.pdf

Güncel haber, açıklama ve paylaşımlarımız için sosyal medya hesaplarımıza ve İOS-Android Bülent Turan uygulamamıza aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

Twitter: https://twitter.com/turanbulent

Facebook: https://www.facebook.com/trnblnt

Instagram: https://www.instagram.com/avbturan/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCL6Ha5NGdY36j6O19Do4UzA

Bülent Turan Mobil Uygulama;

İOS: https://apps.apple.com/tr/app/bulent-turan/id1438759180?l=tr

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=app.kaysajans.bturan

Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

Selam ve saygılarımla…

 

Av.Bülent TURAN
Çanakkale Milletvekili
AK Parti Grup Başkanvekili
Reklamlar