Bulgaristan Diyaneti Başmüftüsü Mustafa Aliş Hacı “Haftaya başlarken” programının konuğu oldu. 

Ramazan ayının başlangıcında Bulgaristan’daki Müslümanların heyecanı, farklı dini konular ve güncel olaylar üzerine konuştuk.  

Mustafa Aliş: “Bu sene Ramazan çok coşkulu geçiyor. Gençler dine dönmeye başladı, gençler dine sarılmaya başladı ve her yerde camiler dolup, taştı. Camilerle gençlerle doldu” dedi.  

1 Nisan’da Bulgaristan’da pandemi önlemleri ve OHAL salgın durumu kaldırıldı. Buna rağmen camilerde gerekli tedbirler alınıyor mu, cemaat dikkat ediyor mu? 

“Geçen yıllarda buna dikkat ediyorduk Şu anda malüm-önlemler kaldırıldı ve örneğin Sofya camide mesafe korumaya çalışsak bile, cami cemaati alamıyor. İstesek de bunu yapamıyoruz. Korona meselesi artık tarih oldu ve inşallah Cenab-ı Hak da bir daha onu bize yaşatmasın”. 

Cumhurbaşkanından hoşgörü ve saygı örneği iftar 

Ramazan ayının ilk iftarını veren Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev oldu. Cumhurbaşkanı ‘Uzun asırlara dayanan tarihinde bilge Bulgaristan halkı farklı etnik ve dini toplulukların arasında hoşgörü kültürü oluşturmuştur. Bugünlerde de halkımız geçmiş kuşakların miras bıraktığı aynı yoldan ilerliyor” sözlerini kullandı.  

Sizler bu etnik ve dini hoşgörü kültürünü nasıl pekiştiriyorsunuz?  

“Hoşgörü halk arasında zaten var. Biz asırlardan beri Müslüm- gayri müslüm beraber yaşıyoruz, komşulukolgusu söz konusudur. Etnik veya dinsel açıdan herhangi bir ayrım söz konusu değil. Herkes herkesi seviyor, herkes herkese yardımcı oluyor. Komünizm dönemde devlet tarafından Müslümanların problemleri vardı, onların bazıları hala ayakta olmasına rağmen, görüyoruz ki koskoca Cumhurbaşkanı bile Müslümanlara iftar veriyor, demek ki iyi istikamete gidiyoruz”. BNR Türkçe Yayınlar Ekibi Cumhurbaşkanı Radev’in iftarında: Soldan sağa: Bedriye Haliz, Sevda Dükkancı, Başmüftü Mustafa Aliş, Tanya Blagova, Celal FaikBNR Türkçe Yayınlar Ekibi Cumhurbaşkanı Radev’in iftarında: Soldan sağa: Bedriye Haliz, Sevda Dükkancı, Başmüftü Mustafa Aliş, Tanya Blagova, Celal Faik 
Savaşa, katliama asla evet demedik 

Din demek- huzur demek, barış demek. Ukrayna’da 2022 yılı itibarıyla medeniyetimizin olgusuna sığmayan savaş var. Nasıl bir mesaj verebilirsiniz?  

Biz hiçbir zaman savaşa, katliama, insan öldürmesine evet demedik. Cenab-ı Hak insanı en güzel biçimde yaratmış ve bütün insanların sağlığı, hayatı, varlığı dokunulmazdır. Dolayısıyla kimse kimsenin ırzına, malına, canına el uzatmaya hakkı yok. Biz bunu kesinlikle kabul etmiyoruz, kınıyoruz. Bir an önce durmasını istiyoruz ve dua ediyoruz. Bu savaşı yürütenlere sesleniyoruz: Savaş hiçbir problemi çözmüyor, bilakis problemleri derinleştiriyor!” 



Bölge müftülerine ve imamlara büyük görevler düşüyor

Müftülük bünyesinde bölge müftüleri 4 Nisan Pazartesi günü bir toplantı düzenledi. Neler konuşuldu sorusuna, Başmüftü Mustafa Hacı şu cevabı verdi:  

“Ramazanlar çok coşkulu geçtiği için, müftülere ve imamlara da çok büyük görevler düşüyor. Genç insanlara hizmet etmek kolay bir şey değildir. Eskisi gibi- cemaat camiye geliyor, namazını kılıp gidiyordu. Bugün öyle değil. Gençler soru soruyor, merak ediyor ve hocalar da hazırlıklı olmalıdır. Biz de bölge müftülerimizle bunları konuşuyoruz”. 

Veliko Tarnovo Camide Teravih namazı
İmam eksikliği sorunu devam ediyor 

Birkaç yıl önce köylerde imam sorunu vardı. Birçok imam daha iyi gelir beklentisiyle, yurt dışına gurbete gitti. Şimdi durum nedir?  

“İmam eksikliği hala güncel bir konu. Bulgaristan’da 1700 cami ve mescit var, ama imamların sayısı 800’ü geçmez. Dolayısıyla birçok yerde, Bayram namazı bile kıldırmak için imam eksikliği çok büyük. Bunu bir şekilde kapatmaya çalışıyoruz”. Varna, Partizani köyünden kadınlar da Teravih namazına geliyor  Foto: Hacı Yusuf NizamoğluVarna, Partizani köyünden kadınlar da Teravih namazına geliyor Foto: Hacı Yusuf Nizamoğlu
Cumhurbaşkanı Sofya Yüksek İslam Ensitüsü’nün akreditasyon sorunun takipçisi  

Şahsen Cumhurbaşkanı Rumen Radev iftar yemeğinde Sofya’da bulunan Yüksek İslam Enstitüsü’nün akreditasyonunu gündeme getirdi, bunun takipçisi olmayı vaad etti. Son gelişmeler nelerdir?  

(Sofya Yüksek İslam Enstitüsü 22 yıldan beri yüksek okul resmi akreditasyonu sorunu yaşıyor. Not: S. Dükkancı) 

“Bir bina satın almaya çalışıyoruz. Cumhurbaşkanı da bu süreci yakından takip ediyor. “Malinova dolina” projesi çıkmaza girdi, 20 seneden beri projelendirmeyi bekliyoruz. Olmadı! Başka bina almaya çalışıyoruz. Yakın bir gelecekte bu sorunu çözeceğimizi umuyorum”. 

Söyleşi: Sevda Dükkancı 

Foto: grandmufti.bg, Hacı Yusuf Nizamoğlu 
BNR

Reklamlar