Başkentin “Thomas Jefferson” 2. İngiliz Lisesi’ ndeki öğrenciler “Biz farklı derslerden konuları sadece öğrenmekle kalmıyor, onları yaşıyoruz” diyorlar. İki yıldan beri Sofya’daki bu elit okul dünya çapında “School in the Cloud” programımın bir parçası.

2013 yılında eğitim uzmanı Sugata Mitra tarafından geliştirilen bu inovasyon, eğitim sürecinin tamemen dijital dönüşümü ile ilgili. Günümüzde dünya genelinde binlerce okul Google G Suite modelindeki sözüm ona “bulut platformları” kullanıyor. “Thomas Jefferson” Lisesi de bunlardan birisi.

İngiliz Lisesi’nde 8-9 sınıf öğrencileri arasından dört sınıf kolayca kağıt kitaplar yerine “chromebooks”lara geçtiler. Bu her öğrenciye özel bir eğitim aracı, bunun sayesinde öğrenciler bilgi tarayabiliyor ve eğitim sürecine yaratıcı bir şekilde katılabiliyor. Öğretmenler de aynı araçları kullanıyor.

“Thomas Jefferson” İkinci İngiliz Lisesi’nde Müdür Yardımcısı Veselina İvanova şunları anlattı: “Bu amaçla 23 öğretmenimiz eğitimden geçti ve Google öğretim görevlileri için uluslararası programdan sertifika aldılar. Okul domainlerinde şu an itibarı ile 1 138 özel ve kurumsal Google G Suite profili kayıtlı.”

Platofrm online dersler, dosya paylaşımı, online sınıf odası yönetimi imkanı ve “bulut depolama alanında” sınırsız sayıda ve büyüklükte ders depolama imkanı sunuyor.

Ancak eğitim sürecinin tamamen dijitalleşmesi 21. ssrın çocuklarını ne yönde değitiriyor?

 “Bulut depolama alanının” çocukları aktif hale getirdiği sonucu ortaya çıkıyor. Öğrenciler artık pasif ve bilgi dinlemekten sıkılmış değil, motivasyonlu ve kendilerini kanıtlamak için sabırsızlar.

Bireysel olarak veya ekip halinde, öğrenciler doğru bilgiyi araştırıyor, eliyor, hatta belirli online ürünler bile yaratıyorlar.

“Öğretmenin rolü de değişiyor, öğretmen artık aracı oluyor. Şu anda pandemi nedeniyle çocuklar evlerinden eğitime devam ediyor ve bu şekilde ders çalışıyorlar. Ancak bu sistem öğretmenin ve öğrencilerin canlı olarak sınıf odasında bulundukları zaman da uygulanıyor. Öğretmen ve öğrenciler, herkes kendi “bulut depolama alanında” çalışıyor” diye belirtti Müdür Yardımcısı ve öğretmen Veselina İvanova.

Peki “bulut depolama alanında” bir okul dersi nasıl geçiyor? sorusu üzerine Veselina İvanova  şunları paylaştı:

“Coğrafya veya Tarih derslerini konuşuyorsak, öğrencilerin kendi başlarına “seferler” düzenleyebilecekleri onlinen metotlar var. Yerleri işaretleyebiliyorlar, bu yerleri coğrafi açıdan inceleyebiliyorlar.

Öğrenciler, derslerde okudukları dönem ile ilgili tarihi önem taşıyan bazı yerleri online gezebilir. Peki bununla öğrencilerin başarısı ve disiplini iyileşti mi? Kesinlikle evet! Öğrenciler şimdi daha aktif ve motivasyonlu. Not başarılarına etkisi var mı derseniz, kesinlikle notları da yükseldi! Ancak sistemi beğendikleri gerçeği daha önemli. Çocuklar, geleneksel sınıf odasına kıyasla bu sistem sayesinde daha fazla bilgi, beceri edindiklerini itiraf ediyorlar.”

Başkentteki İkinci İngiliz Lisesi, dünya çapında kurulan “Bulut depolama alanında okul” dijital projeye dahil olan ilk Bulgar okulu oldu. Bununla beraber Plovdiv’deki “İvan Vazov” Yabancı Diller Lisesi ile birlikte bütün Orta ve Doğu Avrupa’da bulunan iki Google “referanslı” okuldan birisidir. Birkaç gün önce ise Başkent Belediyesi “bulut alana” daha 16 başkent okulunun katılması ile ilgili bir pilot proje başlattı.

Böylece Bulgaristan okulları giderek daha fazla geleceğin dijital eğitim modeline yaklaşmaya başlıyor.

BNR

Reklamlar