Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Polonya meslektaşı Andrzej Duda ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna’daki durum ve bölgedeki güvenlik ortamını ele alındı. Ukrayna halkıyla dayanışma içinde olduklarını ve Kiev’in Avrupa perspektifine desteklerini ifade eden Radev ve Duda, görüşmede ayrıca NATO’nun genişlemesi ve İttifak’ın savunma potansiyelinin güçlendirilmesi konularını masaya yatırdılar. İkilinin gündeminde Batı Balkanlar’da Avrupa entegrasyonu da vardı.

Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov, CNBC’ye verdiği demeçte, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in enerji tedariklerini silah olarak kullanılması konusunda dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Petkov, Moskova’nın gaz tedariklerinin ruble olarak ödenmesi talebini reddetme kararından pişmanlık duymadığını dile getirdi ve Putin’e “Bulgaristan’ın istikrarını sürdürebileceğini, gaz bağımlılığının dış politikamızı etkilemenin bir yolu olamayacağını ve Avrupalılar olarak baskıya dayanıklı olduğumuzu” gösterdiğini belirtti. Petkov’a göre böylece Bulgaristan AB’de şimdiden lider konumuna geldi.

REUTERS ajansının bildirdiği üzere, Türkiye, Ukrayna’dan deniz yolu ile tahıl ihracatının yeniden başlatılması için garantör olmak üzere Rus ve Ukraynalı yetkililerle görüşüyor.

BNR

Reklamlar