Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Başbakan Boyko Borisov, Şumnu’nun Pristoe (Yusufhanlar) köyünde tütün üreticileriyle yaptığı görüşmede, ”Perşembe günü Devlet Tarım Fonu Yönetim Kurulu, 2016’dan beri özel bir Yunan firmasından alacaklı olan Kuzeydoğu Bulgaristan’dan tütün üreticilerine paralarının ödenmesine karar verecek” diye kaydetti. Tütün üreticileri, hoşnutsuzluğunun bir işareti olarak cumartesi günü Şumnu’yu Silistre’ye bağlayan ana karayolunu kapattılar ve Başbakan Borisov’dan yardım istediler.

Ödemeler, de minimis adı verilen devlet yardımları kapsamında yapılacak. Borisov,”Tütün ekerken, toplarken, balyama işlemini yaparken beli ağaran insanlar parasını alacak” dedi. Başbakan bölgedeki belediye başkanları ve valilerin, yardım edilmesi için zarara uğrayan kişilerin listelerini hazırlamaları gerektiğini belirtti.

Başbakan, ”Bulgaristan, sadece Sofya değil. Burası da Bulgaristan-bunlar toprak işlemekten, tütün yetiştirmekten yorgun insanlar. Nelere para harcamıyoruz, onlar ilgi gösterilmeyi hak ediyor” diye belirtti ve destek verilmesi için yaklaşık 1,2-2 milyon leva kaynak gerektiğini sözlerine ekledi.

Borisov, alacaklı olan her bir üreticinin destek verileceğinden haberdar edilmesini ve perşembe günü alınacak karardan sonra üreticilerin parasını alabilmesi için listelerin hazırlanmasını söyledi.

Pristoe köyünde yapılan görüşmede tütün üreticileri Başbakan’a daha iki sorun yaşadıklarını bildirdiler. Tütün üreticileri, 2010 yılından beri ulusal geçici mali destek programı kapsamında aldıkları yardımlar üzerinden vergi alındığını bilmedikleri için şimdi 5 yıl geriye dönük olarak vergi ödemek zorunda olduklarını ifade ettiler. Başbakan, ancak onların vergi borcunu ödeme süresini uzatabileceklerini ve zamanla telafi etme imkanı araştırılacağını söyledi.

Tütün üreticileri, özel bir şirketin tazminat ödemeyi reddetmesinden dolayı tarım sigortaları programı ile ilgili de sorun yaşadıklarını kaydettiler.

Başbakan, özel hukuka ilişkin sorun olduğunda devletin müdahalesinin çok zor olduğunu, ancak tepki verme imkanı araştırılacağını söyledi.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar