Sıcak sonbahar günleri bitmek üzereyken bacalar yer yer tütmeye başladı. Isıtma sezonu başlamadan evini kömür ve odunla ısıtanlar, baca temizliğini mutlaka yaptırmalı. Uzmanlar bacaları temizletmek için hala şansımızın olduğunu belirtirken yüksek dereceye kadar ısınan ve bütün binanın içinden geçen bacaların ısıtma sistemlerinin en büyük yangın tehlikesi taşıyan unsuru olduğuna dair uyarıyorlar.

Geçen ısıtma sezonunda örneğin sadece Tırgovişte ilinde 64 baca yangını çıktı. Temizlenmeyen bacaların içinde biriken kurumların alev alma tehlikesi küçümsenmemeli. En büyük kurum miktarının kömür yakıldığında oluştuğu da unutulmamalı. Baca temizliği sıklığı, ayrıca yakılan odunun kuru olup olmamasına da bağlıdır. Bacanızı kendiniz düzenli olarak temizleseniz bile yılda bir defa bu işi ehli olan birine danışmanızda fayda var.

Bu arada baca temizleyicisi bulmak hiç te kolay değil – büyük şehirlerde bu mesleği uygulayan 1 veya 2 kişi bulunur.

Şumen Radyosu’ndan iş arkadaşımız Hristina Dimitrova, profesyonel baca temizliği yapan Beyzad Skender ile söyleşti. Bu işi artık 7 yıldır yapan adam, mesleğe nasıl merak sardığını anlattı:

“Babası baca temizleyici olan bir arkadaşımın evine giderdim. Her şey böyle başladı. Bacalarсı daha ilk bakıştan tanırım. Gerek apartman dairesi, gerekse ev olsun bacayı daha ilk gördüğümde ne yapılması gerektiğini biliyorum” diyen baca temizleyici, kış mevsimi yaklaşırken iş var mı sorusu üzerine şu cevabı verdi:

“Var, var. Her gün değilse de haftada 2-3 kişiden talep geliyor. Baca temizliği her yıl, en iyisi ağustos veya eylül aylarında yapılmalı. Bunu yapmayı ihmal edenler, yangın çıkınca baca temizliği yaptırmadıkları için çok pişman oluyorlar”.

Bu işi kendileri yapan insanlar ne gibi hatalar yapıyorlar?

“Evet, böyle insanlar var. Sırf para ödememek için baca temizliği niyetine naftalin yakıyorlar. Örneğin 7 katlı apartmanda oturan biri, diğer dairelerde problem olup olmayacağını düşünmeden naftalin yakar. Sonra yangın çıkınca birçok ev hasar görür. Naftalin yakma işlemi tehlikelidir. Bu işlem sonucu çok fazla ısınan bacaya yaklaşıp müdahale etmek neredeyse imkansız”.

Epey yüksek olan 8 – 14 katlı bloklarda da baca temizliği yapılır mı? Bu binalarda ne gibi problemler var?

“ Evet, orada da durum aynı. En üstte çalışmak gerekirken baca ağzı çok küçük olur, zor iştir. Bu mesleği uygulayan çok fazla insan kalmadı. Şumen’de bu işi sadece ben ve yaşlı bir adam yapıyoruz. Arkadaşlara ve yaşlılara indirim yaparım. 200 leva emekli aylığı alan birinden nasıl para alayım? Standart hizmetin fiyatı 50 -60 leva kadar. ”
Topuz ve 8 kilo ağırlığında bir tığ kullandığını anlatan Beyzad Skender, özellikle apartman dairelerinde komşuların birbirine kötülük yapmalarının üzüntü verici olduğunu paylaştı. Komşusunun bacasını mahsus tıkayanlar var. Sonra iş bana düşüyor.
En son ne zaman bacaya çıktınız sorusu üzerine Şumenli usta şunları söyledi:

“Dün içi küçük bir yumurtayı geçirecek kadar daralan bir baca temizledim. 15 sene temizlik yapılmadığı halde yarım saatte hallettim. Alan memnun satan memnun”.

Baca temizleyicisi, sözlerine son verirken düzenli olarak temizlenmeyen bacaların büyük tehlike barındırdığı yolunda uyardı ve bir kez daha naftalin yakmanın kesinlikle yanlış olduğunu belirtti.

Ağır cisimlerin bacanın içinde takılabileceği, işinin ehli olmayan sözde ustaların ise fayda etmekten çok zarar getirebileceklerine dair tembihledi.

Evet, pastırma yazı dediğimiz sonbaharın son sıcak günleri bitmek üzereyken kışın rahat olmak için baca bakımını yaptırmayı ihmal etmeyin!

BNR

Reklamlar