Avronun kullanılması Bulgaristan’da fiyatları hissedilir şekilde artırmayacak, hayatımızı iyileştirecek ve bizi daha zengin kılacak.

NOVA TV’ye konuşan eski Maliye Bakan Yardımcısı ve Mali Konsey Üyesi Lübomir Datsov, “Fiyatlar, insanların hayatının iyileştirilmesi sonucu artırılıyor. Bu doğal bir süreçtir, Bulgaristan bunu arzu ediyor” diye belirtti.

Uzman, “Avronun kullanılması Bulgaristan’ı daha da prestij sahibi kılacak, diğer Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle daha da eşit kılacak ve yıllarca ertelediğimiz reformları tetikleyecek” diye belirtti.

Datsov’un ifadelerine göre Avro Bölgesinin “bekleme odası” olarak bilinen ERM-2 mekanizmasına katılmak her yerde ekonomik büyümeyi ve ekonominin iyileşmesini tetikliyor.

Fiyatların iki kat artacağına dair söylentileri yalanlayan Datsov, “Avroyu kullanmaya başladığı sırada çeşitli ülkelerde enflasyon oranı yüzde 0,3 ile yüzde 1,4 arasında değişiyor ve hiç kimse bunun AB para biriminin kullanımından mı, yoksa başka faktörlerden mi kaynaklandığını söyleyemiyor. Genelde fiyatlar bir yıl içinde maksimum yüzde 1 oranında artıyor, ondan sonra ise onların bazılarında düşüş bile görülüyor” diye izah etti.
Datsov, oldukça kısa süre önce avroyu kullanmaya başlayan Baltik devletlerini örnek verdi. Orada fiyatların çok düşük oranda yüzde 0,5 ile yüzde 0,6 arasında değiştiğini söyledi. Datsov, “Hizmetler pahalılaşacak, çünkü genel olarak toplumun zenginleşmesi, hizmet sektöründe çalışanlar daha yüksek maaş alıyor” diye belirtti.

Avro karşıtları

Sofya Sveti Kliment Ohridski Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Banço Banov, “Fiyatların artmayacağını kabul etmiyorum. Şimdi fiyatı 99 stotinka olan birşeyin fiyatı artık 99 cent olacak, yani iki misli artacak” diye kaydetti.

Doç. Dr. Banov’un ifadelerine göre Almanya’da avro kullanılmaya başladıktan sonra enflasyon büyük oranda arttı. Doç. Dr. Banov, “Ben oradaydım ve fiyatların nasıl iki kat arttığını ispatlayabilirim” diye anlattı ve meslektaşının iddialarını kesinlikle reddetti. Almanya istatistik kurumu verileri enflasyon oranının yaklaşık yüzde 1 olduğunu gösterdi” dedi.

Doç. Dr. Banov, “Bulgaristan vatandaşlarının maaşları, yeni fiyatlara uygun oluncaya kadar avro kullanılmaya başladıktan sonra yaşanacak enflasyon şoku 5-6 yıl sürecek” diye tahminde bulundu. Doç. Dr. Banov, “Bulgaristan, iki talihsizlik yaşadı. Birincisi para kurulu uygulamasıydı, ikincisi de avroyu kabul etmesi olacak” dedi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar