Montana’nın Asparuhovo köyünde hayat ülkenin birçok köyündeki hayat ile benzer bir şekilde seyrediyor. Köyde genellikle yaşlı nüfus bulunuyor. Ancak yeterince yolcu olmadığından dolayı, bu köye belediye otobüsleri girmiyor. 20.yüzyılın ortalarında köyde 1500 kişi yaşarken, şimdi sadece genellikle yaşlılardan oluşan 500 kişi yaşamakta. Bu insanlara iki belirli günlerde köye gelen iki aile hekimi hizmet veriyor. Geçim imkanları sınırlı. Yerli halk bahçıvanlık ve sebze yetiştirmekle geçimini sağlıyor. 2-3 sürü koyun var. Afrika domuz vebası nedeniyle birçok kişinin hayvanlarını kaybetmesi nedeniyle artık köyde domuz yetiştirilmiyor. Köyün genç muhtarı Lüdmila Makaveeva, köydeşlerinin hayatını iyileştirmek için elinden gelen her şeyi yapıyor:

BNR Vidin Radyosu’na verdiği söyleşide köy muhtarı Lüdmila Makaveeva şunları paylaştı:

“Yaşlılar için evlerde bakım hizmeti var, ayrıca belediye ihtiyaç sahibi kişilere “Sıcak öğle yemeği” programı kapsamında da yardımcı oluyor. Bu programdan devamlı yararlanan köydeşlerimiz 11 kişi, aynı şekilde bizden yardım isteyen herkese de yardım etmeye çalışıyoruz. Sorun şu ki, bizi arayan kişilerin sayısı giderek azalıyor. Özel yardım programı, evlerde yardımcı için program var. Şu anda pandemi nedeniyle meydana gelen bu gerilim ve karmaşık hayat köyümüzdeki insanlara da yansıdı. Ancak ilaç tedariği ile ilgili sorun yok. Her Salı ve Perşembe günleri köye gelen aile hekimleri ilaçları da getiriyor.”

Lüdmila Makaveeva, zorluklara rağmen bu yılı yapmayı başardığı işlerden duyduğu memnuniyet duygusu ile uğurlayacak. Genç muhtara göre, Asparuhovo gibi küçük yerleşim yerlerinin geleceği Avrupa projelerine bağlı. Sonuçlar ise gözle görülür, belediye karayolu tamamen tamir edildi ve köy merkezinde çocuklara yeni eğlence merkezinin kurulması:

“Şidmi, eskisinden daha sakin yaşıyoruz, çünkü sayıca daha az insan kaldık bu köyde. Hayalim otobüs konusunu çözmek, çünkü köye giren hiçbir belediye otobüsü yok. İnsanların çoğu özel otomobillerini kullanıyor. Gerektiği durumlarda yaşlı insanları akrabaları veya komşuları şehre götürüyor, bizden rica ettiklerinde biz de yardımcı oluyoruz. Yetkili kurumlara otobüs sağlamaları için çağrıda bulunduk, otobüs gelmeye başlamıştı, ancak karlı olmadığı gerekçesiyle vazgeçtiler. Tamiri bu yıl tamamlanan köye giden asfaltlı anayol dışında dört yıl önce köyde 13 sokağın tamiri de yapılmıştı. Üç yıl önce parkı yeniledik, okuma evini tamir ettik. Kilisemiz de restore edildi. yeterince dükkanımız da var, her gün köyümüze farklı türlerden ekmek geliyor. Hatta iki bankamatik makinemiz, fatura ödeyebileceğimiz iki kasamız bile var.”

Fakat yakın zamanda köydeki okul kapatılıyor ve öğrenciler komşu Rasovo köyündeki okula gitmek zorunda kalıyor. Lise öğrencileri Lom şehrinde okuyor. Ancak olağanüstü önlemlerden dolayı şimdi bütün öğrenciler uzaktan eğitim görüyor. Köydeki tek kültür kuruluşu 1927 yılında kurulan okuma evi. Okuma evinde 10 bin kitap bulunuyor. Bu kitaplar arasında çocuk kitapları, teknik konular içeren kitaplar, tarım konuları kitapları yer alıyor. Bu yıl okuma evi görevlileri açık havada sadece iki etkinlik düzenledi, ancak zorluklara rağmen gelenekleri canlı tutmaya devam ediyorlar.

BNR

Reklamlar