Süresi geçmiş vinyet pullarını arabaların ön camından hala sökmemiş olan sürücüler, 30 leva ceza alabilir.

Çünkü Karayolları Trafik Kanunu’nun 100.maddesinin 5.fıkrasının 2.bendine göre motorlu taşıt sürücüleri, aracın ön camının sağ alt köşesine vinyet ücreti ödendiğini gösteren geçerli bir vinyet pulu yapıştırmak ve eski vinyet pulunu geçerlilik süresi dolunca derhal sökmek zorundadır. İhlal tespit edilen durumlarda trafik polisleri tarafından sürücülere aynı kanunun 185.maddesinin öngördüğü miktarda 30 leva ceza kesilecek.

Süresi geçmiş vinyet pullarının arabaların ön camından sökülmemesinin ihlal kabul edilmesinin birkaç sebebi var. Birinci, aracın camındaki vinyet pulları kontrol yetkililerini aslında süresi geçmiş olan vinyete sahip olduğu yönünde yanıltabilir.

İkinci, vinyet pulu sürücünün görünürlüğünü azaltır, özellikle panoramik ön cama başka stikerler yapıştırılmışsa görünürlüğü daha da azaltır.

Bu arada Trafik Denetleme Genel Müdürlüğü’nun (KAT) sürücülerin vinyet ücreti ödeyip ödemediğinin kontrolüne yönelik operasyonu devam ediyor. Yetkili makamlar, ülke genelinde Cuma günü başlayan operasyonda 244 sürücünün vinyet almadığının tespit edildiğini bildirdi. Böyle durumlarda binek otomobiller için 300 leva ceza uygulanacak. Kanunu en çok ihlal eden sürücülerin 47 olmak üzere Sofya ilinde tespit edildiği açıklandı. Sofya ilini, 26 ihlal ile Yanbol ili ve 24 ihlal ile Veliko Tırnovo ili izledi.

Öte yandan 15 Ocak’ta başlayan yük kamyonu ve otobüslere yönelik Avrupa Trafik Polisi Ağı (TISPOL) tarafından yürütülen operasyon 21 Şubat’a kadar devam edecek. Bir dizi Avrupa Birliği (AB) ülkesinde eş zamanlı olarak yapılan operasyon, tehlikeli mallar, göçmenler, uyuşturucular ve başka şeylere yöneliktir. Bizde trafik polisleri, sürüclerin tehlikeli ve yasal mal taşımasının yanı sıra zorunlu trafik sigortasının ve ücretli yol ağını kullanmak için vinyet ücretini ödeyip ödemediğini de kontrol edecekler.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar