AK’nin AB üyesi devletlerde hukun üstünlüğüne dair açıklanan ilk raporunda, ‘ Bulgaristan’ın yargı sisteminde ve medyada olmak üzere iki yönde sorunları var’ deniyor.

Reuters’in verdiği bilgiye göre, belgede Bulgaristan ve AB üyesi daha beş devlette yolsuzluk olaylarının kovuşturulmasına ilişkin endişe belirtiliyor.Rapora göre ülkemizde başsavcının etkin hesap vermesi ile ilgili yasama değişiklikleri tamamlanmış değildir. Yüksek Yargı Kurulu ile müfettişliğinin oluşturulmasında görülen endişe verici sorunlar çözülmemiş kalıyor.

Bulgaristan’ın  kabul ettiği yolsuzluğa karşı koyma stratejisinin daha etkin biçimde uygulanması tavsiye ediliyor. Brüksel, ayrıca yüksek mertebelerde görülen yolsuzluklar için ardıcıl ve nihai hükümlerinilan edileceğini umuyor.

 Raporun medya plüralizmi bölümünde ‘ Вulgaristan’damedyaya siyasi müdahale sık sık görülüyor, şeffaf olmayan sahiplikleriyle problemler yaşanıyor’ deniyor.Belgede,yolsuzlukları araştıran  gazeteciler sık sık ciddi fiziksel ve çevrim içi tehditlerle karşılaştıkları için  gazeteci güvenliğine dair bazı yönler belirlenmiştir. Araştırmacı gazetecilerin kişisel veriler kullanmalarına konan kısıtlamalar ve Covid-19 pandemisi sırasında kamusal bilgilere yapılan sınırlandırma bir  sansür denemesi olarak değerlendiriliyor. BNR’nin ellerinde bulundurduğu Bulgaristan raporunda ayrıca  sivil toplum örgütlerinin faaliyetinin olası yasama önlemleriyle daraltılma çalışmalarından duyulan endişe de ifade ediliyor.

Bulgaristan, hukun üstünlüğünün uygulanmasını gözden geçiren bu rapor için AK’ye teşekkür ediyor.Adalet bakanı Desislava Ahladova’nın yorumuna göre rapor pozitif, objektif olup AB ile işbirliğinden alınan sonuçları açıkça vurguluyor.  Bakan, yargı erkinin bağımsızlığını garantileyen  değişikliklerin görüşüldüğünü anımsatarak bunlara geniş bir siyasi desteğin arandığını ekledi.

AB üyesi her devletle ilgili raporlar Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi tarafından görüşüldükten sonra Avrupa komiseri Didier Reynders üye ülkeleri dolaşacak.  Ardından bütün devletlerin adalet bakanları AB Komisyonunun vardığı sonuçları ortaklaşa  ele almaya başlayacak. Bu ülkelerin alfabet sıralarına göre gerçekleştirilecek. Haberi BNR’nin Brüksel muhabiri Angelina Piskova verdi.

Hazırlayan: İvo İvanov,
Çeviri: Neli Dimigtrova, BNR

Reklamlar