Общо 129 млн. канадски долара (99 млн. щатски долара) печалба ще донесе разработването на златодобивния проект “Розино” край Кърджали. Това става ясно от предварителната икономическа оценка, направена от канадската компания Velocity Minerals, която е партньор на “Горубсо – Кърджали”. Според споразумението между двете дружества в близките седмици пълният доклад ще бъде предоставен на българската компания, с което Velocity ще придобие 70% от новия проект, пише „Капитал“.

Предварителната икономическа оценка е направена на база очаквания находището да бъде разработвано по открит способ. Рудата ще бъде преработвана на два етапа – до концентрат в обогатителна фабрика на мястото на добива и последваща преработка във фабриката на “Горубсо – Кърджали” в града, който се намира на 85 км. Крайният продукт ще бъде злато доре.

Финансовият модел показва, че нетната настояща стойност на проекта, т.е. стойността, която ще създаде инвестицията, е в размер на 129 млн. канадски долара. Вътрешната норма на възвращаемост се очаква да бъде 33.1%. Годишно от находището ще се произвеждат 65 хил. тр.у. злато, като максималното годишно производство може да достигне 78 хил. тр.у. Капиталовите разходи ще бъдат в размер на 97.6 млн. канадски долара. Изчисленията са направени при очаквания мината да работи шест години, като за целия период ще бъдат произведени общо 365 хил. тр.у. злато доре. Според Velocity обаче в района на “Розино” има значителен потенциал да бъдат открити допълнителни запаси, което ще удължи живота на проекта, допълва „Капитал“.

Участък “Розино” е част от площта “Тинтява”. Правата за проучване бяха предоставени през миналата година за срок от три години на дружеството “Тинтява експлорейшън”, чийто едноличен собственик е “Горубсо – Кърджали”. Самата “Тинтява експлорейшън” е регистрирана през 2017 г. с 50 хил. лв. капитал и предмет на дейност търсене, проучване, добив и преработка на полиметални руди.

Канадската Velocity има изключително право да придобие 70% от проекта “Тинтява”, след като предостави на собственика “Горубсо – Кърджали” доклада за предварителна икономическа оценка, което се очаква да стане в близките седмици. Работата по “Розино” представлява важна първа стъпка от стратегията на Velocity за проучване и разработване на множество сателитни находища и преработката на суровината в завода на “Горубсо” в Кърджали, посочват от канадската компания. Дружеството в момента приключва процедурите по дю дилиджънс на други площи в района с намерение да получи 70% от тях чрез допълнителни споразумения с българския партньор.

Както вече 24rodopi.com писа, през февруари стана ясно, че Velocity е договорила разширяване на партньорството си с българската добивна компания. Освен, че това й дава достъп до преработващите мощности на „Горубсо – Кърджали”, канадското дружество получава и опции върху няколко проекта за проучване, както и върху 50% от работещата златна мина „Чала”. Тогава бе посочено, че със споразумението на практика двете компании обединяват усилията си по проучване и добив в Източните Родопи. Освен „Чала” друга перспективна площ на „Горубсо – Кърджали” е „Розино”.

Мажоритарен собственик на “Горубсо – Кърджали” с 89.35% е дружеството “Галенит”, в което от своя страна 50.53% държи изпълнителният директор и на двете предприятия Живка Ковачева. Останалите акции също са разпределени между физически лица.

24rodopi.com

Reklamlar