Tarih: 15 Eylül 2019
Yazan:   Naim Bakoglu

Konu:  Mümine Başaran‘ın yakında basıma gireceği ”BİR KÖYÜN ANATOMİSİ VE GÖÇ” başlıklı kitabı uğurlu, hayırlı olsun !


ÖN SÖZ

Mümine İsmail Keçici (Mümine BAŞARAN) Bulgaristan’ın Şumnu ili Çukurköy (Yasenkovo) köyünde çok itibar sahibi Keçiciler sülalesinde doğmuştur. Dedesi Mehmet Keçici bundan bir asra yakın önce köyde muhtarlık yapmıştır. Babası İsmail ve annesi Hanife aydınlık çizgisinden ayrılmamışlar, bunca sıkıntılara rağmen çocuklarını prestijli okullarda okutmuşlardır. Kardeşlerinden biri şair Mehmet Keçici’dir.

Mümine Başaran ömür serüvenine öğretmenlik ile başlamış, o yılların yerel seçimlerinde Belediye başkanı olma şerefine layık olmuştur. Görevinde büyük başarılara imza atan bu Deliormanlı Türk kızı, Soyundan, Türklüğünden hep gurur duymuş ve köyünün geçmişi, bu günü ve yarını ile sürekli ilgilenmiştir. Nihayet elindeki bilgileri kitaplaştırma kararı almış. Bu yazdıklarını bir dosya halinde bana gözden geçirmek için gönderdiğinde, inanın okuduklarıma inanamadım. Türkiye’ye göçten sonra ‘’Başaran’’ soy adını alan Mümine hanım gerçekten de başarmadığı bir iş olmadığını göstermişti kaleme aldıkları ile. Köyünün mazisi, gelenekleri, görenekleri, mutfak kültürleri, kadın ve erkeklerin giyim ve kuşanışları hakkında teferruatlı anlatımlar, düğün, dernekler, imeceler, köyün sosyal yaşamı, köyünün su kaynakları, tarla isimleri, çok ilginç efsaneler hiç gözünden kaçmamış ve kitabında tatlı bir dilde anlatılmıştır. Siyasi rejimlerin değişmesi ile ortaya çıkan yeni durumlar da keza adil bir anlatımla okuyucunun ününe serilmiştir.

Mümine Başaran Dünyada belki de ilk defa insanlığın başına gelen, Bulgar Komünist Rejiminin Türk asıllı vatandaşlarına yaşattığı çirkin ve acı o mezalimi öyle olduğu gibi anlatmış ki, okuyanların muhakkak yürekleri bir daha titreyecek ve gözleri yaşaracaktır. Hele bu mezalimin ürünü zorunlu göç öyküsünü okurken, inanın, ben okumayı bırakarak, hüngür hüngür ağladım. Neydi günahımız Allah’ım, neydi bizim günahımız ki, bizler böyle olaylarla sınandık. Ne demek istediğimi bu bölümü okurken anlayacaksınız.

Elinizdeki kitabın müellifi Mümine Başaranı başarılarından dolayı kutluyor, okuyucularını da bu kitaptaki bir cümleyi bile kaçırmadan okumaya davet ediyorum.

Naim BAKOĞLU

 

Reklamlar