Bu yaz 34.’sü düzenlenen Ru­en’in geleneksel kutlamalarına yakın köylerden, belediyelerden ve Türkiye’den binlerce kişi katıldı. Kutlama cumartesi akşamı meşhur program sunucusu ve şarkıcı Faruk Yılmaz’ın ve Bulgar şarkıcı Yanitsa’nın konseriyle başladı. ruen-senlikleriPazar sabahı saat 9:00’da kutlamanın startı motokros pistinde yapılan yarışla verilmiş oldu. Yaklaşık 30 yarışçı seyredenlere çok heycanlı anlar yaşattı. Daha sonra, şenlikler beraberiliğn dünü, bugünü ve yarını sloganıyla stadyumda devam etti. Ardından belediyede meş­hur olan Lülyakovo, Prosenik, Dobra Polyana ve Snyagovo folklor ekipleri hünerlerini sergiledi.

Kutlamanın resmi bölümü başlamadan hemen önce Vresovo köyünden kuker grubu geleneksel oyunlarını sergiledi. Bu oyunların ardından binlerce katılımcı ayağa kalkarak saygı duruşunda bulundu, ilk önce Bulgaristan milli marşı ardından Avrupa marşı çalındı ve böylelikle kutlama resmi olarak başlamış oldu.

Ruen Belediye Başkanı İsmail Osman açılış konuşmasında tüm Ruenlileri ve katılımcıları selamladı. Ardından HÖH partisi merkez büro sekreteri Mustafa Karadayı, günün anlam ve önemine dair konuşmasından sonra halkı selamladı. Geleneksel kutlamaya katılanlar arasında Türkiye Cumhuriyeti Burgas Başkonsolosu Cem Ulusoy, Bursa’dan, Orhangazi’den ve Kırklareli’nden birçok milletvekili, parti üyesi ve iş adamı da vardı. Konuşmaların ardından Ruen Belediye Başkanı İsmail Osman, gösteri yapan folklor gruplarına hediyelerini takdim etti.

Hediye merasiminden sonra HÖH partisi Burgas milletvekili Hüseyin Hafızov söz alarak şunları söyledi: “Hepimiz beraberce, yüksek kültüre sahip, gelişen ve ilerleyen Bulgaristan için sevinelim ve dünyayı da buna hayran bırakalım. Ve unutmayalım ki, bir medeniyetin gerçekten istikrarlı gelişmesi yalnız ekonomik kalkınmakla değil, kültürün de kalkınmasıyla olur.”

Resmi bölümün son kısmında ise değişik yaş gruplarının güreşlerine yer verildi. Güreş müsabakalarına Bulgaristan, Türkiye, Makedonya ve Yunanistan olmak üzere dört ülkeden pehlivanlar katıldı. Güreşlerde hem erkekler hem de kızlar rakiplerinin sırtlarını yere getirmek için epeyce ter döktü ve ilk üçe girmeyi başaranlar ödüllerini aldı. Ödül töreninin ardından yağlı güreş müsabakalarıyla geleneksel kutlama sona erdi.

 

İlhan Şenol, Ruen – Zaman BG

Reklamlar