Arkada bırakmaya hazırlandığımız yıl icra, yargı ve temsili idarede çelişkili, gergin ve zor süreçlerle belleklerde kalacak. Bu sorunlu olayların bazıları hala çözüm bulmuş değil. Mayıs sonunda Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde, iktidardan bazı üst düzey kişilerin piyasa değerinden çok daha düşük fiyata emlak ve konut sahibi oldukları ortayı çıktı. Büyük skandal haline gelen bu GERB partisinin ikinci adamı olarak bilinen Tzvetan Tzvetanov parlamentodan ayrıldı, daha sonra da partide yer aldığı bütün görevleri bıraktı. Ucuz fiyata konut aldıkları suçlamalarını sonuna kadar reddeden Tarım Bakanı Rumen Porojanov ve Adalet Bakanı Tzetzka Tzaçeva, her şeye rağmen görevlerinden istifa etti. Parlamentoda Enerji Düzenleme Komisyonu Başkanı Delyan Dobrev de piyasa değerinden düşük fiyata alınan emlak skandalının kurbanı oldu ve Meclisten ayrıldı.

Ucuz konut skandalına rağmen AP seçimlerinin galibi yine GERB oldu. Erken seçim tahminleri asılsız kaldı. Ancak iktidarın “küçük ortakları” olan NFSB ve Ataka- iki milliyetçi oluşum bu seçimlerde çok başarısız bir temsil aldı. AP seçimlerinde bu iki ortağın aldığı düşük oylar, iktidarı destekleyen “küçük ortak” üç milliyetçi parti arasındaki birliğin dağılmasını körükledi. Milliyetçi ortakların ana partisi olan VMRO, AP seçimlerinde başarılı neticeler aldı, fakat üç partinin toplam oyları bile DPS- Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin oylarından az oldu. AP seçimlerinde en çok oyu alan GERB’in ardından BSP oldu. HÖH bu seçimlerde üçüncü parti konumunu muhafaza etti.

Yerel seçimlerde GERB’in oy kaybedeceğine dair tahminler de gerçekleşmedi. GERB merkez yönetimde olduğu gibi, yerel yönetimde de ana parti konumunu korudu. Bu seçimlerde de VMRO iyi bir temsil sağlarken, milliyetçi ortaklarından Ataka ve NFSB yerel yönetimdeki gücünü kaybetti. Milliyetçilerin ana rakibi DPS- Hak ve Özgürlükler Hareketi belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve muhtar sayısını arttırdığı gibi, coğrafi mevcudiyetini de genişletti ve Türklerin yoğun olmadığı bölgelere de yayıldı.

“Birleşik Yurtseverler” Koalisyonundaki dağılmalar, iktidarın güç kaybedeceği tahminlerini doğrulamadı. 2019 sonu itibarıyla Parlamentoda GERB 95 milletvekili, BSP 79, DPS 25 oya sahip. Birleşik Yurtseverler ittifakının bulundurduğu 21 milletvekili oyuyla, GERB’in de 95 oyu katılarak Parlamentoda gerekli çoğunluk için beş oy eksik kalıyor. Bu boşluk ise DPS, Volya (12) ve sekiz bağımsız milletvekili ile kolay kapatılıyor.

“Market Links” Ajansı’nın Aralık 2019’un ilk on gününe ilişkin açıkladı seçim tutumlarına göre, yüzde 18,2 ile GERB partisi ilk siyasi güç, ardından ise yüzde 16 oranıyla BSP ikinci oluyor. Olası bir parlamento seçimlerinde HÖH oyların yüzde 7,3, Demokratik Bulgaristan – yüzde 4,9 ve Birleşik Yurtseverler – yüzde 4,3 oranına sahip olabilir. “Volya” Partisinin, bağımsız bir parlamenter parti olmaya devam etme şansı yüzde 1,2 olacak.

“Market Links” Ajansı’na göre, bugün olası bir parlamento seçimlerinde, televizyon sunucusu Slavi Trifonov’un kaydının reddedildiği “Böyle bir ülke yok” Partisi, oyların yüzde 7.8 oranıyla Parlamentoda üçüncü güç olma potansiyeline sahip olacak. Bu durum, mevcut siyasi statükonun ancak gerçek bir siyasi alternatifin sunulduğunda bozulabileceğini doğruluyorr. Böyle bir siyasi güç 2019’da doğmadı. 2020 yılında da böyle bir alternatifin doğup doğmayacağını tahmin etmek zor.

Çeviri: Sevda Dükkancı, BNR

Reklamlar