Razgrad’ın Seydol köyünde bulunan “Videlina” Ortaokulu, 130 yıllık tarihçeye ve zengin geleneklere sahip, farklı ve çağdaş bir okuldur. Okulda 6 komşu köyden olup her gün yolculuk yapan çocuklar eğitim alıyorlar.

Müdürü Dinko Hristov “Daha 1887’de kurulan okulumuzda birçok nesil yetişti, diyor ve halihazırda okulda eğitim için en önemli şartların mevcut olduğunu da ekliyor. Sıradışı maddi baz, öğrencilere yaratıcı şekilde düşünüp çalışma imkanını sağlarken her çeşit meydan okumaları karşılayan öğretim üyeleri ise gerekirse yönetmen veya senaryo yazarı, ressam ve sanatçı rolünü üstlenmekten çekinmiyorlar. Bu şekilde öğrenciler ve veliler arasında itibar gören bir kuruluş haline gelen okul, çocukları cezbeden, değişik eğitim imkanını sunan yerel bir tahsil müessesesine dönüşüyor. Loznitsa Belediyesi’ne bağlı Seydol köyünde bulunan “Videlina” Ortaokulu’nun eşsiz bazı, eğitim ve terbiye için gerekli tüm koşulları sağlıyor. Okulun genişçe bahçesinde kurulan yapılarda tertip edilen müze kompleksinin teşhir alanı, 700 metre karenin üzerinde olup 10 binden çok nesneyi gözler önüne seriyor.

Üç sergi salonu ve üç atolyenin bulunduğu zanaatçılar merkezinde hem nicelik hem nitelik olarak etkileyici etnografya koleksiyonu yer alıyor.

Ayrı salonlarda halk kıyafetleri, süs eşyaları, tarım aletleri, mineraller, madeni paralar ve yerli hayvan türlerinin örnekleri teşhir ediliyor. Çalışan dokuma, çanak çömlek ve demirci atolyelerinde popüler yerli zanaatlar yaşatılıyor. Bu atölyelerde çocuklar hem öğreniyor, hem çalışıyorlar ve yaratıyorlar. Çanak çömlek atolyesinde örneğin öğrenciler işledikleri çanakların üstünü resmediyorlar.

“Kararmış saçakları ile, ak çardakları ile, sarı kumtaşları ve avludaki taş çeşmesi ile okulun müze kompleksi, geçmiş zamanların dekoru gibi duruyor, bizi kökenlerimize döndüren geçmişle sağlam bağımız oluyor” diyen Dinko Hristov, toplanan nesne ile koleksiyonların uzun yıllık araştırma ve biriktirme çalışmalarının sonucu olup zenginliği ve çeşitliliği ile etkileyici olduğunu öne sürüyor.

Onlarca kuş ve memeli hayvan türünün bulunduğu okulun hayvanat bahçesi ise özel gurur kaynağıdır. “Hayvanlar köşesi ile uygulama amaçlı okul laburatuarı fikrini hayata geçirdik. Burada hayvanlar öğrencilerin çevre eğitimininin bir parçası oluyorlar” diyor Dinko Hristov ve çocukların daha küçüklüklerinden beri doğaya yakın olmalarının önemine vurgu yapıyor. Sözlerine göre doğayı seven, doğa ile iç içe yaşayan öğrenciler, büyünce karşılığını görecek.

Okulun kendi gözlemevi de bulunuyor. Dinko Hristov’un sözlerine göre gözlemevi tamamen bilimsel amaçla değil, daha çok eğitim ve bilgi verilmesi amacı ile yapıldı.

Gözlemevi“Gözlemevinin mevcut olması, öğrencilerin dikkatini, ilgi ve merağını uyandırıyor. Gece karanlık gökyüzünde ışıldayan en zayıf yıldızın bile çoğu halde güneşimizden daha büyük olup daha güçlü ışık saçan bir gök cismi olduğunu öğreniyorlar” diyor okul müdürü.

Ünlü ressamların 100’den çok tablosunun asılı olduğu okulun koridorları sanat galerisi andırıyor. Yani daha ilk bakışta artık bütün ülkede bilinen standartdışı bir eğitim kuruluşu olduğu belli.

Okulun en yeni kazanımı ise “Bulgaristan için Amerika” vakfının desteği ile kurulan okul dışı Fen Bilimleri Merkezi olmaktadır.

Fen bilimleri eğitiminin okulun dışına taşınması, bir yandan öğretmenlere alışılmadık metodlar uygulama özgürlüğünü, diğer yandan ise çocukların tabiat ile temasının tamamen doğal olmasını sağlıyor.

Merkezde çağdaş teçhizatla donanımlı biyoloji ve kimya laburatuarları var.

Multifonksiyonel odalarda interaktif tahtalar, hem öğretmen hem talebeler için laptoplar, multi proektör, mikroskoplar, eğitim sürecini kolaylaştıran birçok model ve ders malzemeleri var.

“Videlina” Ortaokulu’nda öğrenciler, müzik, dans ve uygulamalı sanatlar yolu ile kendini ifade etme imkanını buluyorlar. Ekip içinde yapılan çalışmalar ise diğerlerinin görüşlerine değer vermeleri ve saldırgan olmamaları konusunda faydalı oluyorlar.

Okul Müdürü iftihar duyarak öğrencilerin belediye, bölge, ülke çapında olduğu gibi uluslararası çapta da onlarca etkinliğe katılmış olmalarını söylüyor ve bütün bunların öğretim görevlilerinin özverili emeği olmadan mümkün olamayacağını da öne sürüyor.

“Profesyonel olmak yeterli olmuyor, canla başla çalışmak, çocuklara eğitim ve terbiye verirken, anne ve baba şevkati ile davranmak lazım” diyor Dinko Hristov.

Haber: Saadet Saffet, Çeviri: Tanya Blagova, BNR

Reklamlar