“13 asır Bulgaristan” Ulusal Bağış Fonu genç Bulgar yeteneklerine yönelik yeni bir inisiyatif başlatıyor. Şart ise bu gençlerin Bulgaristan hariç, Avrupa genelinde üniversitelerde uzmanlık kazanmalarıdır. Adayların yüksek lisans eğitimi ve bilim veya sanat alanında yenilikçi başarılara imza atmış olmaları gerekiyor.

“13 asır Bulgaristan” Fonu’nun İcra Müdürü Slava İvanova, “Fikir Uyanış döneminden gelen eski bir geleneğe dayanıyor. O zamanlarda geleneksel Bulgar ailesi ailenin en genç fertlerini ne yapıp edip Avrupa’ya okumaya gönderiyor. Ki gençler okusun ve döndüklerinde aile zaanatının başına geçsinler” diyor ve sözlerine devamla şunları paylaşıyor Slava İvanova:

“Günümüzde de bu uygulama unutulmuş değil. Ben, ülkemizde çocuklarının prestijli üniversitelerde okumaları için elinden gelen her şeyi yapan birçok aile olduğunu düşünüyorum. O nedenle bu çabayı fonumuzun adını taşıyan “13 asır Bulgaristan” ödülü ile desteklemeye karar verdik.”

Ödül her iki yılda bir verilecek. Adaylıklar ise Bulgaristan’daki prestijli üniversitelerde ve çalışan öğretim görevlilerinden ve bilim çevrelerinde yer alan kişilerden seçilen özel jüri tarafından değerlendirilecek.

Slava İvanova paylaşıyor: “Hepsinden 6 adayı belirleyecek jüri için teklifler bekliyoruz. 2020 Haziran ayının ortasında ödülün sahibini ilan edeceğiz. Ödülün parasal kısmı 5 000 levadan oluşuyor. Az, ancak yürekten verilen bir miktar! Kriterler, daha fazla gencin başvuru yapmayı istemesi için yeterince genel ve bilim ve sanatın farklı alanlarına açık.”

Ocak 2020’de altı aday belirlenecek ve “Yeteneği destekle – bağış yap” çağrısı ile her biri için Fon özel bağış kampanyası düzenleyecek.

Slava İvanova paylaşıyor: “Bağış kampanyası tarafından desteklendiğin zaman sen yeteneğin ve başarıların ile topluma geri dönme konusunda etik bir görev üstlenmiş oluyorsun. Her halükarda Fon tarafından verilen ödül de bu gençlerin Bulgaristan’a dönmeleri ve burada çalışabilmeleri için bir teşviktir. Ödül faaliyetlerimiz arasında yeni bir şey ve bizler ilk adaylarımızı görmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.”

1988’de “13 asır Bulgaristan” Ulusal Bağış Fonu 18 yaşında yetenekli bir gence keman hediye ediyor. Bu günümüzün virtüöz kemancısı Vasko Vasilev’dir. Vasko Vasilev, 8 yaşındayken ilk plak albümünü çıkarıyor, 16 yaşındayken “Jacques Thibault” Keman Yarışması’nı kazanıyor, 18 yaşındayken ise “Nicolo Paganini” ödülünün sahibi oluyor.

Slavina İvanova anlatıyor: “Genç yeteneklerimizin böyle kişilere benzemesini çok isteriz. Dünya çok küçüldü, Bulgaristan’da veya yurt dışında bir yerde kariyer yapmaları Bulgaristan ile bağlarının kopmasına engel değil. Dilerim ki, Tanrı’nın izniyle onların isimleri de geçmişte ve günümüzde şanımızı dünyaya yayan yeteneklerimizin isimleri gibi ünlü olsun.”

 

BNR

Reklamlar