С антитурска и проруска реторика генерал Радев спечели безапелационно битката за „Дондуков“2. Победата му бе категорична,опиращи се на нагласите на общественото мнение в страната и носталгията по Санстефанска България.

Типично като офицер ,възпитан в годините на Варшавския договор да гледа на Турция като на основен противник,генералът предизвика сериозна криза в отношенията с Анкара.За 24 часа Турция ни връчи две дипломатически ноти.Едната в отговор на обвиненията,че се меси в българските избори,а другата ,че насърчава изборния туризъм.Това което трябва да се отбележи,че „заслугата „ не е на българската дипломация,а на довереника на генерал Радев -Бойко Рашков,служебен вътрешен министър. Паралелно с посланията към Анкара,Рашков предприе наказателни акции срещу махалите на милиета по повод купуването на гласове. Милет наричат турчеещите се цигани. Според Ангорския договор,подписан през 1925 г.Република Турция се води попечител на мюсюлманските малцинства в България.

Не,че вътрешният министър няма основание за своите думи и действия.Има и то достатъчно.Но в цивилизования свят такива въпроси се уреждат по дипломатически път.Да обърнеш само за денонощие посоката на българо-турските отношения е не само късогледо,но и аматьорско.Защото ни чака мощна мигрантска вълна.А телената оградка на българо-турската граница е доказано неефикасна.До сега турският президент Реджеп Таип Ердоган демонстрираше приятелско отношение и турските гранични власти осуетяваха мигрантския поток към нашата страна.

Пак по военному генералът реши и друг ребус.Той обяви за руски полуостров Крим.Това става в разрез на официалната позиция на страната ни по повод приобщаването на Крим към Руската федерация в разрез с международното право.Това освен с Украйна ни скара с двата ни основни съюзника Европейския съюз и НАТО.Пръст ни размахаха както Брюксел ,така и Вашингтон.

Всичко това става на фона на международната изолация на страната ни по повод позицията на членството на Република Северна Македония,за който генерал Радев за сега пази мълчание.

Оптимизъм вдъхва харвардския проект за правителство на Румен Радев.В по-далечна перспектива на него явно се възлага да заглади допуснатото напрежение.Важното е,че генералската реторика осигури на президента Радев безапелационна изборна победа и втори президентски мандат.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Reklamlar