Един непретенциозен опит за анализ.

Изключителната активност на прокуратурата по отношение на олигарсите – досегашни любимци на властта не е случайна. Възможно е да е имиджов подход, но такъв не би бил възможен без знанието и одобрението на Борисов.

В България принципът за разделение на властите се прилага така.От друга страна ударът срещу бизнеса на олигарсите, включително предприетите законодателни промени ще напълнят хазната, чието дъно се вижда отдавна. А и парите по еврофондовете спряха.Пълна хазна – обществени поръчки – крадене.Борисов ще се сдобие с могъщи врагове, но Гешев и целият репресивен апарат стои зад него.Възможно е Борисов да не знае действителната причина.Тогава ударите целят прерязване на кръвоносната /парична/ система към ГЕРБ и Борисов и Гешев изпълнява нечий план.През 2019г.Гешев посети няколко пъти САЩ и от “ няма да се кандидатирам за Главен прокурор“ премина в другия полюс , при това единствен кандидат.Почти веднага разкри руски шпиони, а вчера обяви, че Русия пази Цветан Василев, унижавайки сръбските правосъдни органи, тяхната независимост и професионализъм.Борисов и Тръмп подписаха споразумение, детайлите на което все още се финализират чрез конкретни договорки в писмена форма.

В този смисъл правителството на Борисов трябва да е на власт.За добро или лошо България е на кръстопът – между континенти, различни култури и съсед на Турция, която стана несигурен южен фланг на НАТО в Европа.Интересите на САЩ биха били неосъществими в условията на корупция и липса на контрол.За това в споразумението залегна темата за борба с корупцията и идеята за промяна на Конституцията.Тук обаче американците сбъркаха.Не познават същината на българската психика , особената гордост на българина и чувството за национално достойнство.Обществото се взриви, а американците не подценяват обществените нагласи.По въпроса настъпи мълчание, а в последното изявление на американския посланик беше включена темата за Конституцията и правото на българския народ сам да решава тези въпроси.Изневиделица беше наложена санкция на непознат за обществото български съдия – добре обмислен знак, че темата за корупцията не е само декларативна.И намек, че има други, а и че може би ще има санкции по акт Магнитски, каквото производство се осъществява по молба на Цв.Василев. Обявяването името на съдия Миталов вместо да успокои обществото го взриви.Отново сблъсък с гордостта на българина, а и израз на разочарование.

Общественото спокойствие е важно за целите на геополитическите интереси на САЩ и конкретните споразумения за което правителството трябва да остане на власт.А че обществената нетърпимост клокочи като вулкан пред изригване е повече от очевидно.И страхът на Борисов е очевиден – рязката смяна на позиции, стопирането или отлагането на закони, количеството жандармерия по време на протести.За американците оставането на Борисов на власт е необходимо, но временно.За това не бяха обявени / за сега/ имената на Пеевски и Цацаров – това би довело до рухване на държавното управление.Но пък Гешев е активен и създава мощни врагове на Борисов, които със сигурност някому ще посочат интересни доказателства.

Борисов е обречен. Присъствието му във властта е към края си. Няма по-достойно от това народът, който някога го избрал да му покаже мястото което трябва да заеме – затвора, заедно с кохортата българоубийци. И няма никакво значение кой ще организира протестите. На площадите сме не за някого, а заради нещо много по значимо, което няма цвят и политическо звучене – бъдещето на България. Ще има служебно правителство, а после избори. И нека всеки с претенции към властта да докаже че милее за България. Важното е да воюваме за машинното гласуване, което е сериозна гаранция за справедливост на изборния процес.

И най – важното – да не чакаме, да не спираме, да не се съмняваме, да не се страхуваме! Огънят гори, когато хвърляме съчки в него и се превръща в пожар, когато сме много и обединени!

Румяна Ченалова

Reklamlar