Рафет  Улутюрк, е председател на едно от най-големите изселнически дружества в Р .Турция  – “Бултюрк”,  в което членуват и много изселници от Лудогорието.  Дружеството е със седалище в Истанбул и е активен член на  агенцията за Балканските турци в турския парламент.

Г-н  Улутюрк, за българското общество 2021 е година на избори. Смяната на парламента и  изборите за Президент са на дневен ред. В тази връзка, каква е позицията на вашето изселническо дружество?

– Предстоящите парламентарни избори, определени за сега да се проведат на 4-ти април, ще положат основите на някакви дълбоки промени в нашето общество. Българското национално ядро  е изтощено от антифашизъм, антикомунизъм, русофобия и русофилство, а от също антиимпериализъм, антиосманизъм, антиислямизъм и други – изми.  Като в крайна сметка от тези боричкания на ръка нямаме нищо.  Вече 30 години политическата класа не успя да демонтира омразата, да отрече наследството на тоталитаризма и да го заклейми. Не можа да се създаде и да укрепне такава политическа сила, която да даде очакваната нова енергия на обществото. Няма друга европейска държава, на която половината от гражданите да са в чужбина и те да не могат да участват в изборния процес, защото не им се осигуряват условия за това.


Рафет Улутюрк получава поредната награда

Какво прави сдружение ,,Бултюрк” за преодоляване на тези проблеми и дава ли алтернатива в тази насока?

– Изселническото дружество ,,Бултюрк”  беше първата лястовичка с искане за гласуване по пощата.  Едва след 10 години  и то заради  условията на   обща карантина и редица ограничения, предизвикани от пандемията от КОВИД 19, този въпрос стана национален. На срещите на държавното ръководство на България в лицето на Президента Румен Радев с извънпарламентарните и парламентарни политически сили в президентството и по време на видеоконференцията с представителите на българите в чужбина, в това число и в Р. Турция почти всички поискаха гласуване по пощата или електронно гласуване.   Според мен трябва да се създаде Министерство на българските граждани в чужбина с отдели за всяка една страна и да има депутати, избрани с гласовете от чужбина. Иначе тенденцията на отчуждаване на българите в чужбина от родните проблеми ще се задълбочава.

Вие и вашите членове, имате ли вече набелязана партия, за която бихте гласували на изборите?

– Новият път или реформите могат да се направят само от тези, които са излезли извън България. Те могат да донесат демокрацията в България. Ние трябва да сме единни в стремежа си да обновим България. Днес сме разединени по много причини. Ще защитим онези, които обявят програмна позиция, която защитава интересите и на намиращите се в чужбина наши съграждани и националните малцинства в нашата страна.
Шенол  Ахмедов  

http://www.inforazgrad.info/novina/rafet-ulutiurk-trqbva-da-se-syzdade-ministerstvo-na-bylgarskite-grajdani-v-chujbina?fbclid=IwAR08QFhxbUpPRr9yq06bsEMIfJsWcBeZJjpnmOLUkDgiHlG9TImmfswe5uQ

Reklamlar