Интервю с председателя на турско изселническо дружество ,,Бултюрк“ г-н Рафет Улутюрк.
Дружеството е  едно от най-активните изселнически дружества в Република Турция, в  което членуват стотици нашенци, изселили се през големите изселнически кампании – 1978 година и през така наречената ,,Голяма екскурзия“, когато от България се изселиха близо 350 000 български турци.

Говори се че „Бултюрк“ е пионер в доста мероприятия. На какво се дължи това?

Казано кратичко – дишаме с пулса на времето. „Бултюрк“ живее сред изселниците. Ние сме отделен субект, възприет от изселническата общност. Донякъде сме мост между Турция и България, между изселниците и техните близки. Поне се стараем да бъдем такъв мост. Ръководството на дружеството е с 18 годишен опит. Вече се обиграхме. Отношенията ни са топли, дружески. Имаме електрони издания за новини и коментари на турски и български език, издадохме около 100 книги, стараем се да предадем нашата литературна памет на новото поколение, да съхраним ценностните ни критерии, народната ни мъдрост и традиции. Редовно провеждаме културни мероприятия – отбелязваме годишнини, срещи, панели, симпозиуми, международни конференции. За първи път направихме анкета между турците, която намери широк отзвук. За първи път като изселническа организация бяхме поканени в българския парламент. Почистването на българското гробище в Истанбул намери широко място в медиите в България. Ние сме част от България и част от Турция. Тази година пандемията ни попречи, но мероприятия с подобно съдържание ще има в бъдеще. От всичко това се раждат нови и нови идеи. Патентът на добрите дела е наш. Вярно е, че сме в щафетно съревнование с другите дружества, но смея да твърдя, че в много отношения и дела ние сме пионери.

Как виждате бъдещето на България?

Народ, който не почита миналото си, няма бъдеще. Ако продължава да се влачи на опашката на ЕС, който иска още и още да се разширява без да е намерил нов модел на цивилизация, ние ще отпаднем от играта. България може да стане страна на закрити американски военни бази, полигони, летища, пристанища и складове, на порталите на които ще се веят чужди знамена. С новите магистрали, мостове и тунели и луксозни търговски комплекси около тях може да заприличаме и на Швейцария, но без банките и четириезичната им национална култура. Може да откраднем много от турските сериали и от одринската чаршия и да се превърнем в бутик на новия Ориент. Въобще възможности и алтернативи колкото щеш. Може и да не се справим с КОВИД-19 и неговите мутации и вечно да си останем в къщи.

Какво мислите за КОВИД-19?

Не аз, а държавата трябва да мисли, но лично смятам, че трябва много внимателно да се управлява кризата, породена от КОВИД-19. Трябва всички граждани и управляващи да вземат  по-насериозно указанията, дадени от инстанциите, отговорни за този проблем.
Шенол  Ахмедов 

Alıntı: http://infotargovishte.info/novina/rafet-ulutiurk-nie-sme-chast-ot-bylgariq-i-chast-ot-turciq

Reklamlar