Рафет Улутюрк е председател на едно от най-дейните и влиятелни сдружения на българските изселници в Турция – „Бултюрк“. В него членуват най-много български турци, изселили се през 1989 година по време на така наречената „голяма екскурзия“. Тогава над 350 000 души се изселиха в Турция, недоволни от политиката на управляващата БКП за насилствената смяна на имената им.

Пред „Екип 7“ Рафет Улутюрк отговори на няколко въпроса по актуални теми.

 

  • Шенол АХМЕДОВ: Коя партия ще подкрепи Турция на изборите през март 2021 г.?

+ Република Турция не помага и не се меси на изборите в българия. Отделни партии или политици могат да се включат в организирането на изборния процес в границите на Република Турция с цел безпроблемно протичане на изборния процес. Тези политици ангажирани с изборния процес могат да изпитват симпатии към една или друга българска политическа партия. За това не мисля че Турция има намерение да се меси в българските избори. В изборите през март 2021 г. ще участват българските граждани с двойно гражданство, живеещи в Турция или Турска Република Северен Кипър. Те са организирани избиратели. В изборния ден ги направляват изселническите дружества и федерации. Гласуването се осъществява в изборните бюра под контрола на изборните комисии. Изборите се контролират и от наблюдатели, изпратени от Централната избирателна комисия. Всеки български политически субект, който ще участва в изборите, може да изпрати в Турция представители за предизборни срещи и агитация, в това число и ДОСТ. Но тук не може да се говори за държавна ангажираност от турска страна. Турската страна само подготвя урните и изпраща служители до избирателните секции и това е само за тяхната безопасност които както казах са недостатъчни като брой.

Все още няма промяна в закона за броя на урните в Турция. Вече посочих от колко урни имаме нужда. Много ще се улесни изборния процес, ако ни разрешат да гласуваме електронно или по пощата, както се направи в Америка. Нали сме свикнали да даваме все примери с Америка нека един път да приложим и да чувстваме реално Американските принципи.

 

  • Шенол АХМЕДОВ: На тези избори с коя партия искате да работите в България?

+ С всяка партия – без националистите, расистите и фашистите. В случай, че се образува предизборна кръгла маса, съгласни сме да участваме и да направим предложения. В контакт сме с редица партии, провеждаме срещи.

Ще работим с всички политически сили, които биха отговорили на нашите искания. Ние сме откровенни в исканията си които не се променят в течение на времето. Ние се развиваме но не се променяме. Ако трябва да резумираме исканията си те са както следва:

  • Признаване и изучаване на Турския език в учебната програма.
  • Създаване на културни центрове на турското етническо малцинство

Ще подкрепим всеки кандидат Турчин, включен в партийната листа на избираемо място. Ако не се посочат такива, ще посочим и ще подкрепим независими кандидати.

 

  • Шенол АХМЕДОВ: Каква ви е прогнозата за следващите избори?

+ Според мен българия се намира в дълбока политическа криза. Тя е на различни нива и е разнопосочна. Доказателство за това са продължават да се създават нови политически партии. Тази криза е външна и вътрешна. Пандемията още повече задълбочи кризата. Издишва здравната система, хората умират в линейки, остана само мъртвите да ги изнасяме в чували. Болниците са препълнени. 800 кадри от здравния сектора  са болни, има починали. Лекарствата са недостатъчни…

При тези условия трудно е да се прогнозира какво ще се случи след 5 месеца

България стана кръстопът на чуждите интереси. Ние не можахме да се откъснем от Русия и не успяхме да се сраснем с Запада. Руснаците ни гледаха като окупирана зона, а сега немците не крият, че ни вижда като колония. При тава положение видя се, че ние не сме в състояние да се реформираме в нито една сфера. Поради това ще кажа, ако се правят избори след един месец основен играч на българската политическа сцена за още един мандат ще остане ГЕРБ, но пак с нови по социални съюзници. Пак казвам трябва да видим новите партии и най вече листите кой къде е и колко нови лица има там. Според мое лично мнение тези избори ще спечели тази партия която има най много младежи или нови лица. Ако не се променят политическите фигури и формата на гласуване активността ще е много ниска и партийните конфигурации ще затруднят съставянето на правителство което може да допринесе до разрастването на напрежение сред гражданите и размирици по улиците подобно на някои Европейски страни. България е на прага на национална катастрофа по много линии.

 

  • Шенол АХМЕДОВ: Какво ви е мнението за политическите партии в българия?

+ Партите трябва да работят за демократизирането на страната ни. В България няма демократични традиции. Нямаме работещи демократични институции. Президента и министър председателя не си говорят. Смятам, че връзката между тоталитарното минало и пост тоталитарното настояще трябва накрая да се късат.

С новата конституция трябва да се направи първа голяма крачка към една нова правна  матрица, узаконяваща върховенството на закона, разделението на властите, гарантираща човешките права, гражданските и малцинствените такива – без да се направи това не може да се говори за равноправие. В момента с всяко ново решение на правителството богатите стават по- богати, а бедните по-бедни. По мое разбиране демокрацията означава да може да се назначи за Главен прокурор Помак да има Генерал от ромски произход и Адмирал Турчин и тн,

Поради липса на изброените длъжности сред етносите ме кара да си мисля че все още българската обществена матрица не е демократична, а от там и самите политически партии, в това число и ДПС не са демократични структури. Обвиняват ни че сме против ДПС. Не сме против ДПС като партия, а сме против Председателя. В ДПС няма управленчески екип там има само един каквото каже Доган-ДС. ДПС е израз на духа на Турците в България за един по справедлив живот, за лични и колективни права, за свобода и демократичен ред. Ние сме единствената общност, която наистина иска демокрация без дискриминация и привилегии.

Може да са учредени с най-добри намерения и устави, но политическите партии у нас се превръщат в подчинени на интересите на олигархията и стават еднолични структури, подвластни само на волята на председателя. Това е картината при ГЕРБ, БСП, „Воля“, ВМРО, НФСБ, „Атака“, още на входа на парламента ще се модифицира и „Да, България“, и „Събуди се БГ“, и „Републиканци за България“ и всички останали. Политическата ни система е зависима от държавата. Тя се финансира от нея. Допълнителното финансиране е от олигархията и също от външни сили и структури. Закачена е на политическата месомелачка наречена „Българска доктрина“ и „Български национален интерес“. Това са две не дефинирани величини, които са като летвата на висок скок, никой не може да я прескочи, всеки който желае да е на политическата цена е длъжен да се поклони за да му отворят вратата. В нашата матрица от правила няма нищо демократично, защото първото условие е подчинение и приемане на правилата, които предварително са определени от други. От избор на избор политическите субекти, които успеят да „прескочат“ 4 процентната бариера първо отиват в парламента на клетва. Заклеват се тържествено, че няма да променят правилата на играта (матрицата) и няма да изневерят на доктрината и националните интереси. Всичко друго е безсмислено повторение. Аз не съм против ДПС, аз я съжалявам. Бяхме окупирани от Русия, минахме към Германия и ЕС, влязохме в НАТО, а „националната ни доктрина и националните ни интереси“ са същите, усеща се как се готвим наскоро да станем „колония“ на САЩ, но по отношение основните въпроси на страната и народа ни нищо не се променя. ДПС мълчи по всички въпроси, защото от ДС не идват указания. Тя е влюбена в доктрината и националния интерес и се крие зад тях. Българската национална доктрина трябва да се промени, а българския национален интерес трябва да са обобщение на интересите на всички ни.

 

Шенол АХМЕДОВ: Изселниците искат ли да се върнат в България?

+ Поколението, което се изцели през 1989 година вече са пенсионири в Турция. Задомиха се и децата им. Те прекарват само лятото по родните им места. Но смятам, че научно-техническата революция, която започна в Турция ще прелее към Балканите и България, тогава второто поколение на изселниците ще дойде масово и в България. От друга страна България е най-близка туристическа дистанция и предлага чудни летни и зимни възможности за почивка и балнеолечение или рехабилитационни услуги.

 

Шенол АХМЕДОВ: Защо не искате да работите с ДПС? Между другото вашата организация не бяхте и с ДОСТ и НДСП защо?

+ Да приемем тезите на ДПС това значи да споделим отговорността от направеното от нея до сега. Огромния удар по самосъзнанието, по волята и морала на Турците в България. Да споделим химерите, заблудите и лъжите им! Огорчението на цяло едно поколение! Не! Ние не можем да вземем тази отговорност.

Ахмет Доган като продаваше гласовете ни на Георги Първанов, на Румен Радев, на Симеон Втори, на Сергей Станишев и др., продаваше бъдещето на нашите деца, продаваше любовта ни към Родината ни. Ако не бяха тези пазарлъци зад гърба ни българският тоталитаризъм до сега да се е разложил и изпарил.

Между другото аз лично познавам А. Доган. Имал съм лични срещи с него. Чел съм всички книги на български и турски автори за него. И книгата на Тома Биков „Досието на Доган“ (2009 г.), на Илияна Беновска „Ахмет Доган“, на Иван Палчев „Времето на Кентаврите“ (2016 г.), на Осман Октай „Крахът на Една Илюзия на Петър Япов „Демонът на ДС и КГБ“, книгата на Проф. Ибрахим Татарлъ, журналистическите писания на Валерия Велева и др. Те всички са работили близо до него. И от работата по агент „Ангелов“, „Сергей“ и „Сава“ е изграден образ, който успява да спре съпротивителното движение срещу т.н. „възродителен процес“ – явен опит за геноцид над Турците в България и също да спаси от преследване и осъждане на участниците в най-голямото престъпление на тоталитарната държава. Няма нито един осъден престъпник. Това е изпълнената ролята от А. Доган, за което той е награден многократно. Така свърши и неговото време вече е неполезен и ще го изоставят на пътя и ще си остане самичък по пътя. Лютфи Местан и Касим Дал, историята ще каже колко активно и колко пасивно, но със сигурност са участници в този престъпен процес. Всичко това определя и нашето поведение към тримата. За нас всичките са от един дол дренки. Ако нещо в България се променя, това е климатът: вчера – дъжд, днес – вятър, утре сняг. За разлика от времето – то с векове си остава същото.

 

  • Шенол АХМЕДОВ: В България Турците имат ли права и визползват ли се от тях достатъчно?

+ Привидно всички права са за всички граждани. Никъде не пише, че Хасан не може да влезе в този ресторант или че Айше не може да се вози в тролей. За съжаление България от 142 години се управлява по не писани закони. Между другото не забравяйте, че всичко което Хитлер е направил в Германя, е било законно.

В законите на България също не пише, че младежите от етносите не могат да учат във военни училища. Не пише, че не могат да станат генерали, прокурори. Покажете ми един такъв закон, няма. Това, че Емел Етем стана Зам. Министър председател, че Мехмет Дикме го видяхме като Министър на земеделието беше привидно. Това беше направено, за де се вземе от ДПС, Декларация, че в Република България няма етнически проблем с подпис и печат на Председателя Ахмет Доган, необходим за членството на Б-я в ЕО. Доган формално бе назначен за „Диспечер на Европейските фондове.“ В България се създаде финансова каласа от 200 семейства и политическа класа на олигархите, в която от името на Мултигруп и ДПС участва Делян Пеевски, който ликвидира тютюнопроизводството и тютюневата промишленост у нас. Но на мястото му не донесе друго. И пак от своя страна превърна 300 хиляди наши братя и сестри в гурбетчии. Турското население в България е подложен на страшен натиск без алтернатива. Всеки гледа сам да се спаси. Страшен може да бъде и разумът, ако не служи на човечеството.

 

  • Шенол АХМЕДОВ: България как я виждате за напред?

+ Народ, който не почита миналото си, няма бъдеще. Ако продължава да се влачи на опашката на ЕС, която иска още и още да се разширява без да е намерила нов модел на цивилизация, ние ще отпаднем от играта. България може да стане страна на закрити американски военни бази, полигони, летища, пристанища и складове, на порталите на които ще се веят чужди знамена. С новите магистрали, мостове и тунели и луксозни търговски комплекси около тях може да заприличаме и на Швейцария, но без банките и 4 езичната им национална култура. Може да откраднем много от турските сериали и от одринската чаршия и да се превърнем в Бутик на новия Ориент. Въобще възможности и алтернативи колкото щеш. Може и да не се справим с „CORONA-19“ и неговите мутации и вечно да си останем в къщи.

 

  • Шенол АХМЕДОВ: Какво мислите за CORONA-19

+ Не аз, а държавата трябва да мисли но лично смятам че трябва много внимателно трябва да се управлява кризата породена от CORONA-19. Трщбва всички граждани и управляващи да вземе насериозно оказанията дадени от инстанциите отговорни от този проблем.

Ние които живеем в Турция е добре. Ние сме късметлии Турция вече е много голяма държава и в най скоро време ще сме един от най силните в света. Всички разходи се поемат от държавната застрохователнната инситуция. Мога да твърдя че Турция вече е сред най силните в света в областа на здравеопазването.

 

  • Шенол АХМЕДОВ: Българските партии идват ли в Турция за да искат гласовете ви?

+ Само ДПС има политически преставителства в република турция и в резултатите от миналите избори са налице. Преди не са идвали за предстоящите избори да заповядат. Очакваме ги.

 

  • Шенол АХМЕДОВ: Вие, които живеете в Турция имате право на глас, но не можете да бъдете депутати защо?

+ Такъв е българският закон. За сега действащият изборен закон не ни дава право да бъдем избирани. Мисля че това неподхожда на държава член ха ЕС. Ако се промени Закона за изборите и ни се предоставят такива права, ние имаме готови кадри, които отговарят на всички условия. Но за съжаление този проблем тази несправедливост не се поставя на дневен ред от никой политически лидер. Защото това за тях не е проблем понеже засяга българските граждани от втора или трета класа.

 

  • Шенол АХМЕДОВ: Може ли да се очаква голяма промяна след изборите?

+ Не очаквам. Следите на тоталитаризма в България все още са много силни. Силно е и Руското влияние. Рационално мислещите хора в Б-я все още са само 10-12 процента. Все още не се появи национален лидер като Александър Стамболийски, който да осветлява края на тунела да осее надежди и да поведе народните маси към по добро бъдеще. България изостава от европейското развитие може би с 60-70 години. На младите кадри, които се завръщат от Оксфорд, Кеймбридж и от американските университети не им се дават възможност да се реализират в политическия живот в българия. Макар теоретично подготвени и знаещи все още не могат да изготвят матрицата на Нова България. Заменянето на практиката на тоталитарния комунизъм, на модела на Тошковизма с демократичен такъв е много по трудно от това да обявиш МК Кремиковци за брак и да я нарежеш на скрап. Сегашния политически елит на Б-я няма такава нагласа. Да бъдеш учен не означава че непременно ще бъдеш умен.

 

  • Шенол АХМЕДОВ: Как мислите накъде върви Турция. Младежите бягат от Турция накъде върви?

+ При техническо и технологическо, материално и духовно  обновление на една нация, всичко което е изживяло времето си отпада естествено за да даде простор за подема и порива на новото. Формата на новото държавно управление на Турция разшири възможностите на институциите да се справят с актуалните проблеми на страната. Резултатите от борбата с вътрешния и международен тероризъм са явни. Укрепва независимостта на икономиката и страната от чуждия капитал. Войната в Сирия, в Ирак, в Либия и Карабах, знаете преди месец излезе тескере за Африка от събранието на парламента. Разходите за огромната маса бежанци около 4 милиона, които от години са в Турция и се отразиха на обменния курс на лирата, но това е временно явление. След месеци или най много след година всички млади специалисти на Европа ще търсят работа отново в Турция. Всички големи фирми ще се ориентират в Турция. Това днес може да звучи невероятно но в много скоро време може би само след година всичко ще се промени и ще се реализира. Приливната вълна се надига. Турция вече прекрачва хоризонта на регионална сила и скоро ще намери мястото си в голямата геополитика.

 

  • Шенол АХМЕДОВ: Последно какво искате да кажете на хората от Разград.

+ Да са живи и здрави и да се пазят от корона. Старото име на района е Делиорман което означава  Море от дървета. Аз им пожелавам море от щастие и благополучие.

Благодаря

Въпросите зададе Шенол АХМЕДОВ от Весник ЕКИП-7

Рафет УЛУТЮРК: Изселниците следят с тревога събитията в България, чакат да узрее демокрацията

Reklamlar