Интервю с Рафет Улутюрк за изборите на 4 април 2021

Въпрос: Ще има ли избори на 4-ти април в Истанбул?

Отговор: Да ще има. В Истанбул ще има 12 секции. Подготовката върви по план. Ние сме за това да има Нов парламент в София. Ние сме и за ново правителство, България да има ново лице.

 

Въпрос: Каква активност очаквате.

Отговор: Корона кризата е безпощадна. Тази седмица в 85 милиона Турция пак е отбелязан ПИК.  37 хиляди нови случаи за един ден. Става дума за вчера – 30 Март. 157 души са починали. И ние българските Турци имахме тежки загуби. Почина архитекта от Кърджали имаме и други скъпи загуби.

 

Въпрос: Каква ще е активността на 4-ти според вас.

Отговор: Хората се затвориха. Това важи особено за събота и неделя. Новата мутация на „Ковид -19“ – Английски щам се разпространява много бързо, обикновените избиратели са притеснени, има общ стрес, хората се страхуват. Смятам, че активността няма да надвиши  7-8 процента. Няма да има автобуси. Опасно е.

 

Въпрос: Ваксинират ли се изселниците в Турция.

Отговор: Ваксинирането в Турция върви по програма изготвена и обявена от Министерството на Здраве опазването. Вълната на вируса е висока. Сега се ваксинират възрастните над 65 години. Ние използваме предимно китайската ваксина. Вече пристигат пратки и на „Модерна“. Очакват се и Руски ваксини. Турция работи усилено за производство на  собствена ваксина, която ще е и във вид на спрей и ще се пръска през носа. Нещата са под контрол, но и вируса е много нахален. Хората се затвориха по домовете си и спазват изискванията за анти-вирусна хигиена.

 

Въпрос: За коя партия ще гласуват в Турция.

Отговор: Не смятам да има промяна в традиционната изборна нагласа на нашите избиратели. Агитатори  на ДПС, Демократична България, Републиканци за България и др партии бяха в Истанбул Бурса, проведени са срещи, обещават някои неща. За нас са важни нашите искания -гласуване по пощата и по интернет да се уважат, да се премахне забрана за гласуване с преференция за ДПС, да се промени закона и да се признае гласуване с преференция и на българските гласоподаватели в чужбина и за нас в Република Турция, искаме сами да посочим наши кандидат депутати, които да ни представят в Софийския парламент. Искаме в София да има Министерство на българските граждани в чужбина.  Тези наши искания бяха представени и на предизборната среща с Президента Румен Радев. Но за сега само се говори.

 

Въпрос: Кое е основното предизборно искане на изселниците в Турция?

Отговор: Демократизирането на България. Признаването на колективните права, право на свободна регистрация на неправителствени сдружения  и на други форми българското цивилно демократично общество, признаване на  човешките права в пълен размер –  признаване  правата на малцинствата, задължително изучаване на майчин език в държавните  училищата, признаване върховенството на закона или по на кратко да се прилагат в законова уредба всички изисквания на Европейската комисия и на Министерството на Външните работи на САЩ, отправени към България. Там са засегнати изрично и политическите правата на малцинствата и признаване на тяхната национална идентичност.

 

Въпрос: Колко избирателни секции ще има в Турция?

Отговор: Обявени са 35. Най много са в Бурса. До 2009-та година бяха 118. ГЕРБ ги намали. Това нещо трябва от новия парламент да се коригира. Ако България иска да се демократизира  трябва да признае еднакви –равни права на всички български граждани не зависимо от техния етнос и къде те се намират. Ние вече имаме нужда от 500 секции. Как да гласуват 800 хиляди изселници в 35 урни? Това е смешно.

 

Въпрос: Според вас какво правителство ще се създаде в България след изборите?

Отговор: Смятам, че политическите партии, които ще слязат в новия парламент няма да могат да се разберат за нов кабинет  и ще се търси решение и помирение  с формулата експертно програмно правителство и нови избори след 6 месеца.

Какво ще се случи, ако гласуването е под 30%?

Благодаря Ви

Reklamlar