Tarih: 30 Mart 2017

Konu: Geçici hükümetin başbakanı Bulgaristan Türklerine hakaret etti. Tepkiler.
​Dış ülkelerdeki Bulgarların 190 okulu var.

​Hepsi Aynı Mal

Geçici hükümet başbakanı Ognyan Gercikov, 27 Mart erken meclis seçimini değerlendirirken, soydaşların Bulgar dili bilip bilmeme gibi sudan gerekçelerle oy kullanmasının engellenmesini “doğdu” buldu. Oy kullanmak için vatandaşlık değil, Bulgarca yüksek öğrenim diploması isteseydi bari. Bulgar ırkçılığı taştı.

Soydaşlarımız hakkında “Ne Bulgar vatandaşı! Dilimizi öğrensinler. Ve ondan sonra haklarını arasınlar!” diyen Gercikov’un insan haklarına ve tüm yasalara ters düşen, ayrımcı, ırkçı söylemi sert tepkiye neden oldu. Şu an Bulgaristan’da 1.5 (bir buçuk) milyon Çingene yaşıyor ve bu ülkede hiçbir zaman bu insanların okulu olmamıştır. Türklerin okulları 1957 yılında kapatılmış ve bir daha açılmamıştır.

Bulgar elektronik yayınlarında yer alan yorumlar:

(Gercikov’un resmi ve alt yazı)

Geçici hükümet başbakanı, “Bulgarca bilmeyen oy kullanmasın” dedi.

Başbakan Gercikov’un seçim sonuçlarıyla ilgili skandal demeci sosyal haber araçlarında bomba gibi patladı. Bir hukuk profesörü olan Gercikov, hukukla, Bulgar Anayasası ve evrensel insan haklarıyla hiçbir ilişkisi olmayan birçok yaban kişisel görüş dile getirdi.
Bulgar Milli Televizyonu (BNT-1) yayınına katılan Başbakan DOST partisi lideri ve seçmenlerini önce Bulgar dilinde yazmayı öğrenmeye ve ondan sonra oy vermeye davet etti.
Gercikov, aynı seçmenlerin daha önce yine Türkiye’de Hak ve Özgürlükler Partisi’ne (DPS) ve Doğan’a oy verdiğine değinmedi. Başbakan, Bulgaristan’da 500 000 (beş yüz bin) Çingene seçmenin de okuma yazması olmadığına, fakat seçime katıldığına da işaret etmedi.

“Hür Avrupa” Radyosunun New York muhabiri Konstantin Mişev, Başbakanın skandal demecine şu tepkiyi gösterdi:

“Sayın Prof Gercikov, siz bir Bulgaristan partisinin Genel Başkanını seçmenlerini Bulgarca yazmayı öğretmeye ve ancak Bulgar dilinde yaşmaya başladıktan sonra oy kullanmaya çağırdınız. Şahsen ben, bir hukuk profesörünün böyle bir şey söyleyebileceğine inanmak istemiyorum.

Bulgaristan Cumhuriyeti vatandaşı olan, fakat Türkiye Cumhuriyeti’ne kovulan Bulgaristan vatandaşlarına Bulgarca okuyup yazmaya öğretme görevi DOST lideri Lütfi Mestan’ın vazifesi değildir, fakat sizin Sofya Üniversitesi Hukuk Fakültesinde birinci sınıfa dönmeniz mutlaka zorunlu olmuştur. Bulgar Anayasası, Seçim Yasası ya da herhangi bir başka Bulgar Kanunu seçime katılanlardan oy kullanmaları için diploma göstermelerini öngörmüyor. Üstelik Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanması zorunludur. Sayın Başbakan siz ne söylediğinizin farkında mısınız? Sığınmacılara ve savaş kaçaklarına karşı amansız ve saldırgan olabilirsiniz, fakat hukuka ve öğrencilerinize biraz saygılı olunuz.”

Eski Cumhurbaşkanı Jelü Jelev’in etnik sorunlar danışmanı olan Prof Mihail İvanov da geçici Başbakan’ı sert eleştirdi.
“Hukuk profesörü ve geçici başbakan olan Ognyan Gercikov, demokratik bir devletin yasalarına göre söylenmemesi gerekeni söylemiştir. “ Bulgarca bilmeyen oy kullanamaz. Seçimlere katılmak isteyen, Bulgaristan için zorunlu olan Bulgar dilini mutlaka bilmek zorundadır.”

Bu sözler bir saçmalıktır ve “Bulgaristan vatandaşı olmak isteyen Bulgar dilini öğrenmek zorundadır!” anlamındadır. Bulgar vatandaşı olmak her şeyden önce ve her şeyin üstünde oy kullanmak demektir. Yani bir anayasal hakkı yerine getirmektir ki, bu devlet düzenimizin temellerini oluşturur. Bulgaristan Anayasasında olmadığı gibi, Bulgar Vatandaşlığı Yasasında da, Bulgaristan vatandaşı olabilmek için Bulgar dilini bilme istemi veya şartı yoktur. Demek oluyor ki, hukuk profesörü, geçici hükümet başbakanı Gercikov, Bulgarca bilmeyenlerin Bulgaristan vatandaşı olmasına son verilmesini istiyor. Bu arada, Bulgaristan vatandaşlarının Bulgar dilini öğrenmelerine (mali ve örgütsel) ilgi ve çaba göstermesi gereken makam Bulgar hükümetidir. Bulgar hükümetinin Bulgaristan vatandaşlarını Bulgar dilini öğrenmeye davet etmesi de zorunludur. Meydana gelen durumda Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in geçici Başbakan Ognyan Gercikov’u istifasını istemesi zorunlu olmuştur.
Faktor.bg
***

Bulgaristan devlet mekanizması eskimiş, gıcırdayan ve çalışmayan bir ülkedir.
Bulgar dili eğitimi konusunda etnik azınlıklara ilgi gösterilmemesinin sonucu olarak okula giden öğrencilerin % 53’nün Bulgarcayı ana dil olarak kabul etmediği ve öğrenmek istemediği durumu ortaya çıkmıştır. Bu konular Bulgar haber araçlarında pek işlenmiyor. Sansür uygulama bakımından Bulgaristan Avrupa^da birinci yerde, dünya sıralamasında da 113. yerdedir.
***

Etnik azınlıkların memleket dilini öğrenmesine yatırım yapmak istemeyen Bulgar hükümetleri, ülkeyi terk edip giden ve dış ülkelerde dünyaya gelen ve Bulgar dilini öğrenmemiş çocuklar için özel ilgi gösteriyor. İşte birkaç örnek:

Yabancı ülkelerde 18 yeni Bulgar Okulu açılıyor.
Öğrenciler Bulgarca, tarih, edebiyat ve coğrafya dersleri görecek.

Bulgar Haber Ajansı (BTA) bildirdiğine göre 2017 – 2018 ders yılında dış ülkelerde 18 yeni Bulgar okulu açılıyor. Avrupa’da (İspanya, Malta, Kıbrıs, Almanya ve Büyük Briyanya’da) 13 okul ve Kuzey Amerika’da (Mesaşuzets, Nü Cırsi , İlinoys eyaletlerinde) ve Kanada Kvebek’te Bulgar okulları açılıyor.
Bu arada, Eğitim ve Teknoloji Bakanlığının bildiği üzere, Birleşik Arap Emirlikleri balkenti Abu Dabi’de Pazar Bulgar okulu açılacak.
Bakanlığın bildirdiğine göre böylece dış ülkelerdeki Bulgar okullarının 190 dir. Bu okulların 175’i devlet parasıyla eğitim veriyor.
Ukrayna’da 8 Bulgar okullu oradaki etnik Bulgar azınlığına eğitim veriyor.
2016 – 2017 ders yılında dış ülkelerdeki Bulgar Pazar okullarına Sofya devlet eliyle 8 055 896 leva yardım göndermiştir.
2017 – 2017 ders yılında Bulgar devleti 20 bin Bulgar çocuğun dış ülkelerdek,i Pazar okullarında eğitimine yardım edecektir. Bu okullarda Bulgarca, tarih, medeniyetler gibi derslerden başka, 12. sınıfa kadar öğrencilere tüm eğitim dallarından bilgi sunulurken, coğrafya, edebiyat ve Bulgaristan ekonomisi gibi derslere ağırlık veriliyor.. Bu okullarda milli kimliğin, gelenek, görenek, halk sanatları ve halk kültürünün korunması dallarında ders dışı çalışmalar yürütülüyor.
Bu eğitim etkinlikleri dış ülkelerdeki Bulgar öğrencileri Bulgar Yüksek Okulları için de hazırlıyor.
***
Biz, Bulgaristan Türklerinin bir tek okulumuz yok. Bunu kendiniz düşünün lütfen.
Üstüne Bulgarca yazıp çizmemiz isteniyor.
Oku ve paylaş.

bTV – haberler

Reklamlar