Путин успя и българският народ ще трябва да плаща за това, казва германският писател и разследващ журналист Юрген Рот в интервю на Ангелина Пискова за БНР.

618x346Наското Рот издаде книгата си “Газпром – зловещата империя”, в която описва натиска на държавната газова компания и лично на руския президент Владимир Путин върху европейските лидери, в това число и върху българския премиер Бойко Борисов.

Рот споменава срещата в Гданск през септември 2009 г., на която Путин е принудил премиера Бойко Борисов да подкрепи газопровода “Южен поток” и АЕЦ “Белене” със заплахата, че в противен случай българите ги чака студена зима като в началото на 2009 г.

“Путин успя, каза на Борисов: ако не подкрепите “Южен поток” и “Белене”, хората в България ще изкарат студена зима. И какво друго е могъл да направи премиерът ви Бойко Борисов?”

“Газпром” – това е Путин и Путин – това е “Газпром”. Това не е обикновена международна компания, а политическо, икономическо и военно оръжие, което Путин използва, за да увеличава влиянието си в западните страни, обяснява журналистът.

По думите му, ако Путин не разполага с това средство за натиск, не би могъл да окаже влияние. Според Рот преди време много хора на Запад са вярвали, че Бойко Борисов не подкрепя Русия, но вече е известно, че той си мени мнението ден за ден и руското влияние в България не е по-различно отпреди.

“Близки и приятели на Бойко Борисов в момента подкрепят Путин и неговата бизнес империя. Смятам, че вие ги познавате достатъчно добре. Това са хора, които преди бяха критикувани от Бойко Борисов, но сега са заедно с него като част от икономическата власт, която е под влиянието на Русия”, казва Рот.

Една от основните причини политиците да се съгласят за “Южен поток” и да прекратят преговорите с “Набуко” е именно заплахата гражданите да останат на студено, обяснява журналистът. Според него “Набуко”, като тръба, която да заобикаля Русия, няма никакво бъдеще.

“Различните случаи, при които повечето източноевропейски страни подкрепят този проект е защото от “Газпром” и лично Путин са им казали: “Ако не ни подкрепите, ще повишим цените на газа така, че хората ви да не могат да ги плащат”. Това е една от основните причини политиците да подкрепят “Южен поток”, както и да приключат с преговорите си за “Набуко”, казва Юрген Рот.

Неговата прогноза е, че “Набуко” е приключил като проект, няма никакво бъдеще и никакъв шанс за инвестиции там.

Reklamlar