Яница Станчева
Цветна приказка за доброто:
За Айше – любителката на цветята и добротата

В навечерието на едни от най-светлите християнски празници Лазаровден, Цветница и Великден и в свещения месец за мюсюлманите Рамазан байрам ще ви разказа и ще ви потопя, уважаеми читател, в една цветна приказка, в която става въпрос не само за любовта към цветята, а е и приказка за доброто и за човеколюбието. Ценности, които и най-силните бури на времето не могат да бъдат изтръгнат от хората. Казват, че „злото ще победи тогава, когато добрите хора започнат да не правят нищо”. Нашата приказка ще докаже, че добри хора има и ще продължи да има и че те няма да спрат не само да правят добро, но и там където има и капчица зло – те ще го превърнат в добро и ще посадят цвете. Цвете – символ на надеждата в доброто.

Açıklama yok.

Главна героиня в нашата приказка е Айше, тя е на 82 години и живее в град Крън. Айше Сали Даут или баба Айша, както я знаят повечето хора от град Крън и околията. Тя е с ясен и искрен поглед, с ведра усмивка и от нея блика добронамереност. Айше е дребна на ръст, но в сърцето си е скрила цяла вселена от слънца и топлина, в сърцето си е скътала и пъстра дъга, чистата утринна роса и любовта във всичките и причудливи форми. Тя е от хората, които не се страхува от работа. Тя от онези хора, истинските, които са стихия на доброто и човещината. За нея не е необходимо да има акция за правене на добро, защото за нея добротата е начин на живот.

Айше украсява всяка година и всеки сезон улица „Елтимир” в малкия град Крън, на която самата тя живее. Чудно приказни градинки с цветя, дружелюбно и ведро поздравяват крънчани. Градинки и цветя, които самата тя се грижи за тях. Цветя – наслада за очите и възхита за душата. Дворът и къщата и впечатляват с ред и чистота, а за отглежданите разнообразни и красиви цветя не може да се разкаже. Просто трябва да се види… Айше е неуморна и не щади труда си. Раздава разсади и цветове на всеки, който пожелае, а на хората помага и с мъдри житейски съвети. Тя е от онези … Големи хора в малкия град или село, които оставят след всяка своя стъпка, не пъртина, а път по който да вървим…

Açıklama yok.

В сивотата на времето, в бездушните ни времена – тя е като бяла лястовица на надеждата за по-добър и по-красив свят. Тя е с ангелска душа и винаги готова да посрещне, да помогне, да пречисти злото и да посади на негово място цветя…

Айше е пример за доброта, милосърдие и щедро раздава любовта и човеколюбието си!

Тя е от онези, истинските герои, пазителите на доброто, които с делата и думите си вдъхновяват.

Не ми остава друго освен за финал на нашата приказка да кажа – да се поклоним пред доброто и в тези светли дни, и за християни, и за мюсюлмани, да се помолим частички от добротата на 82-годината Айше Даут да покълне в нашите сърце и да се превърнат в цветни градини.

На Айше желаем здраве, сила и да продължава да ни учи на добро, милосърдие и човечност. Пожелаваме й обичта, която раздава без да се щади да се връща при нея по сто пъти.

Бъди благословена, мила Айше!

Материалът изготви: Яница Станчева с помощта на НЧ “Цвятко Радойнов-1885“ гр. Крън

Açıklama yok.

Reklamlar