Повечето от нас, когато ни заболи нещо, веднага вземаме някакво хапче, че да ни мине. И така би трябвало да бъде, особено, ако е нещо сериозно. Но дали е необходимо за онези малки болежки, които изпитваме всеки ден? Освен хапчетата, има още много естествени методи, които със сигурност не вредят. Като едно древно изкуство за масаж на ръцете. Според него, всеки пръст е свързан с 2 от нашите 10 органа.Ако се практикува редовно, този вид масаж значително подобрява физическото и емоционално състояние на пациентите. Естествено, нищо не може да замени лекарското мнение.

Техниката Джин Шин Джитцу е свързана с медитацията. С масаж на ръцете и натиск върху определени точки в тялото, както и с дълбокото дишане, Вие влизате във връзка със себе си. И така, можете да опознаете основните си човешки емоции и състояния.

Пръстите отговарят за основни чувства и и емоции като страх, безпокойство, несигурност и раздразнителност. Нежното масажиране на ръцете и пръстите би могло да повияе на определени органи. С този масаж бихте могли да върнете баланса на емоциите си.

Палец: безпокойство и главоболие 

Като котвата на ръката, палецът носи тежестта на всички решения. Свързан е с депресията и безпокойството. Както с далака и стомаха.

Ако напоследък се чувствате потиснати или притеснени, или пък имате често главоболие или нервни моменти, хванете палеца си и леко го натиснете. Леко и нежно, без да си причинявате болка! Повторете между 3 и 5 пъти, докато прочистите ума си.

Показалец: чувство на неудоволетвореност и болки в мускулите

Показалецът е във връзка с чувството на страх и обърканост, както и с бъбреците. Много пациенти на диализа споделят, че с тези масажи, усещат подобрение на състоянието си. Поне според проучване на Университета в Минесота. Същото се отнася за пациенти с болки в мускулите и гърба, ръцете или краката.

Среден пръст: гняв и умора

За тези упражнения се знае, че намаляват болката и възпалението. Ако напоследък се чувствате по-уморен от обикновено или имате проблеми с кръвообъщението, просто хванете и масажирайте леко средния пръст. Този пръст се свързва с гнева и раздразнението. Според философията Джин Шин Джитцу масажирането на средния пръст помага при проблеми с черния дроб.

Освен това има отпускащ ефект. Хора, които са го прилагали, казват, че наблюдават понижаване на кръвното си налягане и чувството на безпокойство.

Безименен пръст: негативизъм и проблеми с храносмилателната система 

Ако се съмнявате в себе си или се чувствате негативно настроени или тъжни, концентрирайте се върху безименния си пръст.

Натиск върху този пръст би помогнал при проблеми с храносмилателната и дихателната система. Както и при болка в гърдите и бъбреците. Не забравяйте, докато правите упражненията да останете спокойни и да контролирате дишането си!

Кутре: нервност и стрес

Най-често с малкия пръст се свързва чувството за ниско самочувствие. Вероятно сте човек, който постоянно се тревожи за нещата или мисли прекалено много.

Докато правите упражнението, забравете за всичките задачи, които имате да правите, опитайте се да прочистите ума си и да останете в сегашния момент.

Длан: гадене и напрежение 

Дланите ни са много важни. Можете да хванете центъра на дланта си и да направите три вдишвания или просто да правите кръгови движения.

Хората казват, че можеш да се държиш за дланите – същото важи и за основните ни органи, усещания и емоции.

Всеки човек реагира по различен начин на упражненията, но като цяло те са много полезни и за пациенти с рак, особено по време на терапия. Те помагат и при гадене, диария и запек.

Цялата ръка: поток на кръвта и сила 

Това е алтернатива на натиска върху дланта. Идеята е също толкова нежно да упражнявате натиск.

Някои пациенти мислят, че с този натиск са близо до медитацията. Изследване, проведено от екип от специалисти в рефлексологията показва, че след това упражнение, при пациенти с рак се наблюдава увеличен приток на кръв към бъбреците и червата, както показват ЯМР изследванията.

Въпреки че това са само основни упражнения в рефлексологията, ръцете ни са едно добро начало.

Източник: zajenata

Reklamlar