Български

Тренчев: Приватизацията бе бандитска, време е истината да се научи

По резултатите на прокуратурата ще стане ясно дали разследването на целия приватизационен процес у нас е пиар акция. Това каза в “Тази събота” по bTV Константин Тренчев, почетен председател на КТ “Подкрепа”.

По думите му и други главни прокурори, освен Иван Гешев са се захващали с темата, но резултат не е имало. “Повечето сделки са бандитски, време е тази истина да се чуе и да се види от хората. Друг е въпросът дали някой ще бъде наказан”, допълни той.

Относно обвинението на Добромир Гущеров, че синдикатите са уволнявали директорите на предприятията у нас преди да бъдат приватизирани. Тренчев отговори, че някои от тях са заслужавали да бъдат отстранени. Той даде пример с ТЕЦ “Марица-Изток”, при него дошли миньорска федерация и заявили, че директорът е корумпиран, а синдикатът предал информацията на отговорните министерства.

“Сега комунистите се дразнят от факта, че техни хора са били уволнени. Те източваха предприятията”, каза той и допълни, че е сигнализирал стотици пъти прокуратурата за корупция. Тренчев обясни, че сигнал е давал и за “Кремиковци”, разговарял е с бившия главен прокурор Николай Кокинов. Почетният председател на КТ “Подкрепа” каза, че у нас няма развалена нито една приватизационна сделка.

Синдикатът заяви, че вярва на думите на Стив Ханке в предаването по bTV “120 минути”, че има скрити доказателства за корупционни сделки. “Не знам какво е имало в неговия куфар, аз знам какво аз съм носил. Например за “Балкан”, взеха го евреите с 18 самолета, остана с един. Всичките имоти на “Балкан” по света бяха продадени. Продаде се за 180 хил. лв., на цената на един апартамент, а имуществото беше разпродадено за десетки милиони”, уточни Тренчев.

Тренчев ile ilgili görsel sonucu

Това каза в предаването “Още от деня” по БНТ д-р Константин Тренчев, почетен президент на КТ “Подкрепа” по повод разпореждането на главния прокурор ДАНС да извърши пълна проверка на приватизационния процес у нас. “За следприватизационния контрол съм се карал със Сергей Станишев, ходил съм при Бойко Борисов, но нищо. Аз не знам в България да е развалена някоя голяма приватизационна сделка, която е ощетила държавата. Кой пише правилата? Със сигурност това не са профсъюзите. Ние сме предавали огромно количество документи, с които сме доказвали нередностите в приватизацията. Въпросът е дали може да бъде наказан приватизаторът, който вместо да инвестира, е нарязал всичко за скрап. Юристите казват, че не може и има давност. Не знам, не съм запознат. Знам къде ще се скрият всички виновни – зад общата безотговорност. Наистина нещата са много закъснели, защото даден завод или предприятие може да е препродадено, а най-вероятно е въобще да го няма. Така ще се скъсаме от дела. Хубавото е, че може да излезе истината и да кажем – ето ги престъпниците. Народът се чувства ограбен от тази приватизация. Надявам се да има някакво възмездие, но като цяло съм скептично настроен”, прогнозира д-р Тренчев, пише Novini.bg.


“Аз познавам всички големи сделки в България. Има доста успешни, но те са почти изцяло осъществени от западни фирми. Има и няколко успешни български сделки. Тук приватизацията бе извършена бандитски. Хората са се примирали и с масовата приватизация, защото и там бяха измамени. Те си казват – е нищо, не е за първи път. Включително и аз имам бонова книжка, но нито се интересувам, нито някой ме е информирал”, разкри почетният президент на КТ “Подкрепа”.

 

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

three × 5 =