Ръководителите на доброволните неправителствени организации на тюркския свят се събраха в централата на Асоциацията „БУЛТЮРК” на среща.

Срещата бе открита от уводната реч на г-н Эрдала Карабаша, като също така беше предоставена думата на ръководителите и на другите организации.

Г-н Метин Озкан, президент на Тюркския свят и свързани общности, подчерта, че Тюркския свят предприема стъпки за създаване на платформа за сътрудничество в Истанбул, която платформа трябва да има един център, който да бъде създаден.

Президентът на Севернокипърската асоциация Рушен Бей разказа историята на Кипър и това, което се случва в момента.По-късно президентът на Азербайджанската асоциация Айгюн Гасаноглу заяви, че Тюркския свеят не може да бъде единна сила и че проекта не е получил достатъчно подкрепа. На срещата бяха обсъдени въпроси свързани с Източния Тюркестан, Афганистан, Дагестан, Южен Азербайджан, Узбекистан, Казахстан, Молдова и Киргизстан, а също така бяха обсъдени проблеми и предложения за тяхното решаване в конструктивна обстановка.Г-н Сюлейман Сойлу, бивш министър на вътрешните работи, важен гост на вечерта, беше посрещнат с голямо уважение. По време на срещата, която се състоя в по-оживена атмосфера с участието на Сюлейман Сойлу, изпълнителния директор на Бултюрк г-н Рафет Улутюрк благодари на г-н Сюлейман Сойлу за неговото присъствие в централата на „Бултюрк”.

Сойлу разказа за дейността на „Бултюрк” в България, Турция и тюркския свят, които, според него, работели в отлично сътрудничество по време на престоя му в длъжност. Президентът на „Бултюрк” г-н Рафет Улутюрк в речта си заяви: „Доверието в съществуващите асоциации на тюркския свят, въпреки информационната каша! Като говорим за трудностите по пътя, той каза, че без сътрудничество и координация с турската държава да постигне успех в това отношение, би било невъзможно. Той каза, че по този въпрос няма време за губене и че трябва да се вземат мерки възможно най-скоро. Като асоциация на тюркския свят, ние трябва да се мъчим да обясни на властите, че ние можем да бъдем по-полезни на нашата държава благодарение на нашите съвременни знания . Тази външна политика, провеждана от нашата държава, ще осигури по-здрави двустранни междудържавни отношения и ще се превърне в конструктивен подход към тюркското националното единство.“, – каза той.

Ние, като „Бултюрк” и БГ САМ, работим със съзнанието, усърдие и постоянство, за да се постигне това.

След това думата бе предадена на г-н Сюлейман Сойлу. Той подчерта важността на факта, че Турция е ценна опора на тюркския свят и мюсюлманския свят, както и че Турция е гаранция за турския и мюсюлманския свят.

Преди изборите в Истанбул той направи акцент върху отношенията на Турция с България и балканските страни, като заяви, че Истанбул е голям център , и поиска подкрепа от страна на участниците.

В края на срещата Рафет Улутюрк, който написа „България от вчера до днес“ и „Легенда за Кърджа Али“, представи своите книги на министъра на Сюлейман Сойлу и заяви, че той с голям ентусиазъм ще продължи своите изследвания в областта на културата и историята.

Председателя на “Бултюрк” г-н Рафет УЛУТЮРК в своето последно слово благодари на г-н Сюлейман Сойлу, кмета на квартала г-н Фатих от МХП,  г-н Мухаррема Каймаза и на всички директори и ръководители на сдружения, които присъстваха тази вечер в централата на „Бултюрк”.

Reklamlar