В-н „Нов Живот“ Кърджали
Дата: 21 април 2021 г.

През лятото в селото ни идваха търговци на дини. Веднъж единият от тях ме помоли да наглеждам за малко стоката му, като ми каза, че за награда ще ми избере хубава диня. Когато той се отдалечи, дойде комшията бай Мустафа, възбуден в лятната горещина с  диня в ръката. Каза ми да се отдръпна от везната.

Сложи своята динята теглилката. Оказа, се че при 4, 5 и 6 кг. стрелката автоматично се залепва в левия ъгъл.  Започна да опипва уреда, подобен имаше в селския магазин. Намери магнит, колкото кибритена кутия и очите му светнаха. Той въздъхна! Беше разкрил загадката, която заковаваше стрелката на теглилката на едно и също място не зависимо от големината на динята.

Същия търговец не се отби повече при нас.

Говориха и за други, които настъпвали с крак платното на кантара.

Разказах ви за този наивен спомен от детството ми, защото като че ли има нещо общо с изборната и следизборната ситуация в България. Усеща се, че парламентарните ни партии се страхуват да се претеглят на везната на политическата власт. Страх ги е да не би теглилка  да ги изкара с еднакъв грамаж.

Прави са, защото политиката вън и вътре в парламента тежи различно. Протестните митинги имат количествена стойност, а парламентарната тежест не е дефинирано по броя на народните представители, ако те са в опозиция. Бройката им ако е  под 121 вероятността някой от тях сама да състави правителство  е нула. Тук ролята на магнит или натискащ крак играят гласовете от чужбина. А магията е в изборното законодателство. Партиите на статуквото като БСП и ДПС не искат да се пипа Изборния кодекс в частта гласуване в чужбина, защото новият порив идва от далече и още първата вълна помете 40 % от състава на стария парламент.

В математиката с изключение на нулата цифрите имат две, а в българския парламент три значения. Всички числа са абстрактни. Народните представители в опозиция са количество – част от протестиращата маса. Те имат потенциал скоро да се превърнат в качество, за това трябва да се промени Изборния кодекс и от чужбина да идват по-вече гласове. Качеството, е квалифицирано мнозинство – символ   на властта. Властта е крайната цел на политическата борба.  И на 4 април нашите граждани в чужбина, въпреки пандемичните условия, успяха с 180 гласа да мръднат стрелката на политическата теглилка в България.

В българската политика има невидими сили. Те са в състояние да обезсилят предизборните обещания не зависимо от това, че са израз на обществената воля. Тяхната юридическа стойност също се определя от същите явни и тайни фактори. Въпреки че политическата мощ на новия парламент е в единството на 6-те партии в пленарната зала, те са там по-вече за да спорят по между си за да не стане работата. Този път споровете започнаха още при откриването на народното събрание, на втория ден придобиха писмен вид в законопроекти и диспутът се разгоря в комисиите.

Ние от БУЛТЮРК – Истанбул, след изборите на 4-ти април малко сме въодушевени. От 2014 година ние се борим усилено за по-голям брой избирателни секции в Турция. Тогава по искане на крайните националисти и фашисти в лицето на Валери Симеонов – лидер на НФСБ, който сега остана извън парламента, броя на нашите секции бяха намалени от 118 на 35, а ние тук вече сме около 800 хиляди гласоподаватели. От 2017 година настояваме и за гласуване по пощата и по интернет. Искаме гласоподавателите в чужбина да имаме наши представители в Софийския парламент и във властта. Подкрепяме идеята за създаде на Министерство на българските граждани в чужбина и т.н.

За пръв път от 31 години в Деловодството на новия парламент първо са внесени 6 законопроекта за промени в Изборния кодекс. Те директно засягат изборните права на Българските граждани в чужбина. Още по обнадеждаващ е факта, че Правната комисия започна да ги разглежда.

Общото в законопроектите на “Изправи се! Мутри вън!” , “Има такъв народ!” и “Демократична България” е акцент върху гласуването на българските граждани  зад граница.

ГЕРБ в своя проект иска срочно узаконяване на мажоритарната система за гласуване.
Няма внесен законопроект  по въпроса от представителите на БСП и ДПС. Те вече заявиха, че са против мажоритарния вот.
Трите нови партии искат  да отпаднат ограниченията за откриване на изборни секции в чужбина, да може да се гласува и електронно, и по пощата, у нас да има видеонаблюдение при преброяването на гласовете и съставянето на протоколите, а Централната Изборна Комисия (ЦИК) да бъде променена като структура и състав – ЦИК да е без политически квоти, назначена от Президента на Републиката.

Предложението на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс е свързано с въвеждането на мажоритарно гласуване в два тура – „една стара идея“, която е била внесена още през 2016 г. след референдума, организиран от екипа на “Шоуто на Слави”, която не се узакони тогава.
ГЕРБ като най-голяма политическа партия и сега се обявиха против гласуването по пощата и избор на нова ЦИК.

Председателя на новия парламент и депутат от „Има такъв народ“  Ива Митова  коментира законопроекта на ГЕРБ за преминаване от пропорционална към мажоритарна избирателна система – едно от шестте предложения за промени в Изборния кодекс, които вече обсъжда Правна комисия на първо четене.

Според нея, предложението на най-голямата парламентарна група е „механично преписване на текстове“, с което от ГЕРБ демонстрират непознаване на същността на мажоритарния вот.

По същество предложението включва създаване на 234 едномандатни района в страната и 6 извън нея, като районите и номерацията им да се определят от президента.

„Без преброяване на населението не могат да се правят изборните райони, това е законопроект, направен за „една нощ“, разкритикува го Митева, според която подобни промени трябва да бъдат правени след прецизно изследване и обсъждане. Става дума за преброяване, уточняване на адресна регистрация както в страната, така и в чужбина.

От думите ѝ стана ясно, че „Има такъв народ“ не са се отказали от въвеждането на мажоритарния вот, за който през 2016 година на референдум вече гласуваха 2.5 милиона в страната и чужбина, (В Турция 86 хиляди) но предвиждат това да стане до следващите редовни парламентарни избори, което ще позволи текстове да бъдат детайлно прецизирани.

По въпроса се очаква мнение на изтъкнати юристи и политици.

БУЛТЮРК е на мнение, че въвеждането на 100 % мажоритарна изборна система,  трябва да откъсне старите политически партии от парламента и политиката. Тази промяна ще премахне политическото статукво.  Мажоритарно избраният народен представител трябва да е независима личност с високи морални качества, богата култура и чисто досие. Гласоподавателят в чужбина трябва да може да гласува за кандидат в родния си край по пощата или по интернет по избор или да гласува за кандидат издигнат за народен представител в МИР в чужбина, където той е регистриран.

За кандидат народен представител в МИР в чужбина трябва да може да бъде избиран и български гражданин с двойно гражданство в една от страните на ЕС и извън него.

Народните представители избрани в страната и в чужбина трябва да са с еднакви права и задължения по време на целия мандат.

Законодателят не трябва да допуска ограничения за избирателите в чужбина, с претенции за платени данъци и осигуровки  и др. през последните 5 години, за страни с които имаме договор за двойно данъчно облагане.

Нас изселниците в Турция директно ни засяга всяка точка, което ще се промени в Изборния кодекс и това как ще се осигурят правата ни за да участваме по – активно в демократичните процеси в Родината ни. Няма да се задоволим с фиктивни промени. Няма да допуснем да се обслужват определени мастодонти и корумпирани среди в България с гласовете ни.

Политическата обстановка в Родината се променя откакто ние от чужбина поехме инициативата. Кракът ни вече е в кантара….

Reklamlar