„Аз вярвам. Ако повярвате и вие ще успеете!” Това е мотото на независимия кандидат за кмет на община Джебел

Малцина знаят, че той е изпъден от България и обявен за невъзвращенец, заради ролята му в Майските събития от 1989 г. Още по-малко са тези джебелчани, които помнят, че именно ръководените от него шивачки застават с телата си, когато жителите на Джебел излизат на първи протест срещу тоталитарната власт. Той не говори за това. И не парадира.

Това е предприемачът и общественик Сабахатин Гьокче. Роден през 1961 г. Тръгнал от село Църквица, Джебелско, от род на юруци, развили дребна търговия, днес той е един от водещите предприемачи в сферата на текстила. Към днешна дата е работодател на 200 човека.

Сабахатин Гьокче завършва Техникума по цветна металургия в Кърджали, работи като монтьор в завод „Комсомолец”, където претърпява трудова злополука. Преориентира се към фината механика. При откриването на цех на текстилния завод „Буря” го привличат за началник. Завършва Техническия университет в Габрово със специалност „Техника и технология на текстила”. Продължава да учи и до днес. Дипломира се във Варненския свободен университет със специалност „Международен мениджмънт”,  завършва магистратура по кръгова икономика.

Съдбата му е изпълнена с превратности. На 19 май 1989 г., вече утвърден ръководител, при него отиват шивачките от цеха в Джебел. Искат разрешение да протестират. Той не ги спира. Напротив. Насърчава ги, но с едно условие – да не се поддават на провокации и да няма ексцесии. Обвиняват го, че от неговия факс тръгва декларация до Виенската конференция, но той не продумва  за това. Привикван  е многократно на разпити в участъка. След две седмици той и семейството му са натоварени на милиционерски автомобил и стоварени на Капъ куле. Без право да се завърнат.

Започват митарствата му в Турция. Първоначално го ангажират във фабрика в Истанбул. Приема работа в Одрин като ръководител на шивашко предприятие. Репутацията му на специалист е безупречна. Работи допълнително в своя работилничка като механик, търси вода с багета. Но България го тегли. И когато Алиосман Сьонмез и неговите съдружници го канят да оглави голямо предприятие в родния Джебел, той приема. Знае, че хората в родопския град нямат препитание. Иска да помогне. Оглавява фирмата Сьонмез интернешенъл, която с периферните цехове наброява 1200 души персонал.

През 1998 г. прави своя фирма „Идеал фешън”, която ръководи вече 20 години. Така продължава семейната традиция – прадядо му е бил абаджия и е обличал цяло Джебелско.

Успехите не го главозамайват. Не забравя, че е започнал да се труди от четиригодишен на тютюневата нива, както и предупреждението  на майка си: ”На парите няма да робуваш!”.

Затова помага от сърце. Изцяло ремонтира и оборудва стая в интензивното отделение на момчилградската болница „Д-р Сергей Ростовцев”. Помогна за набавянето на нова техника за общинската болница в Ардино.

Вниманието му обаче е насочено преди всичко към нуждите на земляците му от община Джебел.

Сабахатин Гьокче дава пример за публично-частно партньорство в микрорайон село Мишевско  в навечерието на Новогодишните празници през 2018 г. В продължение на три дни дузина местни жители със свой труд изкърпиха отсечка от пет и половина километра на шосето Папрат – Мишевско. Общо 50 тона асфалт бяха вложени в дупките.

Организаторът на проявата Мохамед Махмуд сподели,  че подобен ремонт не е извършван в последните години. Получихме разрешение от Областното пътно управление. Привлякохме фирма „Графит комерс”, която осигури техника, и резултатът е налице. Асфалтът осигурихме от спирка „Джебел”. Пътят не е ремонтиран  от 40 години. От 4 години не е полаган грам асфалт, посочи Мохамед Махмуд. Той е категоричен, че по пътя на публично-частното партньорство не само за Нова година могат да стават чудеса. Мохамед Махмуд посочи, че средствата за асфалта и заплащането на работници и техника са осигурени от предприемача и общественик Сабахатин Гьокче. Доказахме, че с малко средства и при добро желание нещата се случват.

Сабахатин Гьокче подари 200 пейки на жителите на община Джебел.Той е закупил с лични средства пейките и ги е предостави на своите земляци. През последните месеци те са  разположени в кварталите на общинския център Джебел и в оживените центрове на селата.

От дарението се възползват всички – и млади, и стари. Най-често обаче на седянка се събират възрастните жени. Те прекарват дълги часове в раздумка.

Истински празник спретнаха в  Мишевско жените  от селото. Те приготвиха трапеза и поканиха на нея  Сабахатин Гьокче,  който обнови водопровода към селото и възстанови нормалното водоснабдяване. Домакините от Мишевско бяха най-засегнати от водната криза, защото страдаше къщната им работа. Инициативен комитет събра подписи под благодарствено писмо, адресирано до Сабахатин Гьокче, в което се отбелязва: ”Приемете нашите най-сърдечни благодарности за помощта и подкрепата, която проявихте за разрешаването на един жизненоважен проблем на жителите на кметство Мишевско – недостига на питейна вода, въпреки системния режим на водоподаване… С Вашата помощ, ангажираност, съдействие, финансиране се стигна до дълго чаканата реконструкция на цялото трасе, почистването на кладенците, подмяна на всички етернитови тръби и замяната им с пластмасови“.

Посланик е пред институциите за подобряването на шосейната мрежа. Прокара трасе  за достъп до махала в Генерал Гешево. Багерът му работи във всички села, където имат нужда от техника. Дарява пари на храмовете в Джебел, без да дели църквата от джамията. Води християни и мюсюлмани на екскурзии до храмове в Одрин.

Сабахатин Гьокче редовно прави дарения на домове за възрастни хора, както и на защитени жилища за деца в неравностойно положение. Мисли и за децата спортисти. Дари с екипи, топки и врати футболен тим в Джебел.

Вярва в неограничените възможности на стореното добро. От години помага със средства на младия Златко от Велинград, който е парализиран след неуспешна операция. Купува му специално легло, поръчва му и вана. Осигурява лекарствата. Вярва, че младият мъж ще може отново да ходи.

Затова мотото на предизборната кампания на Сабахатин Гьокче, който е независим кандидат за кмет на община Джебел, е:  „Аз вярвам. Ако повярвате и вие ще успеете!” Сабахатин Гьокче призовава своите земляци и симпатизанти: Гласувайте на 27 октомври с номер 67  в интегралната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Георги КУЛОВ

Reklamlar