Президентът Росен Плевнелиев коментира ситуацията в страната на продължаващи повече от 35 дни многолюдни антиправителствени протести за “Дойче веле”. “Дневник” публикува интервюто на държавния глава, оповестено на сайта на президентската администрация.Господин Президент, вече повече от месец, директно под прозорците Ви, хиляди българи протестират срещу новото правителство на страната. Какво е Вашето мнение за протестите?
– Днес протестира средната класа, младите хора, интелектуалците и това е един напълно нов знак за България. А именно – гражданското общество в България е много активно. Всъщност, българското гражданско общество, а не политиците, открива път за развитието на демокрацията в България.
Протестиращите казват ясно и директно на политиците – от 23 години вървим по пътя от комунистическия тоталитарен режим към истинската европейска демокрация. Но все още не сме стигнали до целта. Ние смятаме и оценяваме днешната ситуация в България по-скоро като фасадна демокрация, а не като желаната от нас истинска европейска демокрация. Затова мисля, че днес гражданското общество протяга ръка. Хората протестират по много демократичен и креативен начин и така дават шанс на българските политици да се променят и да изградят реална демокрация.
Споделяте ли възгледите на протестиращите?
– Вече оповестих позицията си пред обществото ясно и отчетливо. Радвам се, че гражданското общество в България е активно. Радвам се, че българските граждани изразяват ясно позициите си за демокрацията, институциите, които са направени за обществото, а не за силните на деня. Радвам се, че с помощта на новите технологии, с активната си гражданска позиция, българите изразяват ясно посланието си към политиците: “Внимавайте какво правите. Ние искаме една модерна, открита и ефективна държава, а не задкулисно правене на политика.”

Как според Вас изглежда решението на политическата криза в България?

– Решението няма да дойде от днес за утре. Важен е обаче процесът. Имам една надежда и едно разочарование: разочарованието ми е, че голяма част от политиците не разбират колко голям шанс получава България от гражданското си общество, което се стреми към европейски ценности и модерна демокрация. Надеждата ми обаче е свързана с това, независимо дали политиците в страната ще се променят или не, гражданското общество е на правилен път. То ще се справи. И вече всяко проблемно решение, взето от което и да е бъдещо правителство, ще бъде разпознавано и своевременно коригирано от гражданите. Радвам се, че в бъдеще ще имаме по-добър диалог и сътрудничество с гражданското общество.

Протестиращите настояват за оставка на правителството и бързото провеждане на нови избори. От Ваша гледна точка, това ли е решението?
– Изразих позицията си преди няколко дни. И се молих и се надявах, че всички смислени идеи на гражданите ще стигнат до дневния ред на българските политици, до правителството и парламента. Второто, което заявих, е, че за съжаление днес няма диалог.
Ситуацията в България е извънредна. Ако погледнете българския парламент, ще видите, че това е парламентът с най-ниско доверие от началото на демокрацията в България. Същото е положението и с правителството. Доверието на гражданите към всички политици е изключително ниско. Не само към управляващите в момента. Доверието трябва отново да бъде спечелено и това ще стане с ясни мерки за повече прозрачност.
Това няма да се случи с назначения от рода на шефа на ДАНС – един известен медиен магнат, който държи всичко в ръцете си. Единственото, което му липсваше, беше Агенцията по сигурността, но и тя щеше да му бъде подарена. Гражданското общество реагира светкавично на това. Надявам се тази тежка ситуация, при която партията, спечелила изборите, не е в парламента, а другите две направиха правителство с 50 процента от гласовете и решиха съвсем съзнателно да бъдат зависими от една ултранационалистическа и антиевропейска партия, да се разреши.
И тук има много противоречиви решения. Липсва доверие. И днес търсим решения. Протестиращите подават ръка и се надявам, че скоро ще бъде намерено правилното решение.

Ако скоро не бъде намерено решение, не е ли застрашена европейската интеграция на България? В края на годината влиза в сила свободното движение на хора или присъединяването към Шенгенското пространство. Ненамирането на решение не застрашава ли тези теми?
– Смятам, че протестите на гражданското общество засилват интеграцията на страната, а не я заплашват. Мога да посоча някои факти – броят на емигрантите от България намалява. Наблюдаваме обратна вълна към България от Испания, Гърция и Кипър, но и от други страни. Протестиращите днес казват ясно: “Ние искаме да останем в България. Искаме и децата ни да останат тук. И затова излизаме на протест.” Според мен това е положително. Естествено, българската държава трябва да изпълни задълженията си по отношение на Шенгенското споразумение и за европейската ни позиция. България постигна много и смятам, че сме на правилния път.

Посланиците на Германия, Франция и Нидерландия изразиха необичайно ясно позицията си за случващото се в България. Беше ли правилно това, според Вас?
– Трябва да кажа, че това са истински приятели. Защото истинските приятели казват истината директно. Това не е старата дипломация, при която посланикът само представлява страната си. Това са истински приятели, а ние всички сме в едно европейско семейство. Смятам, че това което направиха посланиците, е правилно. И то много помогна. Естествено, въпросът е кой е чул думите им. И все пак смятам, че те казаха истината.
Протестиращите отговориха по един особено креативен начин – разиграха Френската революция от 18 век пред посолството на Франция в София. На следващият ден изградиха “Берлинската стена” пред германското посолство и я разрушиха, за да дадат сигнал за това, че нямаме нужда от стени, а искаме истинска демокрация. Много сме благодарни на нашите приятели в Берлин и Париж, както и в много други европейски държави, за подкрепата, която ни оказват по пътя.

С какво Германия би могла да бъде полезна за решаването на политическата криза в България?
– Германия е голям приятел на България. А днес Европа в някаква степен говори немски. И според мен това е правилно. Някой трябва да поеме отговорността за изграждането на силна и интегрирана Европа. В случая това е тандемът Германия-Франция. Европа е проект от изключителна важност – не само за 28-те държави членки, но и в световен мащаб. Това е най-голямата икономика в света. Това е съюз, който показва бъдещето!
Като президент много пътувам и по време на посещенията си в различни страни, например в Близкия Изток или в Азия, винаги ме питат: “Как успяхте да се помирите в Европа? Само преди 15 години на Балканите падаха бомби, водеше се война? Германия и Франция водеха войни стотици години. Как успяхте?”
В европейския проект не става въпрос само за милиарди. Това не е проект на счетоводството. Това е проект, свързан с ценности, с мир и с възход. Германия е водеща страна в Европа и това трябва да остане така. Виждате много положително развитие в Балканския регион. А протестите показват, че гражданската енергия тук се нуждае от повече Европа. Погледнете знамената на протестиращите. Половината носят българския флаг, а другата половина – европейското знаме. Намирам това за прекрасно.

Накрая искам да Ви задам един въпрос, свързан с икономиката на България. Става дума за корекциите на Бюджет‘2013, които бяха предприети от правителството преди дни. До момента България беше много пестелива и внимателна по отношение на дълговете си. Актуализацията на бюджета обаче води до увеличаване на нетното кредитиране до степен, близка до максимално допустимата според Маастрихтските критерии. Какво е мнението Ви по този въпрос? 
– Това е сложен въпрос. Честно казано съм много притеснен. Притеснявам се, че това може да се превърне в тенденция. България е символ на култура на стабилността. Ние винаги сме работили и сме създавали сами бъдещето си. И именно затова съм притеснен, че дефицитът се увеличава от 1.3 на 2 процента. За мен проблемът е, че срещу това увеличение не виждам повече инвестиции за конкурентноспособност, за по-добра инфраструктура или по-добри позиции за българските региони. Това, което виждам, са само разходи и не мога да подкрепя тази тенденция.

Reklamlar