След като в българската политика се забелязва раздвижване – родиха се нови политически формации, а и с оглед на предстоящите Парламентарни избори решихме да потърсим за коментар председател на най-голямата Изселническа организация „Буктюрк“ в Истанбул –  Рафет Улутюрк.

 

Рафет Улутюрк е родопчанин. Учил в Кърджали. След това животът го отвежда в Пловдив, където провежда обществена дейност.

През януари 1990 година участва активно в отстояването на своите виждания и вярвания. Той е основател и създател на голяма част от структурите на ПП ДПС в градове и села от южна България.

За протестите в България, за предстоящите избори, за изселниците в Турция и за изселническата организация „Бултюрк” ще си говорим с Рафет Улутюрк. 

Ето какво сподели той за читателите на вестник „Долина“ и сайта www.kazanlak.co:

– г-н Улутюрк, какво мислите за протестите в България, който не спираха няколко месеца?

– Според мен протестни действия, които нямат икономическа база и ресурс не могат да променят политическите реалности и отношения. Те започнаха по две причини: първо срещу корупцията в страната и второ за реформи в правната система с искане за установяване на върховенството на законите в България.

Няма народ в света, който да е въстанал, когато му се подобри, макар и поетапно, социалния статус и стандарта на живот.

В конкретния случай протестът като изявена форма за търсене на гражданските права организирани активно от младите у нас нямаше покритие с реалностите, в смисъл да ангажира и обединява по-голяма маса недоволни от политическата действителност. В исканията на протестиращите на преден план стояха икономическите искания. Пандемията причинена от СОVID-19 принуди управляващите през последните месеци да похарчат малко повече средства за социалните, образователните и здравните нужди на хората. След което като че ли се потулиха тези икономически проблеми и протестиращите се прибраха от улицата. Разбира се световната пандемия също оказа известно влияние, за тава развитие на ситуацията.

– Като заговорихме за политики е момента да Ви попитам преселилите се в Турция интересуват ли се от политиката в България? Искат ли да гласуват на предстоящите избори през 2021?

– Да, разбира се! Те проявяват голям интерес. Следят от близо събитията. Ситуацията сега с втората вълна на пандемията много ги тревожи – относно здравето на близките и състоянието на здравните заведения по места. Те искрено искат нещата в България да се оправят. Радват се на всяка хубава новина от родния край, от близки и познати.

Що се отнася до осигуряване гласуването на българските граждани в Турция имаме приблизително 650 000 гласоподаватели с легитимни български документи. При най-благоприятните условия в една урна гласуват около 1000 избиратели. В този случай на нас са ни необходими 650 урни. На последните избори, които участвахме се отвориха 39. А колко ще ни предоставят на следващите – не се знае?!

Тук искам за читателите на вестник „Долина” да припомня едни думи на гениалния писател Елин Пелин от негово съчинение „За едни майка, за други мащеха” излезнало от печат през 1902 година: “Ти окраде хазната, ти изяде и толкова хиляди безусловни фондове, ти беше пачавра в ръцете на краля, на царя или на княза, ти опропасти със законите си, с данъците си, с партията си целия народ!”

Питам се, от тогава до днес, какво се е променило – политици ли, народ ли …. За съжаление нищо…

– И като заговорихме за избори, да ви питам – коя партия ще подкрепи Турция на изборите в България през 2021 г.?

– Република Турция не помага и не се меси на изборите в България. Отделни партии или политици могат да се включат в организирането на изборния процес в границите на Република Турция с цел безпроблемно протичане на изборния процес. Тези политици ангажирани с изборният процес могат да изпитват симпатии към една или друга българска политическа партия. За това не мисля, че Турция има намерение да се меси в българските избори. В изборите през март 2021 г. ще участват българските граждани с двойно гражданство, живеещи в Турция или Турска Република Северен Кипър. Те са организирани избиратели. В изборния ден ги направляват изселническите дружества и федерации. Гласуването се осъществява в изборните бюра под контрола на изборните комисии. Изборите се контролират и от наблюдатели, изпратени от Централната избирателна комисия. Всеки български политически субект, който ще участва в изборите, може да изпрати в Турция представители за предизборни срещи и агитация. Но тук не може да се говори за държавна ангажираност от турска страна. Турската страна само подготвя урните и изпраща служители до избирателните секции и това е само за тяхната безопасност, които както казах са недостатъчни като брой.

– Българските партии идват ли в Турция, за да искат подкрепата Ви?

– Само ДПС има политически представителства в Република Турция и резултатите от миналите избори са налице.

– Разкажете ни малко повече за дейността и мероприятията на БУЛТЮРК?

– Казано на кратко – дишаме с пулса на времето. БУЛТЮРК живее сред изселниците. Ние сме отделен субект възприет от изселническата общност. Донякъде сме мост между Турция и България, между изселниците и техните близки – поне се стараем да бъдем такъв мост. Ръководството на дружеството е с 18 годишен опит, отношенията по между ни са топли и дружески. Имаме електрони издания за новини и коментари на турски и български език, издадохме около 100 книги. Стараем се литературата, която издаваме да запазим паметта на младото поколение, да съхраним ценностните, народната ни мъдрост и традиции. Редовно провеждаме културни мероприятия – отбелязваме годишнини, срещи, панели, симпозиуми, международни конференции. Припомням, че в България за първи път издигнахме кандидат за Президент на изборите. За първи път направихме анкета между турците, която намери широк отзвук, за първи път като изселническа организация бяхме поканени и в Българския парламент. Организираме почистването на Българското гробище в Истанбул и т.н. Ние сме част от България и част от Турция.

Тази година пандемията ни попречи на много от мероприятията, но нашата дейност ще продължи и в бъдеще.

– г-н Улутюрк, какво мислите за България?

– На този въпроса мога да изразя личното си мнение като председател на неправителствената организация БУЛТЮРК – със седалище в гр.Истанбул, община Байрампаша. България ни е Родина и за нас е важно, какво се случва в нея! Имаме си лични карти, ЕГН-та, следователно сме граждани на Република България с равни конституционни права с останалите български граждани. Не само сме родени България, ние тука се изучихме, служихме, работихме, създадохме семейства и прекарахме известна част от живота си. Близките ни живеят в България. И най-важното костите на дедите ни лежат в българската земя. Така че корените ни останаха в България. В Турция имаме гробища само на едно поколение. Следователно нашето минало е в България и всичко това заема основно място в нашето битие и съзнание. Винаги като се съберем да си говорим за родния край, за България ние сме горди. В този смисъл, макар да сме далече ние продължаваме да си живеем с България като спомени, минали години и т. н. Не спираме да следим събитията в България да ги коментираме. Не сме и равнодушни към опитите за преиначаване на българската история и нейното политизиране. Време е да се върнем към реалната история, историческите истини на Атилла,  Хан Кубрат, Хан Аспарух и т.н.

– Какво мислите за COVID-19 и кризата около него?

– Не аз, а държавата трябва да мисли! Аз лично смятам, че трябва много внимателно да се управлява кризата породена от коронавируса. Трябва всички граждани и управляващи да вземе на сериозно указанията дадени от инстанциите отговорни за този проблем.

Ние сме късметлии – Турция вече е много голяма държава и в най-скоро време ще сме един от най-силните в света. Всички разходи се поемат от Държавната застрахователна инситуция. Мога да твърдя, че Турция вече е сред най-силните в света в областта на здравеопазването.

– Какво искате да кажете на хората от Казанлък и България?

– Да се пазят! Пожелавам на всички много здраве, щастие и благополучие!

Яница Станчева

Alıntı: https://www.kazanlak.co/intervyuta/item/8930-2020-12-18-13-51-37

Reklamlar