“Защо бяха допуснати провокатори с опасни средства в “триъгълника на властта”?
Защо здравето и животът на полицаи и граждани бяха изложени на риск от необезпокоявани провокатори и има ли информация кои са тези хора? Били ли са организирани, кой ги е изпратил?
Защо полицаи наложиха брутално насилие върху граждани, нямащи общо с провокатори?
Защо има побой на журналисти, легитимиращи се като такива и неагресивни?
Има кадри на полицаи с нерегламентирани средства – като боксове.
Има ли наказания за побоя на студента Евгени Марчев?
Будят въпроси и някои обстоятелства около униформите на полицаите.”
Отговор на тези въпроси поиска да научи днес президентът Румен Радев, който покани на “работна среща” главният секретар на МВР Ивайло Иванов и председателя на Държавна агенция “Национална сигурност” Димитър Георгиев. На срещата присъства и директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.
Тя бе инспирирана от кървавите събития от 2 септември – първият работен ден на депутатите, когато протестиращи и униформени периодично влизаха в сблъсъци до малките часове на 3 септември.
След този ден обаче останаха много въпроси, част от които Радев зададе на тримата представители на силовите структури и службите.
С емоционална реч отговори главният секретар на вътрешното министерство. Той отрече униформените да са действали агресивно спрямо мирни граждани. Отрече да са били бити журналисти без причина, като заяви, че щом са били бити, значи са провокирали полицаите.
“Не даде отговори на най-важния въпрос: защо полицията безмълвно наблюдаваше откровените провокатори на протеста – без да ги отстрани превантивно. Както и защо бяха бити мирни граждани, както и журналисти. Изобщо – информацията била класифицирана и той не можел да я разгласява без санкция от наблюдаващия прокурор.
Заяви още, че не гледал телевизия, даже я забранил вкъщи, защото му писнало да слуша хули по полицията. На което Радев реагира с “Личи си, че не гледате. Ако гледахте, щяхте да си направите съответните изводи като главен секретар”, пише ClubZ.bg.
“Тирадата” започна след като Иванов заяви, че няма да разкаже пред медиите класифицирана информация, с контравъпроса: “Бих попитал защо протестиращите упражниха брутална сила върху полицейските служители, които по никакъв начин не ги провокираха? Полицаите доказаха, че не взимат страна, бяха толерантни.”
И последва “обстоятелственото” описание на някои наранявания:
“Сутринта да ги удрят с българските знамена, да ги хващат за слабините… Камерите не хващат това, но полицаите чувстват, защото това са живи хора, не са роботи. Вие сте посетил Марчев в болницата, аз посетих колега – ако видите пораженията по тестиса му… Ако позволи – всеки да види.
12 часа е бил на крак и 12 часа са го били по главата с българското знаме, или разстилаха слама да ги запалят и ги хващаха за слабините”.
По случая “Марчев” заяви, че наказанията за полицаите и сега били тежки. И попита “да ги разстреляме ли”.
“След изборите – ще има други. Полицаите ще бъдат същите. Аз лично 21 години съм на улицата. При много правителства съм бил и всеки път са ми задавали въпроса “Защо ги пазите тия”. На всеки съм отговарял по един и същ начин – “Не пазя никой, това ми е работата” – продължи главният секретар на МВР.
И разказа как се чувствал при обстрела с яйца на сградата на министерството:
“Правеха колегите на парцали с яйца и домати.”
После се оказа, че МВР все пак знае кои са организаторите. Но някак не може да го докаже (въпреки че центърът на София е опасан от видеонаблюдение, че журналисти сами предлагат на униформени снимки и кадри, това правят и протестиращите – б.р.).
“Да, всички ги знаеме, но трябва да има конкретни доказателства и те се събират по канален ред. Аз имена на организатори досега не съм споменавал, защото съм така възпитан.”
Оказа се също така, че според Иванов бити журналисти без причина нямало. Главният секретар ги зачисли към провокаторите, посочвайки, че и да имаш прескарта, ако провокираш полицай, той ще ти отвърне по закон. (Удрян и подлютен бе и нашият колега Борислав Кръстев – без нито за момент да е провокирал за това, като е държал прескартата си в ръка така, че да се вижда).
“Искам да ви кажа, че прескартата не дава имунитет на никой. Когато изпълнява професионалните си задължения съм съгласен. Аз уважавам професията им. Но това че си журналист не означава че трябва да чупиш, да биеш полицай. Честно казано, покрай тези събития съм забранил да се гледа телевизия, вкъщи най-добре го знаят. Ама ако някой има карта и метне по мен бомба, да – ще бъде задържан. Те казват биха ме – аз искам да кажа: използваха позволена сила, те казват – използваха палка, аз казвам – тя е помощно средство по закона.”
“Поздравявам ги за техните действия. Обвиняват ни, но е по-добре отколкото по целия свят да ни разнасят, че в триъгълника на властта има пролята българска кръв” – сложи точка на изложението Иванов.
Президентът специално се обърна към председателя на ДАНС Димитър Георгиев като го попита дали службата е имаla информация за провокаторите на протеста от 2 септември.
“Ако ние сме имали такава конкретна информация, тези лица щяха да бъдат изолирани. ДАНС си върши изцяло работата по закон”, отговори Георгиев.
И препрати за повече информация към прокуратурата, която вече е започнала разследване. Освен това той обясни, че силите на полицията били на терен и отговорността за предприетите действия по време на протеста е тяхна.
Идентифицирани ли са провокаторите, попита пак Радев. А главният секретар на МВР Ивайло Иванов влезе в нов дълъг и обширен отговор. Той призна, че е имало провокатори. На 2 септември всичко се е променило, защо многократно се е призовавало във всички социални мрежи за този ден. Чули се думи, че трябва да се накървави протестът, че с мирен протест нищо нямало да стане. Уточни и това, че в деня на протестите са били отстранявани хора с ножове и опасни предмети.
Иванов се закле в честа и достойнството на своето име и бе категоричен, че не издавал заповед да има насилие срещу протестиращите.
“Какво очаквахте – като мятаха бомби срещу нас, да си свалим каските и щитовете и да умрем ли?”, попита Иванов.
“Защо си мислите, че тези момчета и момичета от кордоните се интересуват от политика? Те са полицаи, това е техният дълг. Не съм съгласен, че полицейските служители са извършили брутално насилие и брутални действия срещу протестиращите.”
“Да уточня нещо на тези, които протестират, на тези, които ще влязат в изпълнителната власт, ще има други недоволни – тези полицаи в кордоните ще са същите”, подчерта Иванов.
А Радев го поправи: “Нали се разбрахме да няма политика…”, пише още ClubZ.bg
Снимка: БТА
24rodopi.com
Reklamlar