Резултат с изображение за електронно гласуване

Вероятно не си давате сметка, но предстоят първите наистина честни избори от 27 години насам. Това ще се случи, защото съдът постанови да се въведе електронно гласуване с машини. Така чисто и просто, изчезва най-сериозният механизъм за измами – подмените на бюлетини и на протоколи в секционните комисии. Т.е. всеки подаден електронно глас ще иде точно за партията, за която е пуснат.

До сега най-мащабните измами ставаха вечер при броенето, като обикновено гласовете за по-малките партии – които нямат членове на СИК, или наблюдатели, тези гласове просто се подменяха и разпределяха между останалите. Фактически партия без наблюдатели беше обречена да и откраднат гласовете. А 12 хиляди наблюдатели струват много торби с пари, за да ги наемеш.

Сега без тези измами, могат да се очакват огромни изненади на изборите. Партии, които първо социолозите скриват, а после комисиите им крадат гласовете, могат изведнъж да се окажат в парламента. Системата на олигархията ще се пропука.

Реално все пак остава възможност за измами при бюлетините на гражданите, които предпочетат да гласуват по стария начин. Но тъй като повечето се очакват да минат електронно, то следващият парламент съвсем реално може да разтърси системата.

Сред потенциалните изненади най-вероятни са тези при партията на Светльо Витков, както и при “Възраждане” на патриота Костадин Костадинов.

Други изненади се очакват в районите на ДПС, където до сега имаше секции с по над 90% за една партия. Сега може да изникнат изненадващи вотове за други от тези считани за абсолютни крепости на Доган.

Reklamlar