Български

Почина проф. Чирков – светило на българската кардиология, извършил първата сърдечна трансплантация

Почина светилото на българската кардиология проф. Александър Чирков. Той извърши първата трансплантация на сърце в България през 1986 година.

Проф. Чирков е роден в Лом през 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г.

Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Дълги години е директор на болницата “Св. Екатерина”.

Рано тази сутрин в 3,30 часа в хотел във Варна професорът внезапно се е почувствал зле, вдигнал температура и рязко се е влошил. Въпреки усилията на лекарите е починал малко след това.

Професор Чирков през последните години живееше във Варна, където искаше да създаде своя клиника. Той е бивш депутат от СДС.

Проф. Александър Чирков най-вероятно ще бъде кремиран и погребан при съпругата си Мариане в Германия.

Синът му Алесандро се очаква да пристигне във Варна и да се погрижи за погребението. Съпругата на Чирков – Мариане, почина преди около година, а професорът понесе твърде тежко смъртта й.

Затова предпочиташе да живее във Варна, за да не се чувства самотен, разказват негови приятели. До последно той е консултирал пациенти, а дори имал и записани часове за другия понеделник – 30 ноември.