Искаме границите на Балканите да падат, а не да се местят. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си на Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от ПСЮИЕ (Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа), която се провежда в албанската столица Тирана.

„Сътрудничеството между съседните държави е мощен инструмент за напредък, особено на Балканите“, уточни още Плевнелиев. Държавният глава апелира страните в региона да работят за повече доверие и добра комуникация, което е предпоставка за предотвратяване на много кризи.

„Всяка отделна държава в региона може и трябва да допринесе за мирни, демократични и проспериращи Балкани“, заяви още Плевнелиев и допълни, че трябва да се избягват двойните игри и двойните стандарти – „в тълкуването на историята, в политиката, демокрацията, във върховенството на закона и свободата на медиите”, призова още президентът.

На форума България пое ротационното председателство на Процеса от досегашния председател Албания. Страната ни ще оглавява регионалната инициатива от 1 юли 2015 г. до 30 юни 2016 година, което съвпада с 20-годишнината от създаването на политическия формат, учреден в София през 1996 година.

Държавният глава съобщи, че като председател на ПСЮИЕ България ще инициира и ще работи за приемането на Съвместна декларация за препотвърждаване на принципа на ненарушимостта на границите в региона.

“Искаме суверенният избор на народите на Балканите да бъде уважен. Векове наред Великите сили си играеха с региона. Сега това е наша собствена отговорност”, обърна се президентът към участниците в ПСЮИЕ.

Плевнелиев изтъкна, че гражданите на всички държави на Балканите искат да бъдат част от европейското семейство, което споделя демократични ценности и идеали, а ролята на политиците е да осъществят тази цел.

Развитието на транспортната и енергийна свързаност в Югоизточна Европа, укрепването на демократичните устои, сигурността и справянето с миграцията ще са основните приоритети на българското председателство, представени от президента Росен Плевнелиев на Срещата на върха на ПСЮИЕ.

„Трябва да гледаме напред, а не назад – агресията, нестабилността, промяната на граници със сила не водят към добро бъдеще. Нито пък популизмът и агресивният национализъм“, изтъкна още държавният глава. Росен Плевнелиев посочи европейското бъдеще като обединяващ фактор за региона, а интеграцията – като двигател на позитивна промяна.

– See more at: http://novinite.bg/articles/93847/Plevneliev-Iskame-granicite-na-Balkanite-da-padat-a-ne-da-se-mestyat#sthash.CctCVL48.dpuf

Reklamlar