Mинистерството на труда и социалната политика предлага минималния стаж за придобиване на право на платен годишен отпуск да бъде 4 месеца, а не 8 както е в момента, за тези които постъпват за първи път на работа или я сменят. Това заяви социалният министър Деница Сачева на семинар в Банкя.

В момента в Кодекса на труда е записано, че при постъпване на работа за първи път работникът може да ползва платения си годишен отпуск, когато придобие най-малко 8 месеца трудов стаж. Според министъра промените ще са в положителна и мотивираща насока за хората, които постъпват на работа за първи път.

„Предлагаме да има Кодекс за социална закрила, това е необходимо, защото законодателството е фрагментирано. Ресурсите трябва да са целенасочени, но е важно и да поддържаме баланс, за да не се получи така, че едни ще живеят на помощи, а други цял живот ще работят и няма да ползват никаква помощ от държавата“, каза още социалният министър, като уточни, че предстои това предложение да бъде внесено за гласуване в парламента.

Промени се предвиждат и за командироването на български служители в чужбина. Идеята е да се промени наредбата, така че  да се регламентират правата на хората в чужбина и да не са ощетявани, както и да имат право на допълнителни възнаграждения в приемащата страна. Обмисляме и промяна – по-висока санкция за нерегламентиран труд. Тези предложения са на ниво работна група, уточни Сачева, а до края на март ще бъдат готови окончателните текстове.

Коментира се и промяна в продължителността на извънредния труд в една календарна година да бъде 300 часа, след като се договорят работодатели и синдикати. Ще се запази общоприложимото ограничение за извънредния труд до 150 часа, но в случай, че работодатели и синдикати се договорят, ще може извънредният труд да се увеличи до 300 часа годишно. Сачева предлага и прецизиране на разпоредбите, свързани с колективното трудово договаряне.

Социалният министър заяви, че е много важно младите, хора които не учат и не работят да бъдат привлечени към пазара на труда. В тази насока предлагат програма за обучението им. „След като го преминат успешно, ще им се издаде сертификат, който пък ще им послужи за започване на работа.“, разясни Сачева. Най-много са младите безработни и неучещи на възраст от 15 до 29 години в областите Враца, Монтана, Плевен и Видин. „Част от тези хора най-вероятно са в платформената търговия или са без образование, или пък са в сектора на селското стопанство, ние ще се фокусираме, за да ги открием и да ги активираме“, коментира социалният министър.

Човешките услуги в социалния сектор са от най-голяма важност за качеството. Социалните работници в момента са 4000 хиляди, а ще са нужни поне двойно – 8000, заяви още Сачева.

Липсва ясна стратегия за условията на труд на социалните работници, необходимо е професионалната им квалификация да се повиши. Всички социални услуги ще имат нужда от хора, това което изостава е инвестицитя в тях. До март ще има готова концепция за това колко и какви хора са необходими, за да са качествени социалните услуги, увери министър Сачева.

Ще се работи и в посока на това да се минимизират неяснотите и пропуските в Закона за личната помощ. „Този закон е приет без финансова обосновка, и би струвал на държавата над 900 милиона лева. Опасенията на майките на децата с увреждания, че някой ще замени закона, са неоснователни. Няма да се заменя, но има своите проблеми и трябва да се работи върху това“, каза Сачева и добави, че бюджетът за хората с увреждания е над 3 милиарда и половина.

Reklamlar