Народната партия “Свобода и достойнство” с лидер Орхан Исмаилов, която преди парламентарния вот напусна Реформаторския блок и се коалира с ДОСТ, вече ще е самостоятелен политически субект. НПСД ще търси пак взаимодействие в дясно, става ясно от декларация на ръководния орган на партията.

На изборите за 44-то Народно събрание 120 000 български граждани дадоха гласовете си за Обединение ДОСТ (НПСД-ДОСТ). Тази коалиция беше продиктувана от необходимостта да се даде ясна алтернатива на порочния модела “Кой”. Нашето обединение с ПП ДОСТ беше в рамките на коалиционно споразумение само за парламентарните избори и НПСД продължава по пътя си като самостоятелен политически субект, пише в документа, в чието ръководство е и Касим Дал. 

Декларацията на НПСД: 

На петата година от своето учредяване Народна Партия Свобода и Достойнство е утвърдена, дясна демократична партия с доказана идентичност и коалиционна култура. Както преди в парламента и изпълнителната власт, така и сега, като извън парламентарна опозиция, ПП НПСД без отстъпление продължава да отстоява своите принципи на: демократичност; прозрачност; честност; отчетност; отговорност; всеотдайност, както и политики за: отстраняване от управленски позиции на агентите и сътрудниците на бившата ДС; осигуряване справедлива и независима съдебна система, защитаваща ефективно произтичащите от конституцията и законите права на българските граждани във всички свери на обществено-политическия живот; ефективна борба с корупцията, контрабандата и битовата престъпност; осигуряване на равни възможности и недопускане на дискриминация на етнически, верски, расов и полов признак; извеждане на образованието в национален приоритет; добросъседски международни отношения базирани на взаимни ползи и интереси; устойчива и напредваща евро-атлантическа интеграция.

 

Наблюдавайки първите шест месеца от управлението на третия кабинет Борисов, с прякото участие на крайни националистически, ксенофобски и про-руски партии, констатираме: Все по-слаба воля за борба с корупцията и мафиотизираното задкулисие; Засилено задкулисно взаимодействие с икономическите структури на ДПС; Превърнали се в практика политически гонки и уволнения; Все по-голяма политическа демагогия и нерешаване на старите проблеми в здравеопазването, образованието, отбраната, развитието на регионите, на ромската общност и не на последно място на електронното управление; Неадекватност по отношение на възползване от позитивните трендове в развитието на глобалната икономика за реализиране на неотложните институционални реформи и внедряване на съвременните технологични постижения.

Отчитаме неуспеха на десните партньорски партии да влязат в парламента и да бъдат адекватен коректив и опозиция на неадекватните и вредни за страната ни политики. Смятаме, че е необходим качествено нов подход на организация и взаимодействие в дясното, който би могъл да доведе до повече интеграция между субектите и възвръщане на доверието и подкрепата от страна на избирателя, за успешно бъдещо, автентично, дясно управление. 

Скъпи съмишленици,
На изборите за 44-то Народно събрание 120 000 български граждани дадоха гласовете си за Обединение ДОСТ (НПСД-ДОСТ). Тази коалиция беше продиктувана от необходимостта да се даде ясна алтернатива на порочния модела „Кой“. Нашето обединение с ПП ДОСТ беше в рамките на коалиционно споразумение само за парламентарните избори и НПСД продължава по пътя си като самостоятелен политически субект.

Заявяваме ясно и отговорно, че ние няма да предадем доверието на тези 120 000 души, които гласуваха за Обединение ДОСТ. Като партия с ясна и демократична политика през годините и като самостоятелен политически субект, ще продължим да защитаваме правата на всеки български гражданин, независимо от неговата етническа, религиозна или културна принадлежност. Всички решения за коалиционната политика на партията се взимат от НКС, ние не сме упълномощавали никой да говори или договаря нещо от наше име. 

 

Reklamlar