Представителят на турското обединение Мендерес Кунгюн пред “Старозагорски новини”: Случилото се в Харманли е форма на ислямска борба срещу християнския свят.

menderes

– Г-н Кунгюн, според Вас има ли сценарий за безредиците в Харманли?

– Това не бяха инцидентни действията на мигрантите, има сценарий за дестабилизиране на България, като генерално послание към Европа.

– Кой дърпа конците в този сценарий?

– Налице е геополитически сблъсък – Русия и бившата империя, олицетворявана от Ердоган, буквално клатят Европа, което между прочем се толерира от САЩ. В такава обстановка няма как бежанските центрове в Германия, на островите в Гърция, по трасето на мигрантите да не бъдат задействани техните структури.

– Конкретно бунтът в Харманли какъв сигнал излъчи към Европа?

– Заплаха за единството на Европа и съществуването на Европейския съюз, че той не може да се справи с емигратската вълна от изток. Ежедневните заплахи на Ердоган срещу Европа също се наслагват. Паралелно, в унисон с него, и Путин прави същите изказвания срещу Европа. В този същия момент Европа е безсилна да се справи с бежанската вълна и вместо да потуши огъня, наля в него масло, спирайки преговорния процес с Турция.

– Как си обяснявате факта, че в безредиците в Харманли са участвали основно афганистанци?

– В Афганистан няма война, но там има български военен контингент. Хората, които идват у нас по северното трасе Пакистан – Афганистан, са представители на талибаните. За тях българският контингент се явява окупатор.

Мъжете, които са настанени там, са 25-26-годишни войници-талибани. С помощта на миротворителните сили, част от които е България, в момента в Афганистан се създава Афганистанска народна армия. Част от младите мъже там я възприемат като сервилна на външните християнски сили, които за тях са окупатори, отказват да служат в армията и емигрират. Но те със сигурност са сподвижници на местните талибани, чието ислямистко движение е част от световната ислямска революция на Ал Кайда – сродна организация на Ислямска държава.

– Чиито цели са?

– Да направят Световна ислямистка революция, с цел прогонване на външните окупационни християнски армии, които са проникнали на тяхната територия.

– А ислямизация на Европа?

– Това е форма на борба. Ислямизацията на Европа и налагане на шериатската система е част от тяхната борба, която не е нито от днес, нито от вчера.

Ще припомня, че първият ислямски поход към Европа беше през 718-720 г. Тогава османският халиф Сюлейман изпраща брат си със 100 000 армия към Константинопол. За да се справи с нахлуващата източна тълпа в сърцето на Европа, византийският император търси помощ от българския хан Тервел. И благодарение на българските воини, Европа е спасена от ислямското нашествие. Припомням тези факти като поле за разсъждение в настоящата ситуация. Но и ще припомня, че този поход за ислямизация е бил в отговор на кръстоносния поход от Запада за освобождаване на светите земи. Това противопоставяне на ислямистите срещу друговерците се казва джихад – свещена война. Това което в четвъртък се случи в Харманли, е форма на ислямска борба срещу християнския свят. Знакова проява, за този, който може да я разчете.

Разбира се, ако се направи и верен прочит на събитията, трябва на първо място да се постави поведението на българските националисти, които катализираха този процес с техните демонстрации в Харманли от непознаване на генезиса на този фактор. Между прочем, за него става дума и в Корана – “Ние ще ги победим, като използване тяхната сила и се възползваме от техните грешки”. А грешката беше налице. Евродепутатът Ангел Джамбазки от ВМРО от Страсбург се яхва и надува мускули в Харманли и подвежда цялата държава, заедно с Каракачанов, че лагерът трябва да бъде затворен заради заразните болести там, които се оказаха средностатически заболявания за подобен род центрове. В същия момент те не съзнават, че вътре има организирани спящи клетки, които могат да бъдат задействани. Те няма да бъдат задействани, за да бъдат смачкани застаналите срещу тях националисти, но те могат да бъдат задействани по принципите на джихада – “в случай, че срещу Вас има посегателство, вие сте длъжни да умрете в името на Аллах”. И те започват да палят, да чупят. Това е джихад. В Харманли имаше джихад! За съжаление по това време в лагера нямаше компетентни български арабисти-преводачи, които предварително са можели да усетят настроенията и да ги предотвратят, предоставяйки информация на съответните служби.

– Смятате ли, че могат да бъдат предприети адекватни мерки в стил “тук и сега”?

– Разбира се. Но само ако бъдат обособени лагери от затворен и отворен тип. В България все още няма бежански лагери от затворен тип, както е в Турция. А определено е наложително да има такива.

– А екстрадицията на участвалите в бунта афганистанци решение ли е?

– В никакъв случай. Какво от това, че ще ги натоварят на самолет днес и ще ги оставят или в Афганистан, или в някакво африканско плато. На следващия ден обаче те пак ще се върнат по установените канали.

– Но дори бежанците-талибани да пребивават в затворен тип лагери, след като те получат бежански или хуманитарен статут, ще излязат от там и безпрепятствено могат да реализират дейност на всяко място в България, предвид факта, че част от европейските държави вече отказват да приемат бежанци?

– Те като са тръгнали, са знаели, че са затворени границите в Сърбия и Австрия, но не са затворени на Германия и на Швеция, и ще търсят варианти да стигнат до тези държави. Защото те искат да отидат на точно определено място. Като излязат от лагера в Харманли, няма да отидат в Тополовград или Кърджали, не, те си имат целта, за която са тръгнали. Ние в момента вместо да овладеем този процес, тръгваме да правим челен сблъсък срещу тях, с “помощта” на ВМРО. Представителите на тази политическа партия имат голяма вина за бунта в бежанския лагер в Харманли. Ако държава или компетентните органи не стигнат по поведението на тази шепа самозабравили се националисти, нещата ще ескалират.

– Колко са основателни заплахите на Ердоган, че ще отвори границите и ще пусне 3 млн. бежанци към Европа, респективно и към България?

– Суетни прояви, емоционални, но реално това няма да се случи.

– В момента в бежанските лагери в Турция има над 3 милиона мигранти. Защо там няма бунтове, а в харманлийския лагер с 3000 бежанци, това се случи?

– Защото е въведен ясен регламент за техния престой там. И е обозначено мястото, където трябва да пребивават. Там болшинството от лагерите са т.нар. затворен камп. А България няма нито един такъв. Ако в Харманли лагерът остане отворен тип, там трябва да бъдат настанявани само семейства с по 3-4 деца. Такива семейства не могат да бъдат носител на някакви революционни идеи и не са част от някаква революция, а са потърпевши по някаква линия. Но войниците-талибани – тези, които в четвъртък ги видяхме по телевизиите, те нямат място в такива лагери.

Интервюто подготви:
Йовка НИКОЛОВА

Reklamlar