Рафет Улутюрк
Дата: 25 Haziran 2021 г.

„Екип – 7“ Разград / Предизборни срещи

Рафет Улутюрк – Председател на изселническото дружество БУЛТЮРК и Главен координатор на предсрочните избори на 13 Юли 2021 в Турция

Нашето обновление май ще продължи дълго. ТВ сблъсъците не се развиват също в очаквана посока. Временното правителство дойде с бухалка.

С предизборните уволнения и назначения се жъне онова, което беше посадено през 1990 година. Тогава бяхме голи и боси, защото Дядо Сам беше ни хванал на тясно за „нарушение на човешките права“ и беше ни изсмукал кръвчицата до последна капка. По ТВ програмите може да ни разправят както си искат, знае се, че след 1987 година от централната ни банка са изчезнали  общо 25 милд. щатски долари, като валута и злато. За да се само убедите може да слушате видеото на Иван Тенев за „10 Ноември 1989 г.“

С изчезналите пари ние си откупихме греховете към етническите ни малцинства, особено за т.н. „възродителен процес“ пред световния щит на човешките права през 20. век – САЩ и си открихме портата на Запад.  Приказката за  куфарчетата с левове, раздадени у нас пък са измислени, за да се камуфлира щастлив край на националното ни разграбване и  катастрофа. 

През 1945 Червената Армия беше ни задигнала печатницата за пари. Обосновката на Москва беше, че по време на немската окупация сме печатали пари за окупационните сили. Оказва се, че и „златни ни години“ са измислени за да забулят националната ни нищета.

Последно американците ни оголиха топтан за всичките ни зулуми през 20. век и ни пуснаха да пасем през Преходния период за да видят какво ще никне по нашите земи без да се бодне  нищо! Видя се, че никнат само тумори, мафиотски разклонения, олигархи, корумпирани държавници. И пак те на тайни срещи решиха да ни издоят отново. Те, от последната им среща с Горбачов (1990 г.) ни смятат за завладяна територия и клекнала държава.  Всичко наше, на нас ни е мило, не изкоренявам даже нашия си магарешки бодил, защото меда му помагал за…., предложихме за износ, не го искат, защото раждаемостта у нас е била много ниска.

Иначе ние за нас си сме „независима и суверенна държава“ даже сме  парламентарна демокрация и до някъде при нас всичко е „няма грешка.“ Въпреки това има въпроси, на които ние по обикновените граждани все още не можем да си отговорим. Например, ако нямаме таен договор със САЩ, по силата на който сме им предоставили право да жънат нашето, когато си искат без да ни питат, как така се разправят с нашите олигархи – те може да са уродливи и корумпирани, но те са си наши. Миналата година когато ни налегна короната кой достави машините за вдишване? Пеевски. Сега защо се забавиха 1 500-те машини за предсрочните избори, защото Пеевски щеше да ги плати. Как забогатя Министъра на Културата Вежди Рашидов? Бошков му купуваше малката пластика, а сега на къде!?

Не искам да пиша за това, как Пеевски ликвидира 16-те тютюневи предприятия построени от немците преди втората световна, а после завзети от руснаците и потурчени от сиамските близнаци Доган-Пеевски. Дълги години БУЛГАРТАБАК беше най големия холдинг в Европа, а тютюнът най големият източник на валута за България. Нека тази разправа да остане като наша вътрешна, защото все някой ден ще настъпи и нашия катарзисът.   Все още не съм чул, някой да е успял да направи някаква успешна операция от 10 хиляди километра, ако ще тя да се асистира от опитната американска дипломатка г-жа Х. Мустафа.

Закачените на американската кука „Магнитски“ български граждани  Д. Пеевски, В. Божков и другите четирима и техните семейства може да са много виновни за много неща, но да бяхме ги осъдили поне у нас, (въпреки че нямаме такива закони и нашата прокуратура няма практика да се само съзира за сериозни случаи.)  Тогава можехме да имаме шанс поне за едната част от (усвоеното чрез корупция) както се твърди,   да се прибере в българската хазна, а така Америка ще ни изсмука всичко, без да ни даде даже касова бележка,  както преди 35 години. Пиша за това като знам, че 70% от българските граждани подкрепят санкциите „Магнитски“, които в нашия случай се появи като един мощен булдозер гробокопач на крехката ни демокрация. Ние не очаквахме американско анти-корупционно хапче, а обществен дебат по актуалните проблеми, които тровят обществото.

Често се замислям върху това, как може да се създаде обществено или национално съзнание като нямаме общ мозък с общ морал, нрави и чувства за справедливост.

Спомних си за Индира Ганди. 

Той, след като е завършил право в една друга Британска колония – Южна Африка и преди да се завърне в родна Индия се е закалил в битките на обитателите на бандустаните за равенство и свобода, у дома попаднал в зандана и все си мислил как да просветне на народ му, че го ограбват както си искат, без да им мигне окото. За да ти вярват, ти самия трябва да си с чисти ръце. Обидни са думите на Президента Радев, че сме „блато.“ Министър председателя Стефан Янев приложи към същата характеристика още няколко епитета като „хаос“ и др. Според мен матрицата е сбъркана. Всяка игра си има свои правила. След 1878 г. нито можахме да се реформираме, нито да се индустриализираме, да не говорим за демокрация – преврати, атентати, убийства, гражданска война и окупация. „Кашата“ приключи с масово клане и се отвори нова страница в летописа ни, която 40 години се изписа със същата химикалка. Най-обнадеждаващ бе новият край, на който от името на всички етнически малцинства, точка сложиха Турците като въстанаха, а след това колективно напуснаха страната. Онези, които се радват, че са ги изгонили, тотално грешат, те са зад границата и сеге са вече 1 300 000 и дишат на врата ни.

Има ли ден, в който ние да не говорим за тях, да не срещнем някой от тях, да не гледаме турски филм или да не мечтаем за почивка в Турция? Българските Турци са също в „блатото“ и мечтаят лошото да приключи като се смени матрицата. Не ми е приятно когато чета за роднините ми, че са „дебили“ или за България, че е „безсъзнателно царство на сенките, където хората и народите са забравили кои са и защо съществуват.“ Горчива истина!

Новата матрица, за която аз мисля сигурно не е оная, за която мисли бившата председателка на законодателния ни орган г-жа Цвети Караянчева – специалист матричар от гр. Кърджали, депутат от ГЕРБ.  

Руснаците, които до скоро ни бяха „приятели“ и ни разрешаваха да ги копираме колкото си искаме, силно ни влияят и с 50 годишно закъснение.

Сталинският терор, който повторихме в жестока форма в Живковата матрица у нас все още кърви като дълбока дебра. Ал. Солженицин предсмъртно се извени пред руското общество за написаното в „Един ден на Иван Денисович“, но нашия „академик на лъжите“, който измисли за 3 месеца през 1964 година някаква легенда за уж покръстване в Родопите и обърка българското общественото съзнание, става дума за   Антон Дончев, все още е жив и не се е покаел и извинил пред пострадалите. А те са много. Той все още не поиска прошка от хилядите жертви на „Време разделно“ и не помили Народната библиотека да изгори книгата му, защото отрови съзнанието на цяло поколение с една лъжа.  Той не се покае и пред близките на 20-те жертви на жестокото пътно транспортното произшествие край Своге, където е гл. експерт, който приел участъка за „годен“ след ремонт.  Докато съдът ни мълчи, бушуването на обществото ни не е достатъчен даже за възтържествуването на истината.

На нас не ни трябва върховенство на закона, копиран от някъде като обща матрица. Не върши работа и конституцията ни от 1991 година, която не е подписана и от половината народни представители, защото е помия на тоталитарната такава, изтъкана от чужди нам постулати и ограничения за свободата. За съжаление, точно сега когато трябва да загнездим уличния протестен дискурс в парламентарната зала с нова конструктивна алгоритъма на българския диалог, ни наложиха дистанционното управление на чудото „Магнитски“ и най лошото е това, че ние като власт го приехме и тези дни усилено копаем за да го садим на площад „Независимост!“, там където пламна енергията на обществото ни за промени и справедливост миналата година. Много Жалко!

Ние българските производители, без да се пазарим за цената, в продължение на 40 години всеки ден изпращахме на Руснаците по 350 вагона пълни с това, което е дал Бог. Съвсем наскоро  се замълчахме даже за случая „Скрипал“. Преглътнахме взривовете и жертвите по нашите военни заводи. Мълчим за Навални…. И още…  платихме на САЩ  бойни самолети „Ф-16“ без да се уточним кога ще ни ги доставят.  Купихме пак от тях бойни вертолети „Кугар“, които не летят. Купихме  2 бойни кораба, които нямат ракетни установки и снаряди и всичко това само и само за да угодим на вас, скъпи „братушки.“ Съзнателно се превърнахме в сила на НАТО без бойно оръжие, а вие все недоволни.

На последната среща до женевското езеро Путин можеше за нас да каже на Байдън, „стига си ги грабил“, а той нищо. Вече мисля, че и Руснаците нямат обществено съзнание, защото ако имаха щяха да разберат, че ако няма за нас, за тях пък няма да има „колониален данък.“

Слушам по българските ТВ, че туморът, който задушава нашето общество и ни пречи за започване на обществен диспут по най-важните ни проблеми  не е от вчера, не е и от времето на  ГЕРБ, а си е от началото на 90-те и за 32 години е успял да ни разгради и задуши.

Турската семейна двойка Угур Шахин и Йозлем Тюречи, които в немска лаборатория първи намериха 90 % ефективната ваксина „Биотех“срещу Корона вируса, сега работили върху ваксината  за рака и метастазите му. Казват, че ще я патентоват до края на 2022 година. Няма отговор на въпроса, дали ще е ефективна срещу обществения тумор и българското му олигархично разклонение. Защото у нас нещата са толкова забатачени, че в никакъв случай не могат да се оправят без санкции от вън. Въпросът е, ще я приеме ли българското обществото, ако тя е чисто турска!

Този въпрос е сериозен, защото тезата за „независима и суверена държава“ не е истина. Една държава, ако не е подвластна на някой друг, при никакви обстоятелства няма право да гони поданиците си. А нашата през 1948 г. изгони Евреите, а през 1989 г. изпъди Турците си.

Не обяснима трагедия. Сега пък се радваме на новата съдба на Пеевски и Бошков в изгнание. Представители си, в мюсюлманската държава Дубай, където сега са Пеевски и Божков, да има закон забраняваш погребение на не Мюсюлмани на нейна територия, както имаше подобна забрана за Евреи и Цигани по време на последната голяма война в Германия, Австрия и Швейцария. Никой не може без Родина. Тя е толкова безценна, колкото и майката. Познавам много възрастни изселници от България, които при всяка наша среща тук по кафенетата, тихичко, но като сърдечна молба, казват че искат да бъдат погребани по гробищата на родните им селища в България. Това е последната им молба и по нашата религия трябва да бъде уважена. На последък се появи ново понятие „мъртви райони“. Дали може да има гробище в мъртъв район, това не знам, защото по машата матрица ние се грижим и се молим и за мъртвите си. А в София даже нямаме Мюсюлмански гробища.

Смятам, че в този контекст трябва да се приемат и думите на Председателя на ДПС Мустафа Карадайъ казани за Родината в предизборното му посещение в Анкара. Според турската Мюслюманска вяра, ако един род на едно място няма 3 поредни гроба на три поколения, земята, която обитава не все още не им е Родина. Турците в България са вече 33 поколения. Това разбиране трябва да се приема като мехлем за все още неспокойните души на прокудените от истинската им  Родината наши изселници. Отношението ми към понятието „майка-родина“ е израз на отношението на Турчина към родното село, родния град или земя на женското начало в рода. Тя е ценна, колкото е ценно и бащиното огнище (ата-ватан), въпреки че Турците в българия живеят и днес в матриархат, който при отсъствие на бащата се управлява от майката. Така трябва да се възприеме и ролята и масовото участие на туркините в Майските събития през 1989 година, когато бащите, мъжете и младежите бяха интернирани, въдворени или бяха по концентрационни лагери или затвори, жените въстанаха.

Поводът за да напиша тази статия е искрата, която видях в анализа предвещаваш диспут за обществен катарзис озаглавен „Трус по скалата „Магнитски“ публикуван на 13 юни 2021 г. в „Фокус“, автор Ог. Минчев. Той казва, че ако бяхме предоставили няколко от бабаитите ни – виновници за българските зулуми през 20-я век, както направиха Сърбите, ако бяха ги осъдили и ако обществото ни и света ако бяха са се отървали от тях, нещата щяха да са други. Не съм на това мнение. Според мен заедно с матрицата на обществения морал трябва да се промени и германистиката на българската мисловна дейност. Не може да сме европейци на 21 век, с мухъла от 19 век в главите ни. Демокрацията трябва да е една за всички граждани…

Иска ми се да вярвам, че България скоро ще се промени, че ще спре прoцеса на обезлюдяването, че ще можем да се справим с бедността и с нарастващата неграмотност и невежеството. За да отлепим от дъното, първо трябва да се върнем към онова, което остана на половина през 1989 год. – демократизирането на свободна България. Родината ни трябва сериозно да се проветри от фашизма и тоталитаризма. Трябва ни нова конституция, на 50 % обновена особено в разделите колективни права на гражданите, в смисъл малцинствени и културни права, върховенство на закона, признаване на родова и културна идентичност на гражданските общности. Трябва ни рестарт в здравната система, образованието и културната среда. Този състав на кандидат депутатите мисля, че не може да реализира ново начало. В отбора няма натрупана иновационна енергия. Пожелавам на всеки да започне да мисли по тези въпроси, докато не изчезнем в близкото бъдеще. Вечно разединени може и да не издържим.

Благодаря

Reklamlar