В края на миналата година на книжния пазар в Турция се появи новото второ издание на книга, като разказва за хора и събития, имащи важно място в българската история. Това е „Истанбулските българи и старият Истанбул“ на Георги Костандов, която проследява зараждането на общността на българите край Босфора в края на 18-и век чак до наши дни.

В книгата Георги Костандов разказва за формирането на българската общност:

„Първоначално, разбира се, тук се изселват българи от всичките краища, където са живели българи. Следователно получава се с течение на времето една общност, която започва да се организира според местните условия. Същевременно в Истанбул няма само мюсюлмани, турци или мохамедани от другите региони на империята, ами живеят големи общности на гърци, арменци и евреи и по техен модел и българите започват да се организират и се формират професионални дружества, които с течение на времето се формират като община, Значи, става като ръководен център на българската общност тук. /…/ След 1820-1830 г. почват сериозно да се заселват тук семейства. Така се образува една общност, която все повече и повече придобива личност и става център, който свързва исканията от всичките краища, където живеят българи, да ги предава на правителството.

В зенита си българската общност е наброявала около 50 хиляди души. Сред тях имало абаджии и джелепи, хлебари и пекари, млекари, градинари и строители. Те и еснафските сдружения, към които са принадлежали, са имали свои средища:

“Разбира се, към половината на 19-и век почва и борбата за независима българска църква и това нещо, заедно с вестници, едно-друго, се разпространява по целия Балкански полуостров и влиянието на българската община става все повече и повече, а след като се достига до независима или автокефална църква първоначално, вече Екзархията става водител на българската общност”.

Костандов казва, че след Руско-турската война за няколко години голяма част от българите отиват в Княжество България, а след Съединението и останалите се прибират в родината. В Истанбул остават само българите от Егейска и Вардарска Македония.

Още за историята на българите в Истанбул чуйте от звуковия файл.

Reklamlar