Български

Какви цели преследва Китай в Източна Европа?

Европа не бива да се бои от тесни икономически връзки с Китай. Стига, естествено, това да не доведе до подчинение пред китайските интереси или до разлом в ЕС, коментира ФАЦ по повод китайската експанзия в Източна Европа.

Китай целенасочено изгражда инфраструктурата в Азия, а мотото гласи „Един пояс и един път”. (Бел. ред: „поясът е морският път от Китай през Югоизточна Азия, Африканския рог и Средиземно море, а пътят е Пътят на коприната през Средна Азия и Турция към Европа.) Целта е тази мрежа да се разпростре чак до Европа, в резултат от което фундаментът на китайския икономически подем ще става все по-широк и стабилен.

Ясно е, че от икономическата експанзия и инвестициите в инфраструктурата се очакват не само търговски, но и геополитически дивиденти. И напълно основателна е загрижеността на онези, които смятат, че икономическият и финансов ангажимент на Китай в Средна и Източна Европа не е (само) някаква безкористна благотворителност в полза на тамошните страни, независимо дали членуват в ЕС или не.

Пекин изгражда, в буквалния смисъл, все повече влияние. Очебийна е опасността, че – особено когато става дума за средно- и югоизточноевропейските държави от ЕС – ангажиментът на Пекин в крайна сметка може да подкопае единните позиции вътре в ЕС, особено по политически въпроси.

Европа не бива да се страхува от тесни икономически връзки с Китай, но трябва да се пази от две неща: да не се окаже принудена да се преклони пред китайските интереси и най-вече – да не бъде разцепена.

Клаус-Дитер Франкенбергер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Bulgaristan Haber

Bulgaristan Haber

Bulgaristan'dan Güncel haberler
Bulgaristan Haber

Bulgaristan Haber yazıları (Tümü)

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

8 + eight =