Български

И /…да гинат Турски племена/ официално влезе в изпитите на Българското училище

И „…да гинат Турски племена” официално влезе визпитите на Българското училище

Много граждани на България се опасяват, ченационализмът все повече придобива чистоетнически характер, или по-просто казано, чистата любов към родината все повече се изместват от омраза към небългарите, и особено към турците, които са нарочени и за „отоманците*”.

Още по-лошо обаче е, че тази „омраза към турците*” лекичко си проправя път, и да се„официализира” в българското училище, като Министерството на образованието и науката постепенно включва възрожденски произведения съдържащи директна етническа омраза към турчина и към турците като цяло и в изпитната програма, т.е. ще се изучават (анализират и рецитират) задължително от всички ученици без оглед на собствения им етнически произход!

Това от своя страна, за децата от турски произход в българското училище създава и ще съдава среда- още по-принизяваща и обидна във връзка с признаците и особеностите им като етнически турци.  

Преди два месеца Министерството на образованието и науката обяви промени в конспектите за изпити след VII клас за 2018/2019 учебна година.

По литература седмокласниците ще трябва да подготвят и нов автор за изпита през юни 2019 г. – Добри Чинтулов, който влиза в конспекта с произведенията “Стани, стани, юнак балкански” и “Вятър ечи, Балкан стене”. Той се включва на мястото на “Ниагара!…” от “До Чикаго и назад” от Алеко Константинов.

А произведението на Алеко Константинов “Бай Ганьо у Иречека” отпада от изпитната програма.

Децата от различните етнически групи в България ще трябва да анализират стихотворението “Стани, стани, юнак балкански”- произведение, в което авторът, както си споменава „отоманците*”, в последния куплет конкретизира, че желае гибелта на„турските племена”:

„Да си развием знамената,

да светне нашата земя,

да си прославим имената,

да гинат турски племена!”

Преди около 150 години по замисъла и целта на своето създаване, тези произведения вероятно са имали определено значение, но какво ще се цели с тях ДНЕС?

Друго произведение „Къде си вярна ти любов народна” на Възрожденския даскалДобри Чинтулове пълно с моменти на още по-силна етно-религиозна омраза към турците и мюсюлманите, и вероятно също е било актуално… НО КЪМ ОНЗИ МОМЕНТ от ИСТОРИЯТА: 

На пояс тънки сабли запашете,

за бащината си земя станете,

колете турски племена,

пълнете с техните тела

пространните равнини,

дълбоките долини!”

 

Но,…каква е целта на ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изучаване на тези произведения ДНЕС в силно мултикултурната среда на българското училище? Съотносими ли са тези произведения към днешното общество на България?

Трябва ли младите българчета да се учат да приравняват своята обич към родината с омраза към турците, съобразно “посланията” в тези 150 годишни възрожденски произведения??

По какъв начин 13-14 годишните турчета трябва да обичат своята родина-България, ако тази обич се показва като равностойна на омраза към тяхната етническа група т.е. към самите тях???

 

rodopite.net

Bulgaristan Haber

Bulgaristan Haber

Bulgaristan'dan Güncel haberler
Bulgaristan Haber

Latest posts by Bulgaristan Haber (see all)

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

thirteen − 6 =